Hindi Zahra cântă la Jazz in the Park. Alte 4 trupe, confirmate pentru vara aceasta
Una dintre cele mai apreciate artiste de jazz din Franța va cânta în cadrul Jazz in the Park, festival care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 27 iunie-3 iulie. Este vorba despre Hindi Zahra, cântăreață de origine marocană care a mai concertat o singură dată în România, în toamna anului trecut, la București.
Artista a acceptat propunerea de a cânta în Parcul Central din Cluj-Napoca, astfel că publicul festivalului va avea ocazia să se bucure de muzica ei inspirată din sonorități jazz, blues, folk american și gipsy. Discul de debut, „Handmade” a primit în 2010 Premiul Constantin pentru descoperirea anului în Franța. În 2015, Hindi a lansat al doilea album, „Homeland”. Artista a susținut peste 400 de concerte și a vândut mai mult de 150.000 de albume.
„Hindi Zahra este dedicația noastră pentru public, este un artist care ni s-a cerut de către foarte mulți dintre participanții la festival”, spune directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.
Francezii de la Ours Samplus, pentru prima dată în România
Lista formațiilor care vor concerta la Jazz in the Park 2016 este completată de Ours Samplus, un duo format din Guillaume Breton și Alexis Layous, DJ-i și producători francezi care combină muzica electronică cu diferite influențe de jazz, funk și hip-hop. Formația originară din Lille va veni pentru prima dată în România și va mixa la una dintre petrecerile Jazz in the Park, precum și în zona de hamace din Parcul Central. Unul din mix-tape-urile lor a înregistrat peste 10.000.000 de vizualizări pe Youtube.
„Aida și noi” și Mihai Dobre, la Jazz in the Park
Muzica orientală va fi și ea prezentă la festival. Membrul trupei Șuie Paparude, Mihai Dobre, zis Dobrică, vine la festival cu o colecție de piese remixate și reeditate din Iran, Egipt, Yemen, India, Turcia și Pakistan. Astfel, Mihai Dobre va pregăti un DJ set de 80 de minute atât cu piese la care a contribuit, cât și cu melodii de la care s-a inspirat pentru muzica de teatru.
„Aida și noi ” este povestea unei trupe formate dintr-o vocalistă din Sarajevo, un chitarist din Berlin, un percuționist din Chile și un basist din București. „Ours Samplus este un duo fantastic care nu a mai fost în România, dar cu siguranță va face o impresie bună. Trupa vine din zona muzicii electronice, iar Clujul are un public numeros pentru acest gen muzical. Cu toate că „Aida și noi” este un proiect nou pe piață, îi cunoaștem pe muzicieni din alte proiecte și avem încredere că le va ieși foarte bine și de această dată, ne bucurăm că putem contribui la dezvoltarea acestei trupe. Mihai Dobre, renumit pentru Suie Paparude, ne-a provocat cu un set inedit care credem că se va integra perfect în parc. Până acum avem la festival jazz, nu jazz, manouche, pop, electronică, folk, hip-hop, funk, muzică clasică și muzică orientală. Despre asta este Jazz in the Park: despre libertatea și improvizația pe care jazz-ul le transmite tuturor celor care vin la festival”, spune Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.
Fondul Jazz in the Park caută artiști talentați
Jazz in the Park va continua în 2016 proiectul Fondului Jazz in the Park. Prin intermediul acestui program, artiștii clujeni care au un proiect cultural pot primi finanțare în valoare de 17.500 lei prin Fondul Jazz in the Park. Înscrierile sunt deschise până în 30 aprilie, iar astăzi, luni 18 aprilie, artiștii interesați sunt invitați la o întâlnire în cadrul căreia pot pune întrebări legate de proiectele eligibile și participarea în cadrul Fondului. Detalii găsiți aici: http://jazzinthepark.ro/ro/fond/
Organizatorii festivalului își propun să adune din donații 15.000 de euro, bani care vor ajunge la artiștii selectați de juriu. Din juriul Fondului Jazz in the Park fac parte Rariţa Zbranca – manager cultural, Ruxandra Hurezean – jurnalist, Răzvan Luca – arhitect, Paul Bucovesan – art director și Meda Corovei – coordonatorul Fondului Jazz in the Park.
Continuă înscrierea voluntarilor la Jazz in the Park
Jazz in the Park este un festival la care întreaga comunitate este invitată să participe. Aproximativ 400 de persoane au aplicat până acum pentru pozițiile de voluntari deschise în cadrul Jazz in the Park, în cea mai mare parte studenți dornici să dea o mână de ajutor la organizarea festivalului. Înscrierile continuă și în perioada următoare pe site-ul: http://jazzinthepark.ro/ro/info/voluntari/
Jazz in the Park este un proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local ClujNapoca, Consiliului Județean Cluj și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Parteneri: BCR, Staropramen.