Expoziție 3D Roma-Sarmizegetusa la Muzeul de Istorie din Cluj

de | | 2 Minute

Expoziție 3D Roma-Sarmizegetusa la Muzeul de Istorie din Cluj.

O expoziţie unică în România, de prezentare virtuală 3D a sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca.

Cei care doresc pot face, în această expoziţie, o plimbare virtuală printre vestigiile sitului arheologic de la Ulpia Traiana „reconstruite” de o echipă de specialişti de la Roma.

Directorul MNIT, Carmen Ciongradi, a delcarat, la deschiderea expoziției, că acest tur virtual vine să-i ajute pe vizitatori să înţeleagă cum arăta vechiul oraş și să cunoască mai multe despre viaţa locuitorilor din această provincie. „Expoziţia s-a născut în urma unui proiect de cercetare, în colaborare cu Institutul pentru Tehnologie Aplicată Patrimoniului Cultural din Roma, care a lucrat în parteneriat cu noi pentru reconsttuirea virtuală a întregului sit Colonia Dacica Sarmizegetusa, capital Daciei romane. Este pentru prima data la noi în ţară când o asemenea expoziţie poate fi văzută şi de publicul din România. Ei au adus mai multe scenarii pe care le puteţi alege pentru a putea vizita monumente, cum ar fi sediul guvernatorului financiar al Daciei romane, un fel de ministru de finanţe pe vremea aceea, la acre noi cercetăm arheologic de doi ani deja şi aşa-numitul Templu Mare din sarmizegetuzsa a cărui cerectare am încheiat-o”, a declarat Carmen Ciongradi.

Reconstituirile care pot fi văzute în muzeu sunt doar o avanpremieră la cum o să arate expoziţia finală, când tot situl de la Sarmiuegetusa va putea fi reconstituit 3D, la finalul proiectului.

Reprezentantul Institutului de Tehnologie Aplicată din Roma, Emanuel Demetrescu, a afirmat că pentru realizarea acestor imagini 3D s-a folosit tehnologie avansată, precum dronele dar şi aparatura de scanare geo-magnetică.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 30 septembrie, iar biletul de intrare costă 3 lei. Muzeul organizează şi vizite ale unor grupuri, cum ar fi cele de elevi.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com