Gherla, unul dintre cele mai bine păstrate orașe vechi, într-un articol internațional

de | | 2 Minute

Gherla este unul dintre cele mai bine păstrate orașe vechi din România

Gherla este, în zilele noastre, unul dintre orășelele din județul Cluj care nu spune prea multe unor oameni. Cu toate acestea, un lucru este mai puțin cunoscut despre acest oraș- Gherla a fost construit de către armeni. Este unul dintre cele mai bine păstrate orașe vechi din țară. Ba mai mult, acesta era cunoscut și ca Armenopolis mai demult. Toate aceste lucruri s-au scris și pe site-ul de turism Travel Blog Europe, cu puțin timp în urmă. Travel Blog Europe este un site ce postează diverse articole despre orașele din Europa și atracțiile lor turistice. Are mii de vizitatori zilnic care citesc cu interes articolele.

Gherla este menționat pentru prima oară într-un document din 1291 cu numele de Gherlahida. La vremea aceea, era un simplu sătuc și a rămas astfel până la așezarea armenilor aici. Nu se știe cu exactitate când au ajuns aceștia aici. Însă, înainte de secolul al XIX-lea, orașul era cunoscut sub numele de Hayakaghak, ceea ce înseamnă oraș armean. Așadar, armenii au venit aici cândva înainte de această perioadă istorică. Tot asemănător, orașul se numea Armenianstadt în germană și Armenopolis în latină. Cea din urmă a fost folosită și ca denumire oficială.

Armenii care s-au așezat în Gherla proveneau din Regatul Armean al Ciliciei și au reprezentat o comunitate ce a migrat în diferite părți ale Europei și Asiei Mijlocii. Ei au venit în Ardeal în jurul anul 1650 din Moldova și Crimeea. Cei ce s-au așezat în Gherla au ajutat la construirea și stabilirea sa ca și oraș modern. S-au construit aici case de locuit, precum și Biserica ”Sfânta Treime”, ce azi servește ca și Eparhie a Catolicilor pe Rit Armean din România. De asemenea, această biserică este și un punct de atracție pentru turiști nu doar prin arhitectura și estetica sa, dar și printr-un tablou ce se află aici, pictat de Peter paul Rubens, ce îl înfățișează pe Iisus pe cruce.

Foto: Calin Turcu

Gherla păstrează elementele armenești care i-au creat unicitatea, deși, în zilele noastre, armenii nu mai locuiesc aici. Ei au clădit orașul din temelii și astăzi a rămas, în mare măsură, la fel ca și atunci, fiind astfel unul dintre cele mai bine păstrate orașe vechi din România.

Așadar, atunci când trecem prin Gherla, să ne oprim puțin și să admirăm acest oraș care a fost clădit de o comunitate istorică. De asemenea, să nu uităm că modul cum s-a păstrat orașul vechi Gherla nu îl mai găsim în multe alte locuri.

Sursă info și foto sus: travelblogeurope.com