Fágáș – schimb intercultural la Reactor

de | | 2 Minute

Fágáș – schimb intercultural. Un program comun de evenimente Reactor – Váróterem  Projekt

În lunile martie-aprilie, Reactor și Váróterem Projekt invită publicul clujean la Fágáș – Schimb intercultural, un program comun de spectacole, care își propune să aducă împreună publicurile celor două teatre, arătând în același timp o imagine a diversității și complexității scenei locale de teatru independent.

Spectacolele se vor juca la spațiul Reactor și la ZIZ – Art and Social Area; toate spectacolele vor avea supratitrări în limbile română și maghiară, iar o bună parte și în limba engleză.

Abordând o multitudine de teme și subiecte, spectacolele incluse în program sunt unite prin dramaturgiile și instrumentele de lucru contemporane, prin experiment artistic și relevanța pentru societatea actuală.

Evenimentele fac parte din proiectul Fágáș. Perspective multiculturale – consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3).

Proiectul își propune colaborarea dintre cele două teatre și dezvoltatea publicului clujean, prin oferirea unei perspective unitare a scenei independente române și maghiare din oraș. Proiectul include de asemenea două coproducții Reactor- Váróterem  Projekt, care vor pune în discuție conviețuirea multiculturală și vor avea premiera în vara acestui an, respectiv în 2024. Prima coproducție îl va avea ca regizor pe Ovidiu Caița, iar cea de-a doua pe Martin Boross (Ungaria).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

PROGRAM

 Fagas-schimb-intercultural-la-reactor-program-martie-aprilie

Comunicat de presă