Secretele unui gazon perfect, împărtășite de specialiștii BRONTO

de | | 5 Minute

Secretele unui gazon perfect, împărtășite de specialiștii BRONTO

Echipamentele de grădinărit (tractorașe și mașini de tuns gazon), dar și o atenție deosebită oferită fiecărui proces în parte (irigare, tuns iarba, fertilizare, tratare) sunt cele mai eficiente strategii pentru a menține acel aspect frumos și sănătos al gazonului tău chiar și pe timp de vară! Astăzi vom afla ce soluții performante ne propun specialiștii BRONTO pentru a obține o parcelă de gazon perfectă!

Vara este anotimpul care ne aduce mai aproape de natură, care ne îmbie să ne bucurăm la maximum de activitățile în aer liber. Cu toții visăm cu ochii deschiși la zilele calde și senine în care stăm întinși pe iarbă sau în filigoria din colțul grădinii, bucurându-ne de liniște și de o carte bună. Ori, desigur, poate ne imaginăm mai degrabă o petrecere în grădină alături de familie și de prietenii dragi nouă. Un lucru este cert: în fiecare dintre ipostaze, imaginea ar fi incompletă fără prezența unui gazon luxuriant, bogat și proaspăt tăiat, care să completeze armonios atmosfera.

Gazonul tău în anotimpul cald

Dacă pentru noi vara este un prilej de relaxare, pentru parcela de iarbă din curtea noastră acest anotimp reprezintă, cu siguranță, cea mai stresantă perioadă a anului. Căldura toridă, umiditatea scăzută sau poate chiar ploile torențiale și nivelul crescut de uzură cauzat de nenumăratele noastre activități îl pot deteriora considerabil. Estetica generală a grădinii poate fi puternic afectată de iarbă uscată sau neîngrijită corespunzător.

Pentru a păstra acel aspect sănătos al gazonului, este nevoie să acordăm o atenție deosebită fiecărei etape: de la irigare optimă și fertilizare, până la tratarea împotriva dăunătorilor și tunderea periodică a ierbii. 

Astăzi vom pune accent pe procesul tunderii gazonului și vom trece în revistă recomandări generale despre cum ar trebui îngrijită parcela din acest punct de vedere. Mai mult, cu ajutorul prietenilor noștri de la BRONTO, vom face o scurtă prezentare a celor mai noi tehnologii în materie de echipamente de tuns gazonul. Tu știi ce variantă ți se potrivește?

Cum cosim sau tundem în mod corect gazonul pe timp de vară?

Pe măsură ce temperaturile înregistrează valori tot mai mari, creșterea gazonului se va încetini considerabil. Acest lucru înseamnă că putem tunde mai rar și niciodată mai mult de o treime din lungimea ierbii. În condiții de secetă, se recomandă creșterea ușoară a  înălțimii de tăiere deoarece, în acest mod, fenomenul de evaporare al apei va fi îngreunat, iar umiditatea la nivelul rădăcinii se va păstra pentru mai mult timp.

gazon

Cu toate acestea, o tăiere regulată a gazonului este necesară pentru a menține un aspect îngrijit, dar și sănătos al parcelei. În cazul în care plecăm în vacanță pentru mai mult de o săptămână, specialiștii ne recomandă să lăsăm pe cineva responsabil de tunderea ierbii. În caz contrar, la întoarcere, va trebui să tundem cu mare atenție pentru a evita o deteriorare semnificativă a gazonului.

Tunderea gazonului trebuie realizată obligatoriu atunci când iarba este complet uscată. Așadar, vom evita cosirea în zilele ploioase sau dimineața, atunci când gazonul este plin de rouă.

Soluțiile BRONTO, adaptate nevoilor tale!

Piața echipamentelor de grădinărit destinate tunderii gazonului pune la dispoziție o gama variată de opțiuni. Alegerea nu este, așadar, deloc simplă! Atunci când decidem să achiziționăm o mașină de tuns iarba trebuie să ținem cont atât de nevoia gazonului nostru, cât și de nevoile noastre directe!

BRONTO oferă soluții adaptate pentru fiecare grădinar în parte! În portofoliul de produse BRONTO putem găsi motocositoare portabile, mașini de tuns gazon electrice, pe benzină sau pe baterie, dispozitive manuale sau tractorașe de tuns iarba. Produsele au fost selectate pentru a veni în întâmpinarea pasionaților de grădinărit cu soluții de înaltă calitate, menite să creeze un echilibru perfect între performanță și confort. 

În funcție de suprafața de gazon pe care dorim să o îngrijim, putem opta pentru o mașină de tuns gazon cu sistem de tracțiune, împingere (WALK) sau pentru un tractoraș de grădină (RIDE).

