Din galeriile de artă clujene, până în S.U.A, la doar 21 de ani

de | | 3 Minute

Din galeriile de artă clujene, până în S.U.A, la doar 21 de ani! Tânărul artist Constantin Botezat și-a deschis luna trecută, pentru publicul din Salt Lake, UTAH, expoziția personală „Academic Portraits”.

Expoziția a fost curatoriată de către Susan Bohmholdt, în colaborare cu Galeria Alpine Art. Scopul actual al galeriei din Salt Lake este acela de a dezvolta și de a promova dialogurile dintre arta contemporană americană și cea europeană. Evenimentul este, prin urmare, unul important atât pentru critici, cât și pentru colecționarii de artă internaționali.

Tânărul artist, reprezentat oficial de Galeria IAGA Contemporary Art din Cluj-Napoca, a participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât locale, în galeriile de artă clujene, cât și naționale și internaționale. Evenimentul din S.U.A reprezintă o oportunitate deosebită și este o punte de legătură între publicul american și tinerii artiști.

Expoziția „Academic Portraits” cuprinde o serie de portrete în creion realizate curent și care reprezintă o varietate de trăsături faciale ale diferitelor persoane. Pentru artist, portretul nu este o simplă reproducere mecanică a cuiva, ci un joc al sensibilității, care interpretează trăsăturile modelului fie după gusturile sale, fie conform curentului artistic pe care-l urmează, fie conform caracteristicilor artei din timpul în care e realizată opera. „Academic Portraits” are o semnificație deosebită pentru căutările artistului, reflectată în operele expuse și denotă efortul, ambiția și dorința tânărului de a-și organiza primul său eveniment în Statele Unite ale Americii, la doar 21 de ani!

galeriile de artă clujene

„Evenimentul a avut loc grație curatorului Susan Bohmholdt, care a acceptat să organizăm împreună acest proiect internațional și la fel bunului meu prieten Carson Mcallister care mi-a acordat ajutorul său și căruia îi sunt enorm de recunoscător .
Expoziția cu siguranță reprezintă un pas important în cariera mea, oferindu-mi o motivație enormă pentru a crea cât multe lucruri frumoase în continuare.”

galeriile de artă clujene

Înainte de a ajunge în Salt Lake, Utah, S.U.A, tânărul artist Constantin Botezat a participat recent și la expoziția „Over time”. Aceasta s-a desfășurat la Galeria IAGA International Art Gallery Angels din România, Cluj-Napoca. Proiectul expoziţiei prezintă o selecţie atentă de artişti italieni şi români. Expoziţia „Over time” dezvăluie o dezbatere vizuală referitoare la poziţia noastră istorică, prin urmare artiştii reevaluează conceptul de „nou”.

Operele expuse par să apară după o matură şi inspirată reformulare a realizărilor artistice ale trecutului. Reflecţia lor „peste timp” înscrie principiile umaniste printre principiile viziunii relativiste contemporane. O secţiune specială a expoziţiei tratează dezvoltarea tradiţiei figurative iar Constantin Botezat redescoperă limbajul figurativ al modernismului târziu.

De curând, tânărul basarabean a câștigat și o bursă la Accademia di Belle Arti din orașul Bari, Italia unde își va desfășura activititățile semestrul viitor și unde va crea noi proiecte artistice.
Reamintim că artistul Constantin Botezat este reprezentat de către IAGA Contemporary Art din Cluj- Napoca, iar lucrările sale pot fi văzute sau procurate la această galerie.

galeriile de artă clujene