Festivalul Cluj Modern 2015

de | | 3 Minute

CLUJ MODERN 2015

Din start, ediția a unsprezecea se bucură nu doar de prestigiul acumulat de edițiile anterioare, dar și de auspiciile proaspete și entuziasmante ale sărbătorii culturale perpetue izvorâte din statutul de Capitală Europeană a Tineretului, statut ce onorează Clujul pe întreg parcursul acestui an. Prilej cum nu se poate mai potrivit spre a oferi cu generozitate podiumul tinerelor și valoroaselor generații de muzicieni – compozitori și interpreți.

„Young is Modern!”

Am ales drept generic al acestei ediții Cluj Modern această sintagmă nu doar ca un frumos frontispiciu: ea se reflectă în întreaga substanță a programării. Din cele șapte manifestări propuse, nu mai puțin de șase sunt preponderent sau în totalitate susținute de interpreți tineri, ce au demonstrat o evoluție artistică dinamică și prestigioasă: multipremiatul Cvartet Arcadia, Ansamblul AdHOC, cvintetul de jazz Elena Mîndru Finnection, Trio Axis Mundi, trioul vocal 3 o’clock și alții.

cluj modern

Fiecare seară poară un titlu ce mărturisește intențiile proiectului nostru artistic: Cluj à la carte – atractivă vitrină a creației compozitorilor clujeni din toate generațiile; Vox cum cordes – unde minunata împletitură sonoră a cvartetului de coarde se întrețese cu căldura vocii umane; Young is Modern – un dialog muzical internațional, în care ansamblul AdHOC va prezenta în primă audiție nouă lucrări semnate de tineri compozitori din Cluj, Basel, București, Budapesta și Berna; Jazz is Modern – prima prezență a jazzului pur-sânge în contextul festivalului; Axis Mundi via Paris, unde trioul clujean va colabora cu violoncelista Diana Ligeti de la Conservatorul Național Superior din Paris. Diana Ligeti (o ex-clujeancă cu care ne mândrim!) va apărea și ca solistă a concertului simfonic cu care Filarmonica „Transilvania” dirijată de maestrul Horia Andreescu va încheia în mod sărbătoresc festivalul.

Desigur, într-un festival de muzică contemporană focusul atenției se îndreaptă spre creațiile muzicale și noutatea acestora. În același timp oferă un punct ideal de întâlnire a ideilor ce animează câmpul esteticii și practicii muzicale actuale: simpozionul „Seeing Sound, Hearing Images” reunește specialiști din țară și de peste hotare în jurul unei tematici sugerate de reputatul muzicolog britanic Nicholas Cook, key-note speaker al reuniunii.

Dintre cei treizeci și șapte de compozitori ale căror lucrări vor putea fi audiate în serile festivalului, nu mai puțin de nouăsprezece aparțin generațiilor tinere și foarte tinere. Majoritatea titlurilor vor invita publicul nostru la noi descoperiri: între acestea, unsprezece lucrări au fost compuse special pentru a fi prezentate în primă audiție absolută în Festivalul Cluj Modern 2015.

Adrian Pop
director artistic Cluj Modern

Proiect finanţat de:
Consiliul Judeţean Cluj
Fondul de cooperare Elveţiano-Român

Parteneri şi sponsori:
Asociaţia „Cultura Viva Sighişoara”
Centrul Cultural Polonez Bucureşti
Filarmonica de Stat „Transilvania”
Institutul Francez din Cluj-Napoca
Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România
UCMR-ADA

Biletele pentru concertele Cluj à la carte (18 aprilie, AMGD, preț unic 12 lei), Vox cum cordes (19 aprilie, AMGD, preț unic 12 lei), Jazz is Modern (21 aprilie, Auditorium Maximumk, preț unic 24 lei) și Axis Mundi via Paris (23 aprilie, AMGD, preț unic 12 lei) vor fi puse în vânzare de către Cheia Fa SRL cu anticipație și la sala de spectacol cu o oră înaintea concertelor / Biletele pentru Concertul simfonic de închidere (24 aprilie, Auditorium Maximum) vor fi puse în vânzare de către Filarmonica de Stat „Tranilvania”. La concertul Young is Modern (20 aprilie, AMGD) intrarea este liberă // Pentru studenți și pensionari se aplică o reducere cu 50%
WWW.CLUJMODERN.RO