Echipamentele de tip WALK, ideale pentru grădină

De foarte multe ori, porțiunea de gazon din curte este, din păcate, destul de limitată. De aceea, cele mai eficiente opțiuni de pe piață în viziunea grădinarilor moderni rămân  mașinile de tuns iarba cu tracțiune sau împingere (WALK).

gazon

Simplu de folosit, aceste echipamente vin la pachet cu avantajul unei  tunderi rapide pe o suprafață de gazon de până la 2000 mp. În funcție de dimensiunea terenului ce urmează a fi îngrijit, specialiștii BRONTO vă pot recomanda un dispozitiv motorizat, cu alimentare pe benzină, electrică sau pe baterii:

  • Mașina de tuns iarba pe benzină este potrivită în cazul suprafețelor întinse, cu dimensiuni între 500 și 2000 mp. În portofoliul Bronto, sunt disponibile modele cu o lățime de tăiere între 39 și 53 cm, cu pornire manuală sau electrică, cu transmisie prin curea și reductor.
  • Mașina de tuns iarba electrică este ideală pentru suprafețe cuprinse între 150 și 600 mp. Lățimea de tăiere ajunge, în cazul acestor mașini,  de la 30 la 42 cm. În funcție de model, degajarea ierbii se poate face lateral sau în spate în coș colector.
  • Mașina de tuns gazon pe baterie este, de asemenea, destinată unui gazon de suprafață medie: 250 – 600 mp. Acestea au o lățime de tăiere cuprinsă între 34 și 46 cm, iar în funcție de model, pot avea sau nu incluse baterii cu încărcător. Această variantă reprezintă o tehnologie mai nouă și confortabilă. 

Fie că preferi un model mai simplu, fie că vă îți dorești o mașină tuns iarba cu multiple funcționalități, cei de la BRONTO sunt pregătiți să îți ofere o gamă variată de opțiuni de înaltă calitate, create de producători, lideri de pe piața echipamentelor de grădinărit.

Tractorașele de grădină, o variantă versatilă pentru gospodărie

Un tractoraș de tuns iarba este deseori recomandat în cazul suprafețelor foarte mari de teren, de până la 15.000 mp. Cu toate acestea, pentru cei care își doresc să se bucure de confortul unui echipament cu sistem ride, BRONTO pune la dispoziție și variante care se pot adapta propriei grădini: minirideri.

Utilajele de dimensiuni mai mari se adresează în special persoanelor care dețin o proprietate mare dar și parcurilor, terenurilor sportive, locațiilor de evenimente în aer liber, precum și firmelor care oferă servicii profesionale de grădinărit. Avantajele principale ale acestor echipamente sunt eficiența și confortul. Lățimea de lucru este exponențial mai mare decât în cazul unor mașini de tuns iarba clasice (WALK): până la  aproximativ 137 cm.

În catalogul Bronto poți găsi tractorașe de tuns iarba, minirideri gazon, dispozitive zero-turn (cele mai eficiente și precise variante), dar și anexe, potrivite pentru a adapta tractorșul pentru diferite alte sarcini necesare în gospodărie: aerisirea și netezirea gazonului, curățarea zăpezii, transport (remorcă) etc.

gazon

Consultă sfatul specialiștilor!

Cu cât există mai multe alternative, cu atât este mai greu să decizi care este dispozitivul care ți se potrivește cel mai bine atât ție, cât și gazonului tău! Dar nu-ți face probleme! Prietenii noștri de la BRONTO sunt niște adevărați profesioniști și sunt pregătiți să îți ofere cu drag un sfat specializat.

Pentru a consulta întreaga gamă de produse destinate îngrijirii spațiului verde și nu numai, poți accesa site-ul www.bronto.ro sau le poți face o vizită la sediul lor principal din Str. Corneliu Coposu, nr. 35-37 din Cluj-Napoca, acolo unde reprezentanții BRONTO îți pot face recomandări personalizate.

Povestea BRONTO a început acum mai bine de 25 de ani cu promisiunea creării unei game largi de echipamente de grădinărit, care să vină în întâmpinarea nevoilor diferite pe care le are fiecare client în parte. Excelența în calitate și performanță sunt două atribute după care specialiștii BRONTO se ghidează atunci când își selectează produsele. În prezent, sunt colaboratori unici în România pentru câțiva producători de top din domeniul echipamentelor de grădinărit: MTD, Ikra Mogatek, Inter, Pubert, WOLF Garten, Maruyama, Triunfo, Heliflex, şi Dormak.

Ești pregătit să faci cele mai bune alegeri pentru grădina ta?