Gliese 445: trailer despre viitorul umanității
Martie 2023. Se împlinesc 3 ani de când lumea toată s-a întors cu susul în jos. 3 ani de când întrebările legate de viitor și-au făcut loc printre gândurile noastre și-au acaparat o bună parte din ele. 3 ani de când incertitudinea este sentimentul care are o prezență constantă în fiecare dintre noi, căci nici n-avem timp să ne bucurăm de o victorie și o luptă pe care am învățat s-o gestionăm, căci la ușă deja bate alta.
În martie 2020 la ușă ne ciocănea pandemia. Așa au început grija, frica și incertitudinea. În martie 2022, când abia reușeam să privim către viitor cu câteva grame de speranță, la ușă ne ciocănea războiul. Așa au continuat grija, frica și incertitudinea.
Un an mai târziu, natura ne face și ea să ne păstrăm aceste sentimente prin dezastrele naturale puternice care au loc în lume. Și atunci, cum oare am putea avea perspective de viitor pozitive, când ne înconjoară atâtea evenimente negative și atâtea dezastre.
O întrebare cu care ne confruntăm toți, și-un răspuns pe care echipa Reactor de creație și experiment, împreună cu cea a Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, a încercat să-l prezinte printr-o experiență inedită de teatru. Gliese 445 este spectacolul care în martie 2023, după 3 ani în care viața pare tot mai fragilă, va prezenta un viitor posibil al umanității.
Despre asta și despre spectacol am discutat cu Raul Coldea, regizorul spectacolului.
Un spectacol de teatru ca și cum ar fi ultimul de la Reactor
În contextul actual în care suntem bombardați cu finaluri de lume, Gliese 445 abordează exact această temă, prin încercarea conectării la istoria omenirii și la un viitor posibil al acesteia. E mai important ca oricând să ne putem imagina un viitor optimist totuși, atât cât putem, spune Raul, iar prin acest spectacol, să observăm în ce măsură teatrul este un instrument al acestui limbaj al optimismului și al iubirii reciproce, și cât de mult se poate folosi acesta prin teatru.
Gliese 445 face parte din programul cultural Perspective inițiat în 2021, care și-a propus să abordeze prin spectacolele prezentate tema viitorului din perspectiva relațiilor de iubire, a celor de muncă și a spațiului personal. Înainte de Gliese 445 a fost spectacolul Partea I. Iubirea, sub regia lui Petro Ionescu, care a abordat prima temă a programului cultural, iar acum avem ocazia să vedem prin ochi de artist perspectiva viitorului în relație cu munca în teatru.
Este un spectacol a cărui idee a luat naștere în 2021, când Reactorul se gândea mult la nevoia de a vorbi despre viitor, căci pandemia a îngreunat mult existența spațiilor independente. Cumva, așa a luat naștere nu doar ideea spectacolului, ci și metoda prezentării „dorului de viitor” către public.
„Ne-am gândit atunci că o coproducție pe care să o propunem unui teatru de stat ar însemna un tip de pas care e normal și care folosește instituția asta a coproducției care lipsește cu desăvârșire în România. E o mișcare care vine ca răspuns la o nevoie care e foarte reală, o nevoie a unei instanțe care are același scop, dar care funcționează după reguli foarte diferite și în contexte de producție diferite.” – Raul
Astfel, diferența care face ca Gliese 445 să fie un spectacol inedit este faptul că se joacă în două spații diferite în același timp. Sunt două spectacole care se joacă în locații diferite, dar care se intersectează în același timp și care reprezintă de fapt un întreg.
O colaborare între două echipe care se află la o distanță de 276 km, dar care reușesc să creeze împreună o poveste despre „puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile”.
Așadar, când vă gândiți la spectacolul ce va avea loc în 14, 15 și 16 martie 2023, imaginați-vă că el este un experiment prin prisma căruia priviți viitorul omenirii. Fie că sunteți spectatori la Cluj sau la Sfântu Gheorghe, experimentul din care veți face parte vă va oferi o experiență live a ambelor reprezentații. Prin intermediul tehnologiei, veți auzi și vedea parțial și reprezentația ce are loc la cei 276 de km distanță.
„Cred că tehnologia și tehnologia care mediază la distanță a devenit parte din limbajul lumii, și teatrul folosește limbajul, pentru că vorbește despre lume. Cred deci că e inevitabil să nu apară cumva discuția asta și în teatru.” – Raul
Datorită modului în care e scris și interpretat, Gliese 445 e diferit întotdeauna, și tocmai din acest motiv, Alina Mișoc, performer la spectacol, invită oamenii la reactor!
„Gliese e diferit de fiecare dată, asta-mi place foarte mult. Aș invita oamenii să vină să facem împreună și să creăm împreună acest spațiu intim de laborator pe care eu pe parcursul procesului de lucru l-am iubit. Îi invit și pe ei să vină, iar eu să-l regăsesc împreună cu ei. Să-l facem să existe în continuare împreună”. – Alina
Gliese 445 este exact acel gen de spectacol care va atinge corzi sensibile colective, dar care vor avea efect diferit pentru fiecare spectator, căci îl vom privi prin experiențele personale trecute care fac ca viitorul, deși cu aceeași imagine de ansamblu pentru toți, să fie, desigur, privit și simțit diferit de către fiecare.
Vă invităm pe 14, 15 și 16 martie 2023 la Reactor de creație și experiment, de la 19:00 să experimentăm împreună un trailer al viitorului văzut prin ochi de artist.
Biletele se pot achiziționa de pe site-ul Reactor, din rețeaua Eventbook și de la Reactor (cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile). Iar dacă vreți să susțineți un spațiu care oferă artiștilor dreptul de a experimenta pe toate planurile și de a crea spectacole inedite precum Gliese 445, puteți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către Reactor. Detalii găsiți aici.
Ne vedem la spectacol!