Festivalul de scurt metraje Cluj Shorts

de | | 2 Minute

Festivalul de scurt metraje Cluj Shorts ii asteapta pe iubitorii de filme de tip scurt metraj pe 19 si 20 aprilie la Cinema Victoria. Desi este prima editie si ia forma unui proiect pilot, se anunta a fi plin de surprize si filme bune de pe multe continente ale lumii.

In spatele conceptului se afla Asociatia Persona, 

http://www.facebook.com/asociatia.persona?fref=tsun ONG cu o activitate intensa in cei 10 ani de existenta, care promoveaza valorile culturale in randul populatiei si incurajeaza participarea la activitati cultural–artistice.

Asociatia Persona a simtit necesitatea prezentei pe scena culturala clujeana a unui festival dedicat exclusiv scurtmetrajelor de orice tip: astfel a luat nastere CLUJ SHORTS. In momentul in care cativa oameni pasionati de film si ciinematografie si-au adunat fortele pentru a ridica standardele culturale din Cluj, pe o nisa care merita exploatata, atunci ne putem astepta ca doar lucruri extraordinare sa se inatample.

Festivalul se remarca prin diversitate, cuprinzand productii europene si  extraeuropene. 453 de filme inscrise. 6 continente. 86 de filme proiectate, din care 32 sunt selectate pentru a participa la competitia oficiala. Printre regulile de selectie ele filmelor s-au numarat :sa aiba lungime maxima de 20 de minute, sa aiba o calitate full HD si bineinteles sa aiba un mesaj consistent. Echipa care a analizat proiectiile trimise pentru concurs a fost compusa din 7 persoane atat din domeniu cat si din afara lui. Acestia au votat si au ales astfel impreuna filmele care s-au incadrat in regulile de selectie.

De asemenea si publicul are sansa sa voteze filmele preferate in timpul festivalului, printr-o serie de „buletine de vot”, special create, care vor fi impartite de voluntari la inceputul sesiunii de proiectii. Vom avea ocazia sa vedem filme de scurt metraj realizate de regizori debutanti clujeni si filme in care joaca atat actori romani recunoscuti cat si de talie internationala.

Premiile Festivalului Cluj Shorts sunt :

– Cluj ShortsTrophy for the Best Short Film
– Best Director
– Best Student Film
– Best Picture
– The Audience Award

Festivalul are sansa sa se desfasoare cu sprijinul sponsorilor, a partenerilor cat si a unor serii de organizatii studentesti. Cei trei membri de seama ai juriului care vor acorda marile premii din cadrul festivalului sunt :

Gabor Xantus – „Filmmaker – documentary director, director of photografy, director, PhD. in visual arts, academician in cinema, member of the Association of Television Professionals from Romania (APTR) and the International Documentary Association (IDA – Los Angeles), founding member of the International Association The Explorer Society”

Ioan Pop – Curseu – „Film profesionist – teaches cinema aesthetics and film theory at the Department of Cinematography and Media, Faculty of Theatre and Television, Babeş-Bolyai University Cluj-Napoca”

Sergiu Matei – „Award winning professional cameraman known in the industry for reliability, outstanding performance under stress, and high quality footage. He worked in war zones as well as covering numerous domestic stories, notably the flooding in Romania in 2005, which won an award for best pictures, his images being compared with Tarkovsky.”

In prima zi de festival vor avea loc 6 proiectii, fiecare pe o durata de 2 ore, iar sambata 20 aprilie vor fi 5 calupuri de filme de aproximativ o ora si jumatate cuprinzand 6, 7 filme de scurt metraj. Biletele vor fi intre 5 si 10 RON, iar sambata seara de la ora 21.00 va avea loc gala de premiere.

Festivalul International de Scurt Metraje – Cluj Shorts si Cinema Victoria, va asteapta cu mic cu mare sa va delectati cu filme de scurt metraj si de mare impact pe 19 si 20 aprilie.

Mai multe detalii gasiti si aici :

http://clujshorts.ro/

http://www.facebook.com/ClujShorts?fref=ts