Expeditia romanesca Himalaya, Manaslu 8156

de | | 2 Minute

A mai rămas o lună jumate până la Expediţia Manaslu. Proiectul Expeditia romanesca Himalaya, Manaslu 8156 este o initiativă ce a reusit să formeze o echipă din unii dintre cei mai buni alpinisti din Transilvania.

Scopul acestei echipe este de a reusi ascensiunea vârfului Manaslu de 8156 metri. Desi suntem o tara cu traditie in alpinism, lista alpinistilor care au reusit sa urce pana in prezent un varf de peste 8000m este restransa, mai putin de 7 sportivi reusind aceasta performanta in intreaga istorie alpina a Romaniei, iar lista celor care nu au utilizat oxigenul suplimentar fiind si mai redusa. De asemenea aceasta ar reprezenta prima ascensiune a unui vârf de peste 8000 de metri pentru un sportiv clujean.

Clubul Alpin Roman – sectia Universitară Cluj, Clubul Sportiv Clujul Pedalează,
Clubul Sportiv Alternative, Clubul Extreme Explorer, Amicii Salvamont Sibiu sunt organizaţiile ce vor participa la reuşita acestui proiect. Pentru prima oară, cele mai importante organizaţii din domeniul sporturilor montane şi-au dat mâna pentru o reuşită ce ar aduce Ardealului adevarata performanta alpina. Promovarea sporturilor de munte si al alpinismului de mare altitudine este unul din scopurile principale ale acestei expeditii.

Acest proiect constituie un prim pas al unui proiect mai amplu care presupune ascensiunea unor varfuri din Himalaya, pe rute dificile, intr-un stil modern, fara ajutorul serpasilor si al oxigenului suplimentar.

Echipa va fi formată din 6 alpinişti clujeni cu mare experienţă alpină, iar ascensiunea vârfului se va face într-o manieră modernă pe echipe individuale, fără şerpaşi şi fără oxigen suplimentar. Vom instala patru tabere fixe, iar ultima va fi la o altitudine de 7.400 de metri. Asaltul final îl vom da de la această tabără până la vârf, iar ascensiunea ar putea dura şi 12 ore. La peste 7000m totul devine imprevizibil, iar organismul uman poate ceda în orice moment, tocmai în acest context antrenamentul e vital şi va fi foarte important, având în vedere că o eventuală operaţiune de salvare va fi imposibilă la peste 6700m.