REZISTENȚII. Amintire și recunoștință | Prima expoziție outdoor după ridicarea stării de urgență

de | | 2 Minute

REZISTENȚII. Amintire și recunoștință | Prima expoziție outdoor după ridicarea stării de urgență

Odată cu ieșirea din starea de urgență, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei „se deschide” în fața publicului cu o expoziție outdoor, afișată pe structura ”10 X 10” de pe Bulevardul Eroilor, a cărei tematică este simbolică pentru această perioadă: „Rezistenții. Amintire și recunoștiință!” – o galerie de portrete din rândul foștilor disidenți și opozanți ai regimului totalitar comunist, oameni care au trăit izolarea și privarea de libertate/libertă într-un sens mult mai profund decât am fost noi forțați să le trăim pe timp de pandemie.

Proiectul inițiat de Muzeul Național Cotroceni în anul 2019, la 30 de ani de la prăbușirea regimului totalitar comunist, reprezintă o premieră pentru Cluj.

Când arta și istoria se întâlnesc…

Avem de-a face atât cu un proiect istoric, cât și cu unul artistic, care aduce în atenția publicului un număr de 30 de portrete, de modele de eroi, ale căror povești sunt relatate nu doar prin fotografii, documente și informații istorice, dar și într-o manieră artistică. Autorii sunt tineri graficieni autohtoni, reprezentativi pentru generația de azi.

Desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, proiectul are ca parteneri Asociația Apulum Forum din Alba Iulia și Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a adus acest proiect la Cluj, adaptându-l pentru o expoziție stradală, pe structura ”10 x 10”, structură inaugurată de către MNIT în 2018, cu ocazia unei expoziții dedicată Centenarului, dar care și-a câștigat locul în spațiul urban, găzduind, de atunci, diverse expoziții propuse și de alte instituții sau asociații.

expoziție outdoor

Astăzi, când tot mai des cercetările specialiștilor înregistrează o recrudescență a nostalgiei după regimul comunist, când recuperarea și păstrarea memoriei este mai mult decât o necesitate, considerăm acest proiect, drept o nevoie a societății, un antidot împotriva acestei amnezii colective care, încet, încet, umanizează acel regim represiv și criminal, instaurat în numele unei ideologii utopice.

În vremea în care, pentru o parte dintre noi, speranța devenise singura formă irepresibilă a libertății, semeni de-ai noștri, cunoscuți sau rămași în istorie, de cele mai multe ori fără chip și fără nume, grupuri armate, intelectuali laici, clerici, elevi, studenți, muncitori și țărani, au luptat necondiționat pentru credință, dreptate și libertate. Aceștia sunt REZISTENȚII.

Expoziția va putea fi vizitată cel puțin până în data de 14 iunie 2020.


Comunicat de presă