Biletele la Festivalul Enescu la Cluj-Napoca s-au pus astăzi în vânzare

de | | 6 Minute

Biletele la Festivalul Enescu la Cluj-Napoca s-au pus astăzi în vânzare. Artiști de mare clasă vor susține o serie de concerte excepționale în luna septembrie

Asociația Culturală Play, organizatorul și promotorul Festivalului Internațional George Enescu la Cluj-Napoca, anunță punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor pentru cele 6 recitaluri de gală programate în toamna acestui an, între 1-11 septembrie 2021, la Sala Auditorium Maximum.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa începând de astăzi atât online, de pe platforma Entertix.ro, cât și din rețeaua de librării Cărturești, la un preț preferențial. Perioada presale se încheie în 6 august.

Artiști de văzut într-o viață, în recitaluri unice în Cluj-Napoca

O serie de artiști și ansambluri de talie mondială vor susține în premieră concerte excepționale pentru publicul meloman dornic să reîntâlnească magia și grandoarea celui mai important brand cultural al României – Festivalul Internațional „George Enescu”.

Printre artiștii invitați se numără: Maxim Vengerov, aclamat ca fiind unul dintre cei mai buni muzicieni la vioară din lume, câștigător al unui premiu Grammy și Polina Osetinskaya, o pianistă al cărui talent precoce a fost recunoscut și apreciat puternic de critici; Cvartetul Fine Arts, clasat printre cele mai distinse ansambluri din muzica de cameră de astăzi, având o istorie impresionantă de spectacole și o discografie extinsă de peste 200 de lucrări înregistrate; Cyprien Katsaris, pianist și compozitor franco-cipriot, care cântă de câteva decenii în liga înaltă a muzicii clasice alături de cele mai mari orchestre și Manuel Fischer-Dieskau, unul dintre cei mai tonici interpreți la violoncel, expresivitatea sa reușind să depășească orice bariere; Maria Joao Pires, pianistă portugheză care grație talentului înnăscut și experienței bogate de scenă reușește să descifreze și să transmită cele mai profunde sensuri ale muzicii prin fiecare reprezentație.

Lista numelor grele din muzica clasică este completată de către doi dintre câștigătorii Concursului „George Enescu” din acest an, la secțiunile pian și vioară: artista sud-coreeană Yeon-Min Park, care a triumfat în finala de pian cu o interpretare convingătoare a unei lucrări de căpătâi, Concertul nr. 3 de Rahmaninov și violonistul român Valentin Șerban, care a pregătit un moment muzical menit să bucure suflete, în tandem cu pianistul Gabriel Gîțan.

Enescu

Maxim Vengerov este cel mai premiat violonist din lume la ora actuală, unanim recunoscut drept cel mai important interpret în viață la instrumente cu coarde. În 1990 a câștigat Concursul Internațional Carl Flesch din Londra, iar aparițiile sale la evenimente importante din Europa, fie ca solist instrumentist, fie acompaniat de orchestră, l-au lansat către o carieră de succes. Maxim Vengerov a primit numeroase premii, inclusiv premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare solistă instrumentală (cu orchestră), două premii Gramophone, un premiu Classical Brit și un premiu Crystal Forum mondial economic – onorând artiștii care și-au folosit arta pentru a îmbunătăți starea lumii. De o modestie proverbială, în ciuda statutului său de superstar, Maxim Vengerov se bucură, de asemenea, de aprecieri internaționale ca dirijor.

Pianista Polina Osetinskaya îl va acompania pe marele Vengerov, într-un program artistic cu greutate, ce ne va purta prin muzica de Mozart, Enescu și Strauss – sâmbătă, 11 septembrie. Artista s-a născut la Moscova și a început să cânte la vârsta de cinci ani. A susținut primul său concert la vârsta de șase ani la Conservatorul Vilnius din Lituania și la vârsta de șapte ani a intrat la Școala Centrală de Muzică a Conservatorului din Moscova. În recital, pianista este cunoscută pentru programele sale neobișnuite, care includ lucrări ale compozitorilor contemporani juxtapuse cu opere tradiționale, clasice. Autobiografia ei, „Adio, Tristețe”, care descrie anii ei de succes precoce din perioada copilăriei, a devenit un bestseller.

Fine Arts Quartet este „unul dintre numele placate cu aur în muzica de cameră” (Washington Post). Cvartetul se clasează printre cele mai distinse ansambluri din muzica de cameră de astăzi, având o istorie impresionantă de spectacole și o discografie extinsă de peste 200 de lucrări înregistrate. Fondat în Chicago în 1946, Cvartetul este unul dintre puținele ansambluri care au înregistrat și au făcut turnee internaționale timp de trei sferturi de secol. Multe dintre cele mai recente lansări ale Cvartetului au fost selectate pentru a fi incluse pe listele de nominalizări ale premiilor Grammy la categoriile „Cel mai bun album clasic” și/sau „Cel mai bun spectacol de muzică de cameră” și au primit o sumedenie de premii și distincții, printre care și Premiul Gramophone și „înregistrare legendară”. Cvartetul va concerta la Cluj-Napoca luni, 6 septembrie, la Sala Auditorium Maximum.

