Ai idei de proiecte care ar sustine candidatura Clujului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana? Inscrie-le pana pe 9 octombrie!

de | | 3 Minute

Ai idei de proiecte care ar sustine candidatura Clujului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana? Inscrie-le pana pe 9 octombrie!

Asociatia „Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană” a prezentat liniile de program ale candidaturii orasului nostru pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. Dezvoltate sub acronimul W.E.A.S.T, acestea au ca scop declansarea unei transformari comunitare si a unei regenerari urbane, prin intermediul culturii.

In aceasta etapa a candidaturii orasului, se doreste gruparea viitoarelor proiectelor incluse in programul Cluj-Napoca 2021 – Capitala Culturala Europeana pe cele cinci etape complementare ale procesului de transformare propus.

Astfel, cei care au idei de proiecte, fie ca sunt artisti si producatori culturali, fie ca sunt cercetatori, antreprenori, guvernanti sau cetateni, sunt invitati sa isi inscrie propunerile. Toate fisele de idei vor fi incluse intr-un portofoliu, iar in urmatoarea perioada, pentru fiecare linie de program vor fi selectate 3-4 proiecte emblematice, in cadrul unor ateliere de lucru cu operatori culturali.

Va puteti inscrie propunerile de proiecte aici (click), pana pe 9 octombrie. De mentionat ca in aceasta faza de inscriere, se cere doar descrierea ideilor de proiect, dezvoltarea lor fiind abordata ulterior, in urmatoarele 2-3 luni.

Pentru orice intrebari: [email protected]

Inainte de a va inscrie propunerile, e important sa trecem putin in revista liniile de program – W.E.A.S.T.

Pornind de la teoriile schimbarii (dezvoltate in stiintele sociale in ultimii 50 de ani), W.E.A.S.T reprezinta un model propriu de teorie a schimbarii, special creat pentru Cluj. Ce se doreste? O trecere de la stadiul de toleranta si buna-convietuire inspre o noua etapa de colaborare activa intre micro-comunitatile Clujului. Dupa cum declara si Asociatia:

Trebuie să ajungem să ne cunoaștem mai bine unii pe alții; să ne înțelegem și asumăm istoria; să ne armonizăm aspirațiile și motivațiile, trebuie să devenim conștienți de calitățile și lipsurile pe care le avem, trebuie să ne regândim valorile și să ne redefinim identitatea, în strânsă relație cu cei de lângă noi. Trebuie să ne îngăduim să explorăm, cu atitudinea destinsă și curioasă a unui copil, aceste zone fragile de intersecție și să permitem ca întâlnirile astfel facilitate să ne alimenteze imaginația și forța creativă. Ne propunem să explorăm, să testăm și să experimentăm, într-un cadru de laborator în care a încerca, a greși și a învăța din greșeli este îngăduit, așa încât producerea unor noi forme de cunoaștere să fie posibilă. Această cunoaștere înseamnă a genera noi modele de a conviețui, de a produce și de a fi.

Pornind de la aceasta necesitate, precum si luand in calcul potentialul pe care Cluj-Napoca il are, cele 5 linii de program pot fi descrise astfel:

1. W de la Wonder / Bucuria cunoașterii – descrie prima etapă, a ”ceea ce este” – caracterizată prin curiozitate, cunoaștere, descriere, cartografiere, introspecție și reflecție; este descrierea situației de la care pornim.

2. E de la Explore / A explora – descrie a doua etapă, aceea a căutării de noi posibilități, de noi perspective – implică cercetare, imaginare, căutare, schițarea unor noi modele; este faza imaginării posibilităților de schimbare.

3. A de la Activate / A activa – descrie a treia etapă, aceea a construirii primelor prototipuri funcționale – implică o atenție specială acordată funcționalității, dezvoltării, bunelor practici; este faza testării și experimentării schimbării la scală redusă.

4. S de la Share / A transmite – descrie cea de-a patra etapă, a diseminării, distribuției, împărtășirii cu ceilalți, a educației, a punerii în circulație a noilor forme de cunoaștere astfel încât ele să devină un bun comun. Este faza lansării publice a noilor modele.

5. T de la Trust / A genera încredere – descrie etapa a cincea, a punerii în practică pe scară largă a noilor modele. Este etapa producției, a integrării noilor modele în patrimoniul comunității, a generării încrederii în noile relații dezvoltate; este faza producerii la scară largă a noilor modele.

Mai multe informații privind liniile de program dezvoltate de Asociație împreună cu grupurile de lucru, precum si despre structura programului, aflati aici.