Educația în timp de pandemie: se lansează EduAlert, soluția de prevenire a abandonului școlar

de | | 2 Minute

Se lansează EduAlert – o soluție de prevenire a abandonului școlar

Observatorul Român de Sănătate lansează EduAlert, sistemul de avertizare timpurie ce utilizează inteligența artificială pentru a identifica și preveni abandonul școlar.

România are una din cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană. Părăsirea timpurie a școlii nu este doar o provocare a sistemului de educație, este o problemă de sănătate publică. Un elev care părăsește sistemul educațional înseamnă un adult cu riscuri mai mari de îmbolnăvire, o serie de studii arătând că abandonul școlar afectează pe termen lung sănătatea fizică și mentală[1], [2], [3]

În urma parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Ministerul Educației și Cercetării, EduAlert va fi pilotat în cinci instituții educaționale din Cluj-Napoca:

  • Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania
  • Colegiul Tehnic Energetic
  • Liceul Tehnologic nr. 1
  • Colegiul Tehnic Raluca Ripan
  • Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu.

Elevii identificați în situație de risc vor putea beneficia de mentorat și de alte servicii de sprijin, în colaborare cu Asociația Preventis și Fundația Noi Orizonturi. 

„Sistemul de avertizare timpurie EduAlert este o soluție binevenită pentru a detecta din timp copiii aflați în risc de abandon școlar. Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii în România arată cât de important este să avem acces la informații digitale, corecte și actualizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar implicate în acest proiect pentru a detecta elevii cu potențial risc și pentru a putea interveni la timp. Proiectul EduAlert răspunde nevoii de a facilita accesul părinților la informații în timp real, iar intervenția din cadrul proiectului completează foarte bine eforturile cadrelor didactice”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al I.Ș.J. Cluj.

Școlile vor avea la dispoziție un catalog școlar digital în care sunt înregistrate notele, absențele și observațiile cu privire la comportamentul elevilor. Catalogul școlar este gratuit și accesibil de pe computer, telefon sau tabletă. Prin intermediul EduAlert, directorii și diriginții vor fi avertizați imediat ce sunt detectate motive de îngrijorare, iar părinții vor fi alertați prin SMS și e-mail.

edualert

Codul sursă al platformei EduAlert este disponibil gratuit, open-source (sub licență GNU General Public License v3.0), pentru a fi preluat și adaptat de organizații interesate. 

EduAlert beneficiază de sprijinul Ministerului Educației în cadrul Programului de pregătire a sistemului educațional pentru anul școlar 2020-2021, în contextul pandemiei de SARS-COV-2. Proiectul EduAlert este finanțat de Fundația Botnar, iar dezvoltarea software a fost făcută de către compania Rodeapps din Cluj-Napoca.