Fără Ambrozie în Cluj-Napoca. Demersuri pentru îndepărtarea buruienii

de | | 2 Minute

Fără Ambrozie în Cluj-Napoca!

Buruiana poate cauza probleme grave de sănătate pentru persoanele alergice, motiv pentru care, conform legislației,  proprietarii au obligația să o distrugă de pe terenurile lor. Autoritățile locale au demarat o campanie prin care încurajează clujenii să se implice în acest demers.

Știută sub denumirile populare de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, ambrozia sau, mai specific, specia Ambrosia artemisiifolia, este una dintre cele mai invazive plante de pe teritoriul României. Extrem de adaptabilă și rezistentă în condiții de secetă și arșiță, ambrozia a avut în ultimii ani, mai secetoși, condiții favorabile de dezvoltare.

De ce este periculoasă ambrozia? 

Începând din mijlocul lunii iulie, până spre final de septembrie, ambrozia produce cantități semnificative de polen. Acesta conține fragmente care provoacă reacții alergice la adulți și copii. În general, alergiile se dezvoltă în urma expunerii la polenul de ambrozie pe parcursul a mai multor ani, prin urmare simptomele de rinită alergică apar la copiii care au o vârstă de cel puțin 4-5 ani. Cu toate acestea, există și cazuri înregistrate în care simptomele de rinită alergică indusă de polenul ambroziei s-au manifestat și la copiii sub 1 an sau chiar la copii de 6 luni.

Polenul de ambrozie cauzează rinoconjuctivită, la majoritatea persoanelor afectate. Afecțiunea evoluează în timp spre astm. Conform datelor furnizate de Primăria Cluj-Napoca, populația expusă la polenul de ambrozie ajunge la 6 milioane de români, majoritatea fiind din vestul țării.

Fără ambrozie în Cluj-Napoca! Cum putem sprijini eforturile de combatere a ambroziei? 

Primăria Cluj-Napoca a lansat un apel către clujeni – care se pot implica în mod activ pentru a preveni efectele periculoase ale acestei buruieni.

Prin campania „Fără ambrozie în Cluj-Napoca”, li se reamintește proprietarilor, administratorilor și deținătorilor de terenuri faptul că au obligația de a verifica și a de a distruge ambrozia.

Totodată, clujenii pot semnala prin aplicația MyCluj sau prin funcționarul virtual Antonia locurile unde au identificat prezența ambroziei în Cluj-Napoca, pentru ca autoritățile locale să intervină.

Toate informațiile necesare despre plantă, răspândire, cum și când poate fi distrusă, precum și despre sancțiunile aplicate pot fi găsite » AICI.

fara ambrozie in cluj

Alergia la ambrozie. Care sunt simptomele?

Cel mai adesea, alergia la ambrozia se manifestă clinic ca rinoconjuctivită și astm. Pot să apară însă și simptome cutanate și, cea mai severă formă de reacție alergică, șocul anafilactic.

  • Simptome rinoconjunctivită alergică: strănut, mâncărime nazală, obstrucție nazală și secreții nazale apoase, precum și mâncărimi la nivelul ochilor, congestie oculară sau lăcrimare;
  • Simptome astm: episoade de tuse, dificultate în respirație sau wheezing;
  • Simptome cutanate: urticarie (papule pruriginoase) și edem dureros al țesuturilor profunde.
  • Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică și reprezintă o urgență medicală. Debutul este brusc, neașteptat și poate duce la deces prin obstrucția căilor respiratorii și colaps vascular ireversibil.

Sursă informații: Primăria Cluj-Napoca