Expoziție inedită de costume populare românești în… Portugalia

de | | 2 Minute

Expoziție inedită de costume populare românești în… Portugalia

De mâine, 19 mai, la Muzeul Costumului Tradițional din Viana Do Castelo (nordul Portugaliei) se deschide o expoziţie, inedită în Portugalia, de artă populară românească. Inițiativă aparține Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, cu sprijinul cercetătorului şi colecţionarului Sebastian Paic, curatorul expoziției, împreună cu restauratorul Laura Trosan din cadrul instituţiei amintite.

Intitulată „100 de ani de costum românesc. 1918-2018”, expoziţia este o panoramă asupra diversităţii costumului românesc de sărbătoare din ariile etnografice majore constituite în spaţiile locuite de români, fie ei aflaţi în graniţele de azi ale ţării, fie în Basarabia, Bucovina de nord sau în Balcani. Cele 30 de ansambluri de costum sunt însoţite de obiecte de uz curent din gospodăria ţărănească tradiţională, cu valoare etnografică şi antropologică, şi de panouri cu informaţii despre alcătuirea şi terminologia costumului românesc, despre istoria şi răspândirea acestuia, despre tehnicile de realizare precum şi despre originea simbolurilor prezente pe el şi semnificaţia lor.

Expoziţia este organizată de ICR Lisabona în partenerit cu Museu do Traje din Viana do Castelo, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj şi colecţionarul Sebastian Paic şi va fi deschisă până pe 31 august 2018.

Museu do Traje (Muzeul Costumului) din Viana do Castelo a fost creat în 1997, asumându-şi misiunea de a studia şi populariza identitatea şi moştenirea etnografică a costumului popular tradiţional din regiunea din jurul oraşului Viana do Castelo. Muzeul este membru al Reţelei Portugheze a Muzeelor din 2004, integrând un centru de cercetare etnografică, fapt care îi conferă o mare responsabilitate în studiul, conservarea şi popularizarea bunurilor culturale.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este cel mai vechi muzeu etnografic din România, fiind înfiinţat în 1922. Între fondatori se numără Sextil Puşcariu, Romulus Vuia, George Oprescu, Alexandru Lapedatu şi George Vâlsan. Sediul actual, în care funcţionează din 1957, este „Reduta” din strada Memorandumului din Cluj, de asemenea un monument istoric cu valoare deosebită, iar prin colecţia pe care o adăposteşte şi cercetarea ştiinţifică desfăşurată este unul dintre reperele majore ale hărţii culturale a României.

Sebastian Paic este cercetător în domeniul costumului tradiţional românesc. Colecţia sa numără peste 1000 de costume şi alte piese etnografice, dintre care unele depăşesc vechimea de 100 de ani.

Laura Troşan este istoric, etnograf şi expert restaurator, fiind şefa laboratoruluide restaurare textile al Muzeului Etnografic al Transilvaniei