Tinerii clujeni se pregătesc de finala CuGeT, o olimpiadă a culturii generale
Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, va avea loc marea finală CuGeT – Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – proiect unic în România, organizat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj.
CuGeT, o competiție ce răsplătește cunoștințele de cultură generală ale tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 25 ani din Cluj-Napoca, se află anul acesta la a treia ediție. Mii de tineri clujeni, în marea lor majoritate liceeni, au fost implicați în această olimpiadă mai inedită, iar anul acesta un număr record de 31 de licee au fost înscrise în competiție. Cumulat, la aceste 3 ediții, peste 25.000 de tineri clujeni au fost implicați în CuGeT – Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni.
„Este cea mai amplă ediție de până acum, cu un număr record de licee și tineri participanți. Pentru noi, această a treia ediție reprezintă atât o mare bucurie, cât și o dovadă de maturizare internă, în cadrul asociației. Evenimentul este extrem de complex și greu de organizat, necesită un buget considerabil, iar efortul de finanțare este un exercițiu de implicare și solidaritate în asociație. Se știe că toate edițiile CuGeT de până acum au avut finanțare exclusiv din mediul privat. Sunt mândră și recunoscătoare că pe lângă orele de voluntariat, am reușit să asigurăm și în acest an suma necesară desfășurării acestui frumos eveniment”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri Cluj, în cadrul unei conferinței de presă organizate marți.
„Ne bucurăm să contribuim, prin implicarea Inspectoratului încă de la prima ediție, la continuitatea și creșterea acestui proiect educațional de legitimare și recompensare a culturii generale individuale, care le oferă tinerilor o motivație suplimentară către cunoaștere. Asemenea demersuri din partea societății civile, cu sprijinul mediului privat, completează în mod fericit menirea noastră de a oferi un act educațional de calitate”, a adăugat Valentin Cuibus, inspectorul școlar general al județului Cluj.
Cum se desfășoară CuGeT?
Olimpiada se desfășoară pe trei categorii de vârstă: una formată din clasele a IX-a și a X-a, alta formată din clasele a XI-a și a XII-a, iar ultima formată din tinerii cu vârste între 18 – 25 de ani.
Participanții trec prin 4 etape:
- Etapa pe clasă – organizată la liceele înscrise (s-a desfășurat în 25 octombrie 2017)
- Etapa pe oraș – la care au participat tinerii de 18-25 de ani înscriși pe site-ul cuget.afacj.ro (s-a desfășurat în 28 octombrie 2017)
- Semifinala – a avut loc în 18 noiembrie 2017
- Finala – are loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11:00, sub forma unui show televizat, cu public.
Premiile nu sunt de ignorat: o sumă totală de peste 19.000 lei va fi alocată finaliștilor și câștigătorilor CuGeT. Mai exact, câștigătorul locului I de la fiecare categorie de vârstă va primi 2.500 lei, cei aflați pe locul II la fiecare categorie de vârstă vor primi câte 1.500 lei, iar premianții locului III vor merge acasă cu 1.000 lei fiecare. Toți ceilalți finaliști (sunt 55 de tineri care au ajuns în această etapă) vor fi recompensați cu câte 100 de lei.
Proiectul CuGeT este realizat cu finanțare exclusiv privată, iar partenerul principal este, încă de la prima ediție, EXIMTUR.
„Este o bucurie să constatăm că numărul de participanți la CuGeT este din ce în ce mai mare, iar acest lucru ne întărește convingerea că tinerii noștri, atunci când sunt provocați și motivați și în astfel de scopuri, pot să se mobilizeze și să-și concentreze eforturile în detrimentul, poate, al altor modalități de petrecere a timpului liber. Considerăm că este de datoria noastră, a celor care avem ceva mai mulți ani înaintea lor, să încurajăm astfel de evenimente, să-i atragem către acțiuni care stimulează dorința de cunoaștere, către valorile adevărate și, bineînțeles, să-i premiem ori de câte ori avem ocazia”, a declarat președintele EXIMTUR, Lucia Nora Morariu.
