Sfaturile BRONTO: Ce trucuri folosim pentru un gard viu frumos și sănătos?

de | | 5 Minute

Sfaturile BRONTO: Ce trucuri folosim pentru un gard viu frumos și sănătos?

Un spațiu verde armonios ar fi incomplet fără prezența unui gard viu care să încadreze armonios spațiul curții sau grădinii, oferind, în același timp, acel nivel de intimitate de care ai nevoie.  Prietenii noștri de la BRONTO revin, de această dată, cu sfaturi și trucuri utile, menite să te ajute în obținerea unui gard viu des, frumos și, mai presus de toate, sănătos!

Gardul viu, elementul de care fiecare grădină are nevoie

Atunci când vine vorba de plante decorative pentru propria curte, mulți dintre noi avem tendința de a subestima potențialul estetic al arbuștilor, tufișurilor ori al gardului viu. În realitate, aceste plante aparent banale posedă o frumusețe naturală ce conturează și completează foarte bine peluzele de gazon și grădina, pune în valoare casa și încălzește estetica suprafețelor dure de tipul pavajelor, teraselor sau zidurilor de piatră ori beton.

Gardul viu are mai mult decât un rol estetic. El asigură familiei intimitatea de care are nevoie, fără să creeze acel aspect rigid, de fortăreață, creat de zidurile înalte și groase. Mai mult, în funcție de specie, poate rămâne verde tot timpul anului, însuflețind curtea în orice sezon.

Pentru a-și atinge potențialul la maximum, gardul viu trebuie să fie îngrijit cu atenție. BRONTO, sursa noastră de încredere atunci când vine vorba de sfaturi despre grădinărit, îți împărtășește câteva dintre cele mai eficiente trucuri pe care să le aplici și tu pentru a obține un gard viu frumos și proaspăt.

Tunderea gardului viu: trucurile BRONTO

Ca aspectul să fie unul îngrijit, dar și ca arbuștii să se mențină sănătoși, este foarte important ca tundrea ramurilor să se facă periodic: în medie, de trei ori pe an, în sezonul cald primăvară-vară. 

Atenție! Deși tunderea gardului viu se face în sezonul cald, specialiștii Bronto ne recomandă să realizăm acest proces atunci când temperaturile sunt unele medii (dimineața sau seara în zilele toride). Dacă frunzele sunt îndepărtate sub razele puternice ale soarelui, frunzele și tulpinile proaspete, care până atunci au stat într-un mediu întunecat, se vor arde și, ulterior, se vor usca rapid.

gard viu

 

Mai mult, ca lumina să fie distribuită uniform pe toată înălțimea gardului, este indicat să îi dăm coroanei o formă de con, mai mare la bază și din ce în ce mai mică spre vârf. În acest fel, procesul de fotosinteză va fi complet, iar arbuștii se vor dezvolta uniform, nu doar în partea superioară. În caz contrar, vom putea observa cum porțiunea inferioară a coroanei se va usca și în timp, nu vor mai crește frunze noi.

Un alt truc foarte util, în special pentru începători, este improvizarea unui tipar pentru tăierea uniformă a vârfurilor gardului. Tot ce ai nevoie sunt doi țăruși de lemn și o sfoară, pe care o vei lega astfel încât să stea cât mai întinsă. Mai apoi, trebuie să te înarmezi cu echipamentul potrivit și vei obține un gard viu drept și frumos.

Foarfecă electrică, pe benzină sau manuală?

Ca tunderea gardului viu să fie o activitate plăcută și ușoară, orice gospodar trebuie să aibă la îndemână uneltele potrivite. În acest caz, vorbim despre o foarfecă clasică, manuală și despre dispozitive electrice sau pe benzină. În catalogul BRONTO, poți găsi unelte destinate tăierii gardului viu de înaltă calitate, aparținând unor producători de renume internațional pe piața echipamentelor de grădinărit: WOLF-Garten, IKRA, MTD, Maruyama.

