Igiena orală a copilului mic – De la ce vârstă mergi cu micuțul la dentist?

de | | 2 Minute

Igiena orală a copilului mic

Igiena orală este importantă la orice vârstă. Și pentru că există chiar bebeluși care se nasc cu dinți, aceasta poate începe de la naștere. Chiar dacă nu este un astfel de caz special, este important să îngrijești dinții celui mic de la bun început. Iată de ce este important să faci acest lucru, cum îl poți face cel mai bine și de la ce vârstă este important.

Igiena orală încă de la naștere

Încă de la naștere este important să asiguri o bună igienă orală bebelușului tău. Că s-a născut cu dinți sau că urmează ca aceștia să apară, este vorba de o îngrijire care să prevină anumite infecții bucale. Înainte de apariția primului dinte este important să stabilești o rutină de igienă orală. Aceasta pentru a preveni acumularea plăcii sau pentru bacteriile benigne. După apariția primilor dinți pot apărea și primele carii. Așadar, este importantă utilizarea unei paste de dinți cu fluor zilnic.

Prima vizită la dentist

Între primul și al doilea an de viață este indicat să îi faci deja cunoștință micuțului cu un medic dentist. Este vorba despre o vizită la fel ca cea la pediatru. Pentru un control de rutină, pentru a observa diverse anomalii sau pentru a preveni probleme grave.

Ulterior, este indicată vizita într-un cabinet stomatologic la fiecare șase luni. În acest fel, vei ajuta copilul să vadă în dentist un prieten în care poate avea încredere, dar și să evite durerea sau disconfortul cauzat de problemele dentare. De asemenea, îi vei forma de mic un obicei sănătos pe care îl va urma și mai târziu. Copilul va ști că vizita la stomatolog este importantă pentru sănătatea dinților.

Sfaturi pentru îngrijirea dinților de lapte

În jur de 3 ani copilul are toți dinții de lapte, iar aceștia trebuie îngrijiți corespunzător, până în jurul vârstei de 6 ani când vor fi înlocuiți de dinții permanenți. Așadar, este recomandat periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor.

Părintele are un rol important în igiena orală a copilului mic. Pentru un periaj bine realizat, chiar dacă copilul se descurcă, este mai bine ca părintele să facă acest lucru. De asemenea, este importantă și utilizarea aței dentare.

Mulți copii au dezvoltat o frică față de dentist, deseori din cauza faptului că nu au ajuns la timp într-un cabinet stomatologic. Așadar, poți preveni apariția acestei temeri a copilului tău, ducându-l periodic la dentist. Astfel, dantura lui se va dezvolta corect, iar în cazul apariției unor posibile probleme, acestea vor fi depistate la timp, iar tratarea acestora nu va cauza durere pentru cel mic.


Articol publicitar