Instrumente necesare pentru a întreține via și gazonul

de | | 2 Minute

Instrumente necesare pentru a întreține via și gazonul

Mulți dintre cei care locuiesc la casă își doresc o curte frumos amenajată cu gazon, însă își doresc să aibă și viță de vie plantată în curte pentru a avea struguri pentru propriul consum, dar și pentru a face vin. În aceste condiții vor avea nevoie de un instrument precum o foarfecă vie, și de un echipament pentru a întreține gazonul.

Există pe piață scarificatoare pentru gazon, iar acest articol vă prezintă informații utile în ceea ce privește un astfel de echipament pentru întreținerea gazonului, dar veți descoperi mai întâi câteva informații utile cu privire la foarfecă de tuns via.

Foarfeca pentru tuns via

Pentru cei care au în curte și viță de vie dar și pomi fructiferi, există posibilitatea de a alege o foarfecă universală, iar aceasta poate tunde atât pomii cât și vița de vie. Pentru cei care au doar vița de vie în curte, există produse dedicate precum o foarfecă de tip nicovală care se folosește pentru a curăța vița de vie în perioada de inactivitate a acesteia (de toamna până primăvara). Acest tip de foarfecă poate tăia coardele de vie care au până la 2.5 cm grosime. 

Există de asemenea foarfecă de tip bypass, care este ideală pentru recoltarea și tăierea lăstarilor verzi, unde este necesară precizia și fermitatea. Lamele trec una pe lângă cealaltă și oferă o tăiere perfectă, fină și fără urme.

Scarificatoare pentru gazon

Pentru a avea un gazon bine îngrijit, fără iarbă uscată și pentru a îndepărta buruienile și mușchii, este nevoie de un scarificator. Totodată, scarificarea gazonului ajută și la buna dezvoltare al acestuia, deoarece, dacă resturile nu sunt îndepărtate și mai mult, dacă sunt în exces, atât apa cât și aerul nu vor mai pătrunde în sol în mod corespunzător, iar gazonul nu se mai dezvoltă în mod optim.

Utilizarea unui scarificator este recomandată primăvara (în lunile martie – aprilie, pentru că atunci sunt cele mai bune condiții pentru creșterea vegetației) dar și toamna (în luna septembrie), iar pentru o scarificare corectă este recomandată trecerea de două ori peste suprafața de teren, pentru ca scarificatorul să poată aduna cât mai mult mușchii și rădăcinile uscate din gazon.

Se recomandă ca iarba să fie tunsă  înainte de a scarifica gazonul, pentru înlăturarea excesului de iarbă, și pentru a permite ca aerul să pătrundă în sol.


Articol publicitar