Festivalul Enescu continuă la Cluj-Napoca cu noi concerte de excepție

de | | 3 Minute

Festivalul Enescu continuă la Cluj-Napoca cu noi concerte de excepție
Maxim Vengerov și Cyprien Katsaris, printre artiștii de talie mondială invitați

Festivalul Enescu la Cluj-Napoca, organizat de Asociația Culturală Play pentru al treilea an, continuă vineri, 10 septembrie, cu noi recitaluri și concerte de gală, susținute de unii dintre cei mai mari artiști ai lumii, de văzut într-o viață: Maxim Vengerov, aclamat ca fiind unul dintre cei mai buni muzicieni la vioară din lume, câștigător al unui premiu Grammy, alături de Polina Osetinskaya, o pianistă al cărui talent precoce a fost recunoscut și apreciat puternic de critici;  Cyprien Katsaris, pianist și compozitor franco-cipriot, care cântă de câteva decenii în liga înaltă a muzicii clasice alături de cele mai mari orchestre și Manuel Fischer-Dieskau, unul dintre cei mai tonici și expresivi interpreți la violoncel.

Publicul meloman din Cluj-Napoca are acum ocazia unică să vadă și să asculte pe scena Sălii Maximum Auditorium recitalurile și concertele excepționale susținute de muzicieni din toate colțurile lumii, într-un eveniment de gală ce dă o nouă dimensiune muzicii clasice.

Ultimele bilete și abonamente se pot achiziționa atât online de pe platforma Entertix.ro, cât și din rețeaua de librării Cărturești.

Vineri, 10 septembrie, pianistul Cyprien Katsaris și artistul Manuel Fischer-Dieskau ne vor oferi un concert la superlativ, la Sala Auditorium Maximum.

Cyprien Katsaris, pianistul și compozitorul franco-cipriot, s-a născut la Marsilia și a început să cânte la pian la vârsta de patru ani. A câștigat de tânăr premii ca International Young Interpreters Rostrum – UNESCO (Bratislava 1977), Premiul I la Concursul Internațional Cziffra (Versailles 1974) și a fost singurul câștigător al premiului vest-european la Concursul Internațional Regina Elisabeta Belgiei din 1972. Cariera sa internațională majoră include spectacole cu cele mai mari orchestre din lume, printre care The Berlin Philharmonic, Deutsches Symphonie – Orchester Berlin, Vienna Chamber Orchestra și multe altele. Doi regizori de film celebri, Claude Chabrol și câștigătorul premiului Oscar – François Reichenbach, au realizat filme ale domnului Katsaris în cadrul unor concert live.

Festivalul Enescu continuă

Manuel Fischer-Dieskau este unul dintre cei mai tonici interpreți la violoncel, pe care îl vom asculta în duet cu pianistul Cyprien Katsaris – vineri, 10 septembrie 2021. Expresivitatea sa la nivel muzical reușește să depășească orice bariere și să dea viață într-un mod unic oricărei partituri. Încă din copilărie, înconjurat de vocea tatălui său, legendarul bariton Dietrich Fischer-Dieskau, Manuel înțelege intuitiv ce înseamnă muzica. Ajunge violoncelist principal al orchestrelor de frunte sub bagheta unor dirijori importanți precum Gunter Wand, Sir John Elliot Gardiner, Lorin Maazel, Sir Roger Norrington și mulți alții. Ulterior, joacă rolul de solist și partener de muzică de cameră a unor personalități importante. În 2018 a lansat alături de Connie Shih un album cu sonatele complete pentru violoncel de Ludwig van Beethoven, puternic apreciat de presa internațională.

Sâmbătă, 11 septembrie, Maxim Vengerov, recunoscut ca cel mai important interpret în viață la instrumente cu coarde, propune un regal de muzică clasică alături de pianista Polina Osetinskaya.

Maxim Vengerov este cel mai premiat violonist din lume la ora actuală. În 1990 a câștigat Concursul Internațional Carl Flesch din Londra, iar aparițiile sale la evenimente importante din Europa, fie ca solist instrumentist, fie acompaniat de orchestră, l-au lansat către o carieră de succes. Maxim Vengerov a primit numeroase premii, inclusiv premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare solistă instrumentală (cu orchestră), două premii Gramophone, un premiu Classical Brit și un premiu Crystal Forum mondial economic – onorând artiștii care și-au folosit arta pentru a îmbunătăți starea lumii. De o modestie proverbială, în ciuda statutului său de superstar, Maxim Vengerov se bucură, de asemenea, de aprecieri internaționale ca dirijor.

Festivalul Enescu continuă

Pianista Polina Osetinskaya îl va acompania pe marele Vengerov, într-un program artistic cu greutate, ce ne va purta prin muzica de Mozart, Enescu și Strauss – sâmbătă, 11 septembrie. Artista s-a născut la Moscova și a început să cânte la vârsta de cinci ani. A susținut primul său concert la vârsta de șase ani la Conservatorul Vilnius din Lituania și la vârsta de șapte ani a intrat la Școala Centrală de Muzică a Conservatorului din Moscova. În recital, pianista este cunoscută pentru programele sale neobișnuite, care includ lucrări ale compozitorilor contemporani juxtapuse cu opere tradiționale, clasice. Autobiografia ei, „Adio, Tristețe”, care descrie anii ei de succes precoce din perioada copilăriei, a devenit un bestseller.

Recitalurile din cadrul Festivalului Enescu la Cluj-Napoca sunt organizate de către Asociația Culturală PLAY – promotorul evenimentului și co-finanțate de AFCN.


Comunicat de presă