La rândul său, Emilia Botezan, șefa Biroului de Relații Externe și Investitori din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a amintit importanța proiectelor comunitare pentru dezvoltarea societății locale.
„Vorbim deja de un brand al Clujului și ne bucurăm de numărul tot mai mare de tineri implicați. Municipalitatea sprijină astfel de inițiative venite din partea mediului de business și de la organizații care contribuie activ la motivarea tinerilor spre cunoaștere”, a declarat Emilia Botezan.
Ce fel de întrebări de cultură generală sunt abordate în cadrul CuGeT?
Concursul se desfășoară în primele etape sub forma completării contra-cronometru a unor teste grilă. Este vorba de 25 de întrebări, fiecare cu trei variante de răspuns și un singur răspuns corect. Pentru a ajunge în etapele superioare, tinerii clujeni au trebuit să răspundă corect la cel puțin 20 de întrebări. Întrebările din concurs acoperă arii diverse ale cunoașterii, de la istorie, geografie și științe ale naturii la muzică, film, europenism și Cluj-Napoca.
O parte dintre finaliștii ediției 2017 au ajuns în ultima etapă a competiției și la ediția anterioară – câte doi elevi de la „Nicolae Bălcescu”, „Gheorghe Șincai”, „Avram Iancu” și „Tiberiu Popoviciu”. De altfel, „Avram Iancu” conduce și topul liceelor cu cei mai mulți finaliști ai acestei ediții: 12. În etapa finală care va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11:00, la FSEGA, răspunsurile la întrebări vor fi oferite interactiv, în timp real, de asemenea contra-cronometru.
La ce fel de întrebări au răspuns până acum participanții? Iată câteva exemple din semifinală:
- Autorul celebrei compoziții muzicale „Balada” este: Ciprian Porumbescu / George Enescu / Dinu Lipatti
- Becul electric a fost inventat în 1879 de către: Lumiere / Lamp / Edison
- Flamenco este un dans popular originar din țara: Argentina / Spania / Brazilia
- Formația heavy metal Metallica este originară din: SUA / Australia / Marea Britanie
- Cine este considerat întemeietorul școlii românești de geografie? – Emil Racoviță / Mihail Kogălniceanu / Simion Mehedinți
- Cine a inventat stiloul? – Albert Einstein / Nikola Tesla / Petrache Poenaru
- Ce este chihlimbarul galben sau succinul, material semiprețios folosit pentru confecționarea bijuteriilor? – un cristal de stâncă / un soi de coral / o rășină fosilă de conifere
- Ce dezastru natural a distrus orașul roman Pompei în anul 79? – tornadă / erupție de pojar / erupție vulcanică
- În ce piață din Cluj-Napoca se află Casa de Cultură a Studenților? – Piața 1 Mai / Piața Avram Iancu / Piața Lucian Blaga
Cei tentați să-și verifice propriile cunoștințe de cultură generală, pot găsi testele grilă integrale folosite în etapa de semifinale pentru grupele G1 (aici) și G2 (aici).
Olimpiada CuGeT este un proiect inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj.
Co-organizator: Vitrina Advertising.
Co-producător: TVR Cluj.
Proiect realizat cu sprijinul: EXIMTUR.
Parteneri oficiali: Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.
Susținut de: Liberty Technology Park Cluj, WÖRWAG Pharma România și Nasticom.
Cu sprijinul: PaperCups, Madd Electronics Group.
Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înființată în 2004, la inițiativa Mihaelei Rus, directorul general al Vitrina Advertising. Asociația este formată din femei cu afaceri proprii, funcții de conducere în diverse companii ori care activează în profesii liberale. Printre proiectele desfășurate de AFA se numără „Clujul are atitudine”, „Gala Excelenței la Feminin”, „Ore în Dar”, „Mini-biblioteci pentru sănătate”, „Un oraș pentru o grădină”, conferințele SHEnspire.
Mai multe informații: www.cuget.afacj.ro, www.afacj.ro , www.facebook.com/afacluj