Ecografia mamară: avantaje și limite

de | | 2 Minute

Ecografia mamară

Medicii recomandă femeilor sub 40 de ani, efectuarea anuală a ecografiei, aceasta fiind principala metodă de diagnosticare a cancerului la sân în fază incipientă. În situația femeilor peste 40 de ani, ecografia la sân se face doar în completarea examenului mamografic. Afecțiunile mamare (tumori, anomalii) pot fi diagnosticate cel mai rapid cu ajutorul procedurii numite ecografie mamara. Vestea bună e că, această procedură nu provoacă nici măcar un minim de durere, se realizează în cabinetul medicului iar rezultatele le primești în aceeași zi.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii la sân?

Această curiozitate o au majoritatea femeilor înainte de a ajunge la cabinetul medicului. Atenție! Ecografia nu are nici o legătură cu afecțiunile cardiologice, deci nu apelezi la serviciile unui cabinet cardiologie. Ecografia mamară este o metodă imagistică de investigare și depistare a leziunilor evolutive de tip cancer mamar, prin intermediul ultrasunetelor. Undele sonore de înaltă frecvență redau imagini detaliate din interiorul sânului.

Avantajele ecografiei

  • Cel mai mare avantaj al acestei proceduri, în opinia unei viitoare paciente, este lipsa durerii și afișarea rezultatului pe monitor în timp util.
  • Durata variază între 20-40 de minute, timp suficient pentru examinarea atentă a sânilor.
  • Lipsa radiațiilor, recomandă ecografia inclusiv femeilor foarte tinere, precum și celor care alăptează.
  • Stabilește diagnosticul prin diferențierea formațiunilor solide de cele chistice.
  • Ecografia mamară nu presupune nici un fel de pregătire prealabilă și în plus, poate fi repetată în orice interval.
  • Procedura nu cere adoptarea unui nou stil de viață special.
  • Accesibilitatea procedurii se datorează lipsei contraindicațiilor, efectelor secundare sau a restricțiilor.
  • Permite diagnosticarea și urmărirea leziunilor, în special la femeile cu sânii denși, unde mamografia nu produce rezultatele scontate.
  • Ghidează montarea unor harpoane de reperaj a tumorilor de la cele în stadiu incipient, până la cele profunde, asigurând medicului precizie în excizii mamare reglate.
  • Permite montarea unor markere cu scop de urmărire a evoluției tumorilor canceroase.

Asigură ecografia mamară rezultate precise?

Cum se întâmplă cu orice domeniu și medicina are limitele ei. Ecografia mamară nu detectează microcalcificări, iar acestea sunt un important indiciu pentru a depista afecțiunile oncologice precoce. Acuratețea imaginilor depinde de experiența medicului și de performanța aparaturii. Ecografia nu poate fi reprodusă, tocmai din cauza faptului că imaginile se realizează în timp real, deci pot suferi modificări de la un operator la altul.

Poate fi influențat rezultatul ecografiei la sâni?

Răspunsul este, da, există factori care pot influența rezultatul.

De exemplu, utilizarea cremelor și a pudrelor care au fost aplicate pe sâni înainte de efectuarea ecografiei. De asemenea, trebuie îndepărtate bijuteriile sau orice accesoriu metalic ce poate interfera cu rezultatul medical.


Articol publicitar