Clujul, animat de artă. Mii de persoane au asistat la evenimentele organizate la Jazz in the Street
Mii de persoane au participat în weekend la Jazz in the Street, eveniment în cadrul căruia au avut loc zeci de reprezentații artistice pe străzile din centru și în cartierele Clujului. Aproximativ 30 de artiști au realizat performance-uri de muzică clasică, jazz, percuție, mimă, teatru de păpuși, improvizație, dans, expoziții foto, demonstrații de desen.
„Jazz in the Street a fost o provocare frumoasă. Se simțea o stare pozitivă în toate zonele unde aveau loc reprezentații. Artiștii au interacționat foarte bine cu publicul care a fost extrem de receptiv. Au fost foarte mulți oameni implicați, a contat mult energia lor și faptul că ne-am sincronizat bine cu toții, le mulțumim pentru asta”, afirmă directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.
Evenimentele din cadrul Jazz in the Street au început sâmbătă la ora 14 cu trupa Bălașa Percussion, care a străbătut cartierele orașului într-o caravană de percuție. Reprezentațiile stradale au continuat până la ora 21 în mai multe zone din centru: pe străzile Iuliu Maniu, Ioan Bob, Ion Rațiu, David Ferenc, Andrei Șaguna, pe bulevardul Eroilor, în parcul I.L. Caragiale și în piața Mihai Viteazul. În Piața Mihai Viteazul și pe strada Andrei Șaguna au fost amplasate mici scene, iar clujenii s-au relaxat la terasele amplasate în zonă.
„Experiența Jazz in the Street ne-a demonstrat tuturor încă o dată că orașul este unul al artelor. Oamenii au ales să învingă stropii de ploaie și vântul și ne-au ținut de cald prin aplauze și zâmbete, indiferenți la frigul care se lăsa. Pentru noi ca trupă a fost pentru prima dată când am cântat în stradă și ne-am bucurat de comunitatea care ne-a primit cu brațele deschise, în ciuda emoțiilor noastre”, spun reprezentanții trupei Les Nuages.
Strada David Ferenc a fost decorată cu peste 2.000 de panseluțe, flori care au fost oferite trecătorilor, iar pe traseu publicul a întâlnit actori, mimi, clovni, magicieni și alți invitați speciali.
Adrian Despot și Cristian Gog, surprizele Jazz in the Street
Pe lângă programul anunțat de organizatori, clujenii au fost avut parte și de două surprize: membrii trupei Vița de Vie, Adrian Despot și Cezar Popescu, au cântat în mijlocul clujenilor pe bulevardul Eroilor, iar Cristian Gog a făcut demonstrații de magie.
„Mi se pare foarte mișto ca artiștii să coboare de pe soclul pe care sunt puși de fanii lor sau de imaginația lor, să coboare în stradă, aici unde nu e loc de prefăcătorie. Sunt niște oameni care cânta la niște instrumente”, afirmă solistul trupei Vița de Vie, Adrian Despot.
„A fost interesant, inedit, minunat, necesar! M-am simțit extraordinar. Clujul avea nevoie de așa ceva”, spune Cristian Gog.
Clujenii s-au bucurat de concertul Dominic Miller&Miles Bould
Jazz in the Street s-a încheiat cu un concert susținut de chitaristul și colaboratorul lui Sting, Dominic Miller, împreună cu Miles Bould, în curtea Muzeului de Artă din Cluj.
„Este foarte plăcut să cânți în fața unui public atât de receptiv precum cel de sâmbătă seara. Mi-aș fi dorit să nu ne oprim. Locul arăta incredibil, sunetul a fost foarte bun, toate s-au aliniat bine. Îmi doresc mult să revin aici în 2017. Voi avea un material nou până atunci,” a declarat chitaristul Dominic Miller.
Jazz in the Street este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Parteneri: BCR, Staropramen. Susținători: Daisler Print House, Hola Media, Compexit, Fantasmagia, Outdoor4u.