Impresii de decembrie

de | | 2 Minute

Impresii de decembrie.

Toamna s-a retras gratios de pe dealurile din jurul Clujului, scuturand ultimele frunze galbene si macesele zgribulite in varf de creanga. Noiembrie ne-a iertat in acest an de ploile mocanesti cernute parca prin sita; pregatirile pentru decembrie au demarat sub auspicii bune.

Copacii din centru s-au infasurat in zale de beculete albe, albastre sau aurii, eternul patinoar artificial si-a reluat locul in dreapta pietei centrale si aerul s-a umplut cu miros de zahar caramelizat si vin fiert cu scortisoara. Bradul orasului s-a infatisat ca in fiecare an in asteptarea momentului sau de glorie, cel al intalnirii cu Mos Craciun.

Dintre cele 12 luni ce rotunjesc anul, poate decembrie este cel mai asteptat; chiar daca unii am lasat demult in urma uimirea copilariei, asteptam sa se aprinda luminile sarbatorilor. Pe masura ce ziua se retrage din fata noptii, tanjim tot mai mult dupa lumina. Tocmai de aceea iubim ghirlandele sclipitioare serpuind pe garduri vii, crengi si fire intinse prin vazduh intre felinare. Sub arcurile argintii ce strajuiesc intrarea in piata din centrul orasului se fotografiaza zambind grupuri de fete si baieti. Doar Mos Craciunul postat cu spatele spre acest specatcol de bucurie fara griji se intreaba stingher cui i-o fi gresit; nu are cum sa vada nici bradul, nici caruselul si nici copiii care vin dea ocol spatiului impodobit de sarbatoare…Se consoleaza cu porumbeii umflati in pene care forfotesc in numar mare dupa bobitele de susan scuturate din covrigi.

Atmosfera s-a schimbat si in salba de magazine ce strajuiesc arterele principale. Au reaparut globurile si beteala, stelutele si fulgii de nea, figurinele cu reni si oameni zapada. In libraria adapostita intr-o casa veche, cu tavane pictate, un brad discret si mai putin obisnuit intampina cumparatorii ce pasesc printre marile usi de sticla.

Cartile s-au prins intr-o spirala si urca usor, usor una dupa alta pana la un varf imaginar. Magia muntilor a coborat in hartia ce poarta inscrisuri de basm sau realitati, confesiuni, pasiuni si zboruri filozofice. Bradul s-a transfigurat si s-a lasat legat intre coperti multicolore si doar mainile dibace care au rotit salba de carti au recreat o clipa iluzia copacului de odinioara. Praslea-cel-voinic, Harap Alb, Micul Print sau Puiul de intuneric asteapta cuminti pe rafturi sa devina cadouri pentru viitorii cititori.

Vacanta bate la usa si copiii nu-si mai gasesc locul in banci. Seara forfotesc in oras pe sub turturii de lumina, se strang in grupuri vesele pe langa imensul camion rosu din Caravana lui Mos Craciun sau se opresc o clipa alaturi de grupul de colindatori de langa Lupoaica. O palarie neagra de fetru sta pe trotuar cu gura cascata, asteptand un banut; gramajoara de bancnote verzui va asigura o licoare calda pentru dezghetarea talentatilor trubaduri de seara.

Orasul intra incet-incet in febra sarbatorilor. Fundalul de lumini si asteptari e gata.
Sa inceapa distractia! Sarbatori fericite tuturor!

Articol scris de Brindusa Poenaru
Fotografie realizata de Taran Cristi