Ecocardiografia și importanța sa pentru sănătatea inimii

de | | 2 Minute

Ecocardiografia și importanța sa pentru sănătatea inimii

Bolile cardiovasculare pot debuta chiar și în adolescență, iar stilul de viață pe care îl urmați poate reprezenta cauza atacurilor de cord din viitor. Toate persoanele ar trebui să acorde atenție sănătății inimii, indiferent de vârstă, condiție fizică sau sex. Părinții ar trebui să aibă grijă de sănătatea inimii copiilor lor, adulții ar trebui să dezvolte obiceiuri sănătoase de viață care să prevină bolile cardiovasculare, iar seniorii trebuie să respecte un regim de viață cât mai sănătos pentru a-și reduce riscul unui atac de cord. Sănătatea inimii depinde de un stil echilibrat de viață, de cunoașterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare și de practicarea cardiologiei preventive.

Cardiologia preventivă și ecocardiografia – esențiale pentru sănătatea inimii

În prezent, 1 din 5 adolescenți are colesterolul ridicat, 1 din 5 persoane suferă un atac de cord înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani, iar infarcturile în rândul tinerilor au crescut cu 2% anual în ultimii 10 ani. Din păcate, primul semn care vă arată că suferiți de o boală de inimă este adesea un atac de cord. Totuși, bolile care provoacă atacuri de cord pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos și mai precaut, care să includă vizite la specialistul cardiolog, analize de rutină și o ecocardiografie, dar și un program regulat de exerciții fizice, un regim alimentar sănătos și un program de odihnă adecvat.

Modul în care vă trăiți viața determină riscul de apariție a bolilor de inimă pe măsură ce înaintați în vârstă. Implementând schimbări ale stilului de viață, puteți preveni bolile cardiovasculare sau puteți încetini progresia bolii existente. Factorii care cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare includ: hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, prediabet sau diabet, supraponderabilitatea sau obezitatea, fumatul, consumul de alcool, stresul, o dietă nesănătoasă și un stil de viață sedentar.

Clinică de cardiologie Iași – gamă completă de analize ale inimii

Nu este niciodată prea devreme pentru a începe să prioritizați sănătatea inimii, iar la o clinică de cardiologie Iași puteți efectua toate analizele recomandate pentru evaluarea stării de sănătate a inimii. O vizită la medicul cardiolog este recomandată la orice vârstă, mai ales dacă există factori de risc în istoricul familial. Cu cât există mai mulți factori de risc, cu atât sunteți mai predispus să dezvoltați ateroscleroză, acumularea de colesterol care blochează arterele. 

Specialistul cardiolog vă poate recomanda o ecocardiografie pentru evaluarea stării de sănătate a inimii, pe lângă analizele de rutină ale sângelui și urinei.

Clinică de cardiologie Iași – Când este necesară o vizită la medicul cardiolog?

Persoanele cu un risc mediu de a dezvolta boli cardiovasculare ar trebui să își monitorizeze colesterolul și tensiunea arterială încă de la vârsta de 18-20 de ani. Dacă aveți un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, poate fi necesar să efectuați analize mai frecvent. După o evaluare cardiologică inițială, medicul vă poate recomanda cel mai potrivit tratament, stabilind totodată un program de consultații. 

Deoarece modificările nesănătoase ale arterelor pot începe în perioada adolescenței, luați în considerare o vizită inițială la medicul cardiolog până la vârsta de 20 de ani. Clinica de cardiologie Iași pune accentul pe îngrijirea preventivă pentru evitarea afecțiunilor cardiace, nu doar pe tratarea problemelor care deja s-au instalat de la o vârstă precoce. Nu uitați că problemele cardiace încep de la o vârstă fragedă și se dezvoltă progresiv ani de zile, fără să provoace simptome.