Enescu

Cyprien Katsaris, pianistul și compozitorul franco-cipriot, s-a născut la Marsilia și a început să cânte la pian la vârsta de patru ani. A câștigat de tânăr premii ca International Young Interpreters Rostrum – UNESCO (Bratislava 1977), Premiul I la Concursul Internațional Cziffra (Versailles 1974) și a fost singurul câștigător al premiului vest-european la Concursul Internațional Regina Elisabeta Belgiei din 1972. Cariera sa internațională majoră include spectacole cu cele mai mari orchestre din lume, printre care The Berlin Philharmonic, Deutsches Symphonie – Orchester Berlin, Vienna Chamber Orchestra și multe altele. Doi regizori de film celebri, Claude Chabrol și câștigătorul premiului Oscar – Francois Reichenbach, au realizat filme ale domnului Katsaris în cadrul unor concert live.

Manuel Fischer-Dieskau este unul dintre cei mai tonici interpreți la violoncel, pe care îl vom asculta în duet cu pianistul Cyprien Katsaris – vineri, 10 septembrie 2021. Expresivitatea sa la nivel muzical reușește să depășească orice bariere și să dea viață într-un mod unic oricărei partituri. Încă din copilărie, înconjurat de vocea tatălui său, legendarul bariton Dietrich Fischer-Dieskau, Manuel înțelege intuitiv ce înseamnă muzica. Ajunge violoncelist principal al orchestrelor de frunte sub bagheta unor dirijori importanți precum Gunter Wand, Sir John Elliot Gardiner, Lorin Maazel, Sir Roger Norrington și mulți alții. Ulterior, joacă rolul de solist și partener de muzică de cameră a unor personalități importante. În 2018 a lansat alături de Connie Shih un album cu sonatele complete pentru violoncel de Ludwig van Beethoven, puternic apreciat de presa internațională.

Maria Joao Pires, celebra pianistă portugheză, este întruchiparea artistului care odată cu bogata experiență de scenă reușește să descifreze și să transmită mai departe cele mai profunde sensuri ale muzicii. Considerată cea mai bună interpretă a operelor lui Chopin, Maria João Pires este o adevărată legendă a pianului, poate cea mai solicitată solistă de către marile orchestre ale lumii.

Artista s-a născut la Lisabona și a susținut prima sa reprezentație publică la vârsta de doar 4 ani. A început studiile de muzică și pian cu Campos Coelho și Francine Benoît, continuând mai târziu în Germania, cu Rosl Schmid și Karl Engel. La 7 ani interpreta cu orchestra concerte de Mozart, iar la vârsta de 9 ani a câştigat cel mai important premiu portughez pentru muzicieni. A studiat la Conservatorul din Lisabona, pe care l-a absolvit la 16 ani şi s-a perfecţionat la Munchen şi Hanovra, iar în 1970 a câştigat Concursul Bicentenar Beethoven de la Bruxelles, cariera sa internatională luând avânt. Ne bucurăm să facă parte din programul Festivalului Enescu la Cluj-Napoca, în 1 septembrie 2021.

Enescu

Tânăra pianistă Yeon-Min Park studiază în prezent la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra. Talentul nemărginit și puterea de a transmite emoție cu fiecare notă i-au deschis multe uși, astfel că a concertat până acum în Asia, SUA, Italia, Germania, Israel, Franța, Belgia, Portugalia și Polonia, iar recunoașterea virtuozității sale nu a întârziat să apară – a câștigat Concursul Palma d’Oro din Hanoi și Mayenne, Concursul Internațional din Seul, Concursul Internațional Chopin din Darmstadt și iată, recent, Concursul Internațional „George Enescu”. O vom asculta și noi la Cluj-Napoca, în 3 septembrie 2021.

Valentin Șerban a pregătit pentru recitalul de la Cluj-Napoca  un moment muzical menit să bucure suflete, ce va trece prin arii de Beethoven, Enescu și Kapustin. Membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018, artistul Valentin Șerban este totodată concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. De-a lungul ultimilor ani a participat la cursuri de măiestrie susținute de Ivry Gitlis, Leonidas Kavakos, David Grimal, Adam Han-Gorski sau Arlette Bonamy. Roadele talentului său și a orelor de studiu nu au întârziat să apară, astfel că a obținut premii importante la concursuri naționale și internaționale din România, Austria și Italia. La Concursul „George Enescu” din luna mai a câștigat finala după o luptă grea pe note muzicale, reușind atât să convingă juriul prin tehnică, cât și să atingă publicul prin emoție.

Festivalul Enescu celebrează în acest an 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Concertele din Cluj-Napoca vor oferi publicului un amplu program de lucrări enesciene, care vin să completeze un repertoriu din care nu vor lipsi Beethoven, Chopin, Mozart sau Bach. Tema ediției din acest an este „O istorie din iubire”.

Recitalurile din cadrul Festivalului Enescu la Cluj-Napoca sunt organizate de către Asociația Culturală PLAY – promotorul evenimentului. Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Transilvania.


Comunicat de presă