Filmul independent „Usturoi” la Comedy Cluj
Filmul „Usturoi” este primul film independent turnat în întregime în Transilvania după anul 1989. În industria cinematografică, „independent” este sinonim cu „buget redus”. În cazul nostru, putem vorbi despre „fără buget”. Filmările au avut loc pe perioada a 16 zile în intervalul mai-iunie 2012, iar filmul a ieşit pe piaţă în 2014, odată cu premiera din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
În poveste este vorba despre călătoria plină de aventuri a doi băieţi din Ardeal, unul din creuzetele etnice ale Europei de Est, care sunt prieteni deşi sunt de etnii diferite (Ieremia este de etnie romă.) În pofida prejudecăţilor, prietenia lor este solidă iar cei doi se au ca fraţii.
Evoluţia filmului se bazează pe trei teme principale:
1. Uneori, este bine să-ţi urmezi inima şi să porneşti într-o aventură.
2. Prietenia adevărată nu ţine cont de graniţe, de orice fel ar fi ele.
3. Dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat şi munceşti pentru asta, lucruri minunate se vor întâmpla.
Filmul se adresează publicului larg, de la copii şi tineri până la seniori şi reprezintă, printre altele, o frescă a frumoaselor peisaje transilvane (aceleaşi care l-au fermecat pe Maiestatea Sa Prinţul Charles) şi un elogiu la adresa prieteniei adevărate într-o lume tot mai dezrădăcinată.
Abordarea tehnică inedită pentru filme de lung metraj aparţine regizorului Lucian Alexandrescu, născut în Sibiu, rezident în Miami, Florida (SUA). Lucian s-a ocupat de regie, montaj şi adaptarea scenariului, iar Radu Băzăvan a scris scenariul, a orchestrat producţia cu ajutorul directorului logistic Mircea Groza, s-a ocupat de casting şi chiar de adus pizza.
În procentaj de peste 90%, producţia a fost finanţată de regizor şi producător.
Synopsis „Usturoi”
Ieremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun, Nicuşor, de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă.
Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj.
Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca orice copil fugar, sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei. Pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia, înlesnind căsătoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi. Happy end!