În funcție de tipul de gard viu, de suprafața pe care urmează să o toaletezi, dar și de tipurile de tăieturi pe care dorești să le realizezi (precise, de detaliu, sau rapide), specialiștii BRONTO recomandă să utilizezi unul sau mai multe dispozitive pentru a finisa gardul și pentru a-i reda nu doar aspectul îngrijit, dar și sănătatea.

Suprafața de lucru

Unul dintre aspectele principale de care ar trebui să ții cont atunci când achiziționezi o foarfecă de tăiat gard viu este suprafața pe care urmează să o îngrijești.

În cazul unui gard viu limitat ca mărime, o foarfecă manuală poate fi la fel de eficientă ca una electrică. Avantajele unei astfel de unelte sunt, desigur, prețul scăzut, dar și greutatea redusă a echipamentului.

Dacă gardul viu sau arbuștii predomină în curtea ta, atunci ar trebui să iei în considerare achiziționarea unei foarfece electrice sau pe benzină. Acestea vor transforma îngrijirea spațiului verde într-o activitate rapidă și plăcută, fără a face rabat de la precizie.

gard viu

Tipul de gard viu

Cel mai important criteriu, pe care fiecare gospodar ar trebui să îl ia în considerare atunci când decide să achiziționeze un echipament destinat gardului viu este tipul de arbuști cu care lucrează. În funcție de specie și vârstă, ramurile gardului pot fi mai groase, cu o structură lemnoasă mai dură sau mai firavă.

În cazul în care gardul viu are o structură a ramurilor destul de dificilă, suprafața nu mai este atât de relevantă pentru că tăierea cu o foarfecă manuală va deveni dificilă. Recomandate, în aceste cazuri, sunt dispozitivele motorizate și, mai exact, cele pe benzină. Acestea dispun de o putere superioară și pot face față cu brio până și celor mai dificile garduri vii.

Recomandarea BRONTO este să consulți întotdeauna sfatul specialiștilor, care, pe baza informațiilor furnizate, îți vor spune ce tip de dispozitiv ți se potrivește. Reprezentanții BRONTO îți stau permanent la dispoziție cu recomandări personalizate și se asigură întotdeauna că faci o alegere potrivită ție și grădinii tale.

gard viu

Tipul de design

Un ultim criteriu de care ar trebui să ții cont este tipul de design pe care dorești să îl obții. Dacă obiectivul tău este să modelezi arbuștii în forme precise, mai mult sau mai puțin clasice, este indicat să achiziționezi dispozitive de mici dimensiuni, pe baterie, de tipul aparatelor WOLF-Garten Finesse și IKRA IGBS 1054, din portofoliul BRONTO. Acestea pot fi folosite cu succes după utilizarea unei foarfece fie manuale, fie motorizate, pentru a realiza lucrările de detaliu.

Alege dispozitive de calitate

Indiferent de tipul de foarfecă necesar, sfatul general al specialiștilor este să optezi pentru echipamente de calitate, pe care să te poți baza ani la rând, nu doar câteva sezoane.

Produsele din catalogul BRONTO sunt selectate special pentru a răspunde celor mai înalte standarde de calitate. Forfecele pentru tăierea gardului viu mizează nu doar pe o funcționare performantă, dar și pe confort, pentru a îndepărta activitatea de ideea unei rutine necesare și pentru a o transforma, mai degrabă, într-o ocazie de escapadă în propria grădină.

BRONTO propune soluții de calitate pentru fiecare aspect al grădinii tale și îți pune la dispoziție echipamente originale, importate direct de la producători de top. Misiunea lor este să te ajute să-ți creezi “grădina ta, așa cum ai visat-o”, iar experiența de peste 25 de ani pe piața clujeană și națională a adus echipa BRONTO tot mai aproape de acest ideal.

Dacă ai nevoie de unelte, dispozitive și accesorii de orice fel pentru grădina ta, te invităm să le faci o vizită în magazinul fizic de pe str. Corneliu Coposu, nr. 35-37 sau online, pe www.bronto.ro.

Spor la grădinărit!