Maximizează eficiența energetică a echipamentelor pneumatice respectând următoarele sfaturi
Importanța sustenabilității în afaceri crește tot mai mult în fiecare an, motiv pentru care producătorii zilelor noastre se află într-o căutare continuă de soluții pentru a minimiza atât impactul negativ asupra mediului, cât și costurile pe care le au cu energia.
Aerul comprimat este una dintre cele mai des întâlnite resurse în procesele de producție și, în același timp, este și cea mai ineficientă, costisitoare și incorect utilizată. Însă, prin efectuarea periodică a unor verificări atente a utilajelor ce funcționează pe bază de actionari pneumatice și prin identificarea și gestionarea corectă a eventualelor probleme, producătorii se pot bucura de o creștere a eficienței energetice și de costuri mai reduse. Află, în continuare, câteva informații utile pe care să le ai în vedere pentru a minimiza pierderile de energie.
Elimină eventualele scurgeri
Eliminarea scurgerilor de aer comprimat reprezintă măsura cu cel mai mare potențial de economie, conform Institutului Fraunhofer pentru Industria Aerului Comprimat.
Cele mai frecvente zone de scurgere depistate în timpul auditurilor energetice sunt supapele și etanșările deteriorate. Uzura este un fenomen inevitabil în viața unui utilaj și poate cauza stricăciuni majore. Apariția timpurie a uzurii la nivelul acestor componente pneumatice poate fi cauzată de suprasolicitarea sistemului, de temperaturile extreme sau de prezența umidității.
Tehnologiile și dispozitivele de măsurare a scurgerilor pot fi de folos în detectarea din timp a scurgerilor sistemelor pe bază de acționări pneumatice. Este esențial ca aceste scurgeri să fie eliminate cât mai curând posibil, pentru o eficiență energetică cât mai optimă.
Optimizează funcționarea compresorului
Compresoarele pneumatice atrag aer pentru a funcționa. Din acest motiv, starea aerului poate influența eficiența sistemului pe bază de acționări pneumatice, iar ajustarea aerului admis poate face o mare diferență în consumul de energie.
Este recomandat, așadar, să fii atent la temperatura aerului, la puritatea acestuia și la nivelul de umiditate. Reține că aerul rece necesită mai puțină energie pentru comprimare decât aerul mai cald, aerul curat se deplasează cu mai puțin efort în cadrul sistemului, iar aerul uscat contribuie la prevenirea deteriorării componentelor. Este esențial să te asiguri că orice componentă (de la filtre, regulatoare, post-răcitoare și până la cuplaje sau rulmenti SKF) sunt instalate corect și îndeplinesc cerințele necesare.
Curăță și schimbă filtrele la timp
Filtrele reprezintă poate cea mai crucială parte a întregului sistem pe bază de acționări pneumatice, întrucât acestea colectează în mod constant particule care pot deteriora atât componentele sale (indiferent că vorbim de supape sau rulmenți), cât și utilajul în sine sau chiar producția.
Odată cu trecerea timpului, aceste filtre se pot înfunda, generând un flux și o presiune de aer inadecvate. Verificarea, curățarea și înlocuirea filtrelor ar trebui să se afle în programul de întreținere preventivă, la fel cum se procedează și cu alte elemente, printre care și rulmenți SKF, cuplaje sau garnituri.
Aceste 3 aspecte pot contribui cu succes la îmbunătățirea eficienței energetice a sistemelor pneumatice, așadar, asigură-te că le respecți pentru a te bucura de costuri mai reduse cu energia electrică.