Japonia este țara care a fascinat o lume întreagă prin istoria sa, cultura și frumusețea peisajelor. Este o țară a contrastelor, unde, printre zgârie nori se ascund maiestuoase temple (Shinto Shrine sau Tera), grădini și parcuri. Sincretismul dintre nou și vechi se observă și pe străzi, în rândul japonezilor: oameni grăbiți spre serviciu, îmbrăcați sobru trec pe lângă doamnele îmbrăcate în kimono-uri tradiționale sau pe lângă tinerii cosplayeri, costumați în personaje din anime-uri.
Totul (te) uimește în Țara Soarelui Răsare, iar din acest an, la Cluj avem ocazia să cunoaștem frânturi din această regiune de poveste prin organizarea unui festival de film găzduit de Cinema Victoria.
Aflat la prima ediţie, Festivalul Filmului Japonez este un eveniment binevenit în peisajul cultural al Clujului. Lansarea primei ediții FFJ a avut loc în prezența Excelenței Sale, domnul Keiji Yamamoto, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România, alături de domnul Atașat cultural Nobumitsu Takamatsu.
Timp de 4 zile, la Cinema Victoria vor fi proiectate filme care au marcat cinematografia contemporană niponă, după cum urmează:
Luni, 20 aprilie, ora 18:00 – După ce cad florile (Hana no Ato / After the Flowers)
După ce cad florile/After the Flowers (Hana no Ato) este o emoționantă poveste de dragoste care se derulează pe fundalul epocii Edo (sec. XVII-XIX). Povestea este inspirată de scrierile lui Shuhei Fujisawa (1927–1997), autor al poveștilor cu samurai din volumul ”Sabia de bambus” transpuse de mai multe ori pe ecran.
Marți, 21 aprilie, ora 18:00 – Bucătar la Polul Sud (Nankyoku ryorinin / The Chef of South Polar)
Bucătar la Polul Sud/The Chef of South Polar (Nankyoku ryorinin) este o comedie spumoasă care are loc în condițiile climatice extreme de la Polul Sud, având printre protagoniști pe Masato Sakai, unul dintre actorii preferați ai publicului tânăr din Japonia. Scenariul este inspirat de romanul cu tentă biografică semnat de Jun Nishimura, bazat pe propria experiență de bucătar participant la o expediție de cercetare în Antarctica.
Miercuri, 22 aprilie, ora 18:00 – Grădina cuvintelor (Koto no ha no niwa / The Garden of Words)
Iubitorii filmului de animație au ocazia să vizioneze una dintre cele mai cunoscute pelicule ale genului, creația lui Makoto Shinkai, demn urmaș al lui Hayao Miyazaki.
Anime-ul a fost prezentat cu succes la festivalurile internaționale Gold Coast Film Festival de la Broadbech, Australia și Festivalul filmului de animație de la San Francisco, fiind distins cu premiul Kobe Theatrical Film Award în 2013, premiul Satoshi Kon din cadrul Fantasia International Film Festival, premiul AniMovie Award al Festivalului de animație de la Stuttgart.
Miercuri, 22 aprilie, ora 19:00 – Soarele apune în districtul trei (Always-Sunset on Third Street -3 / Always –Sanchome no yuhi 64)
Partea a treia a filmului continuă să urmărească destinele simpaticilor locuitori din districtul trei ale căror povești de viață au cucerit încă de la prima serie publicul și criticii japonezi. Acțiunea are loc în Tokyo anului 1964, în momentul în care orașul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de vară, iar pregătirile pentru eveniment sunt în toi.
Filmul i-a adus regizorului Takashi Yamazaki Premiul pentru regie al Academiei japoneze în 2005. În 2012 a figurat în selecția Festivalului Internațional de la Shanghai și la Puchon International Fantastic Film Festival și în același an Mirai Maruyama a câștigat premiul Hochi pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.
Joi, 23 aprilie, ora 18:00 – Soția lui Gegege (Gegege’s Wife / Gegege no Nyobo)
Soția lui Gegege/ Gegege’s Wife (Gegege no Nyobo, 2010) este povestea emoționantă a vieții lui Mizuki Shigeru, cunoscut autor de benzi desenate, pornind de la romanul biografic al soției sale Nunoe Mura. Filmul a fost prezentat la mai multe festivaluri de film, printre care Osaka Asian Film Festival, Shanghai International Film Festival, Hawaii International Film Festival.
Filmele sunt subtitrate în limba engleză și intrarea e liberă la spectacole.
De ce vă recomand FFJ? Fiindcă este la prima ediţie şi are toate şansele să devină un reper pentru acest gen de evenimente din oraş şi veţi avea ocazia să cunoaşteţi o cultură impresionantă şi complexă, dincolo de cuvinte.
Mergeţi şi lăsaţi-vă vrăjiţi de poveştile gingaşe, asemenea florilor de cireş, bucuraţi-vă de frumuseţea cadrelor naturale, de personajele al căror suflet poate fi transpus într-un haiku…
Iulia Iancu
redactor Cluj.com