Electric Castle va fi grozav (și) în acest an: 5 argumente & motive să fii acolo

de | | 5 Minute

De ce credem că Electric Castle va fi grozav (și) în acest an? | 5 motive

Poți fi într-una din următoarele situații: nu ai mai fost niciodată la Electric Castle și tocmai te pregătești pentru prima ta experiență, ai mai fost și respecți cu strictețe Rule No. 1 (vezi mai jos), ai fost vreo câțiva ani la rând și te gândeai să iei o pauză daaar te-ai răzgândit SAU nu (mai) participi. Indiferent de situația în care te afli, credem că sunt câteva motive pentru care Electric Castle va fi grozav în acest an pentru mai toată lumea (da, chiar și pentru cei care nu participă). Aflat la a șaptea ediție, festivalul continuă și în 2019 o serie de demersuri sociale, artistice și ecologice care, pe lângă impactul imediat, au rolul de-a seta un exemplu, de-a da tonul în rândul organizatorilor de festivaluri din România. De ce credem că va fi o ediție #faină?

Electric Castle va fi grozav - Rule No 1

#1 Muzica e pentru toată lumea – inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de auz

Demersurile de incluziune socială fac din Electric Castle, în acest an, primul festival de muzică din România accesibil pentru persoanele cu deficiențe de auz. Încă de la prima ediție a festivalului, toate persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit și zone special rezervate lor. În acest an, organizatorii își propun să demonteze mitul conform căruia persoanele cu deficiențe de auz nu se pot bucura de muzică. Astfel, la porțile de acces în festival, precum și la zona Info Point, vor fi prezenți specialiști în limbajul mimico-gestual. Însă de un real impact va fi prezența la Main Stage a celei mai cunoscute interprete de limbaj mimico-gestual din lume: Amber Galloway Gallego. Aceasta va „traduce” toate cântecele artiștilor care vor concerta pe scena principală a festivalului. Este mai mult decât o interpretare a versurilor » este și o descriere vizuală a ritmurilor și frecvențelor muzicale, în funcție de instrumente, a densității sunetelor.

„Este un mare pas în față pe care îl facem în relația noastră cu persoanele cu dizabilități și încă un mod prin care vrem să transmitem că oricine este binevenit să se alăture comunității Electric Castle. Până acum, aveam alături de noi acest gen de public doar pe perioada zilei, când îl regăseam în zonele dedicate activităților și artelor. Acum putem să le oferim experiența totală a ceea ce înseamnă Electric Castle și să ne bucurăm împreună cu ei de puterea muzicii de a ne uni, indiferent de identitatea noastră”, spune Andi Vanca, director de comunicare al festivalului.

Electric Castle Persoanele cu deficiențe de auz

#2 New Media Castle – castelul se transformă într-o instalație de artă!

Tehnologia și arta secolului XXI îmbrățișează arhitectura de secol XV – o întâlnire pe care suntem nerăbdători să o explorăm la Castelul Banffy din Bonțida în acest an. Instalațiile new media sunt create de către 8 artiști de renume din Japonia, S.U.A și Europa, precum și de către studenți ai Universității de Artă și Design din Cluj, cărora li s-a oferit oportunitatea de a-și prezenta lucrările de new media art și de a crea astfel experiențe inedite pentru participanții la festival. La ce să ne așteptăm? Efecte de laser, holograme, proiecții imersive de video mapping, noi perspective create matematic și o serie de experiențe multimedia vor conferi o nouă dimensiune castelului.

„Producem o arhitectură imaterială într-un monument ce încearcă să-și regăsească perioada de glorie și oferim publicului noi moduri de a experimenta zidurile, încăperile și turnurile castelului. E un pas natural pe care festivalul, deja un eveniment notoriu pentru inovația sa constantă, îl face, oferind o platformă în care artiști ce reprezintă avangarda mondială în domeniu expun proiecte ce crează un dialog între tehnologie și materiale intangibile precum lumina, sunetul sau spațiu”, descrie conceptul de New Media Castle curatorul acestui proiect, artistul digital Alex Czetwertynsk.

https://www.facebook.com/ElectricCastle/videos/vb.333895633391852/2108891222737678/?type=2&theater

#3 Un line-up care i-a întors pe mulți din drum 🙂

Probabil că s-a auzit deja în tot târgul: Florence & The Machine vin la Electric Castle (pentru entuziaști: vineri, ora 21:30, Main Stage). Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai așteptate concerte nu doar din cadrul Electric Castle, ci și din România în acest an. Concertul marchează lansarea noului album al trupei, „High as Hope”, care a adus schimbări semnificative pe linia muzicală abordată. Și, din auzite, știm că e unul dintre motivele pentru care mulți electrici s-au întors din drum și revin la festival și în acest an.

Joi seara avem șansa să-i ascultăm pe cei de la Limp Bizkit – trupă ce nu mai are nevoie de prezentare, precum și pe Chvrches – trupa scoțiană de synth-pop; iar sâmbătă vor urca pe scena principală artiști precum Nils Fram, pianist și compozitor german care aduce o nouă abordare a muzicii clasice, și Bring Me The Horizon – trupă pe care cei care au ratat-o la a patra ediție EC au acum o nouă ocazie să o asculte live. Ultima seară a festivalului îi aduce la Main Stage pe veteranii stilului indie rock – Metric, alături de cei doi frați Leto (Jared Leto & Shannon Leto) din 30 Seconds to Mars.

Sunt doar câțiva dintre artiștii prezenți la Electric Castle în următoarele câteva zile. Ca în fiecare an, ai șansa să descoperi artiști noi, pe care nu i-ai mai ascultat niciodată, care te vor cuceri prin Hangar, când te aștepți mai puțin.

florence and the machine electric castle 3

#4 Experiențe unice la castel

Se știe că experiența Electric Castle înseamnă mai mult decât concertele din timpul serii. Pe timpul zilei (și nu numai), te poți lăsa angrenat în numeroasele activități pregătite de organizatori. Se pare că în acest an vom avea un patinoar estival (pe lângă Booha Mansion), un cinematograf (în spatele castelului), concursuri, ateliere, ședințe de streching sau yoga, un spațiu de joacă senzorială („Sensorial Playground”), precum și deja încetățenitele Reverse Bunjee & Royal Wheel.

De făcut prezența și la câteva dintre EC Talks, dezbateri care în acest an se desfășoară în jurul temei „The beat goes on”. Dintre invitați, îi amintim pe jurnaliștii Dragoș Pătraru, Paula Herlo și Attila Biro, actorii Dragoș Bucur și Andi Vasluianu, precum și influencerii Andreea Raicu, Ana Morodan și Adrian Teleșpan.

royal wheel

#5 Environment First » ECO #EC7

Demersurile pentru un festival prietenos cu mediul continuă și în acest an. Este unul dintre motivele pentru care spuneam la începutul articolului că Electric Castle va fi grozav chiar și pentru cei care nu participă la festival. În premieră pentru un eveniment de această anvergură în România, zilnic, toată mâncarea neconsumată fie va fi redistribuită către ONG-uri care ajută persoane provenind din medii defavorizate, fie va fi transformată în compost. Acțiunile vor fi coordonate de echipa responsabilă de Banca de Alimente Cluj, cu sprijinul Lidl România și echipele Electric Castle. Este un pas important în ceea ce privește risipa alimentară la evenimentele din țara noastră (risipă care nu este neglijabilă!).

În plus, ca în anii precedenți, deșeurile vor fi colectate selectiv. Ca bonus, pe lângă protejarea mediului, Lidl România va face donații directe către fundația care administrează domeniul Banffy, pentru lucrările de restaurare ale castelului. Astfel, pentru fiecare PET reciclat direct în cele două stații de colectare selectivă de lângă Royal Market și Eco Stage, Lidl va dona câte 1 LEU. Pe suprafața festivalului, vom găsi alte 60 de puncte de colectare selectivă a deșeurilor.

Alte aspecte pe care le apreciem în acest an: toate băuturile vor fi servite doar în doze de aluminiu sau pahare din plastic reciclat. Mâncarea va fi servită în ambalaje biodegradabile.

De asemenea, musai să devii și tu un „erou verde” » participă la atelierele organizate în zona eco și învață cum să refolosești ambalajele de plastic într-un mod creativ. » RE: Plastic at the Castle.

https://www.facebook.com/ElectricCastle/videos/424578158134185/?v=424578158134185