Fânațele Clujului, o mică ,,stepă” aflată la doi pași de oraș

de | | 2 Minute

Fânațele Clujului, o mică „stepă” aflată la doi pași de oraș

Ne-a înzestrat natura cu atâtea frumuseți încât, uneori, ne pierdem în ele. La doi pași de Cluj, așa cum ne place să spunem atunci când vrem să sugerăm distanța nu prea mare dintre punctul zero al orașului și un (alt) punct de pe harta județului, se află o vale plină cu flori. Este splendidă mai ales în luna mai, atunci când toate florile-i rare înfloresc și formează un covor scump de vegetație de stepă, specifică pentru zona Asiei și estul extrem al continentului european.

Fotografie realizată de Mario

Rezervația floristică Valea Fânațelor este situată la nord de oraș, la aproximativ 5 km distanță de Cluj-Napoca, și a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 (Legea Nr. 5 a fost publicată în Monitorul Oficial, Nr. 142 pe data de 12 aprilie 2000). Pe cele 80 de hectare pe care se întinde Valea sunt risipite coline cu înălțimi de 500-600 metri, movile de pământ și numeroase porțiuni de teren accidentat.

Punctul de atracție al acestui obiectiv turistic natural este chiar vegetația, apreciată de specialiști ca fiind unică în țară. Unicitatea este dată de combinația vegetației: în Valea Fânațelor nu doar că poți să vezi aproape toate speciile de plante specifice Câmpiei Ardelene, ci poți să admiri, de asemenea, vegetație de stepă (în partea sudică a Văii) și vegetație de pădure (în partea de nord a Văii Fânațelor).

Fânațele Clujului
Fotografie realizată de Cătălin Negru

Cum ajungi acolo? 

Recomandarea noastră este să vă aventurați spre această mică „stepă” cu o mașină rezistentă, de teren, pentru că drumul este accidentat, neasfaltat. Accesul spre rezervația Fânațele Clujului se realizează de pe strada Oașului, din cartierul Iris, ramificația strada Valea Fânațelor.

Dacă nu dispuneți de mașină, puteți să optați pentru mijloacele de transport în comun.

Din zona Observator: autobuzele 35 și 39L
De pe strada Plopilor: tramvaiul 102
Din cartierul Zorilor: autobuzele 35 și 39L
Din zona centrală: autobuzele M13, 35 și 39L
Din Florești (zona Cimitirului): tramvaiul 102 și autobuzul M13

Ce se (mai) poate vedea la Fânațele Clujului? 

Dacă nu v-ați lăsat convinși de diversitatea vegetației și de „exotismul” acestei locații, vă spunem că de aici se deschide o splendidă priveliște panoramică asupra orașului Cluj-Napoca și natură sălbatică cât vezi cu ochii.

Articole recomandate: Transilvania magică 
Fânațele Clujului
Fotografie preluată de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj