Echipamente noi de radioterapie la Institutul Oncologic Ion Chiricuță Cluj

de | | 2 Minute

Echipamente noi de radioterapie la Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță Cluj

Echipamente noi de radioterapie vor fi achiziționate pentru Institutul Oncologic de la Cluj, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. Alături de Institut, vor mai fi dotate cu aparatură nouă centrele de radioterapie de la Spitalul Municipal Oradea și Spitalul Județean Craiova. Săptămâna următoare vor fi semnate contractele pentru dotarea cu sisteme complete de radioterapie a sistemului public de sănătate.

Tot în perioada imediat următoare vor fi lansate licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente de radioterapie pentru centrele din Timişoara şi Târgu Mureş.

Achiziții în baza unui Acord de împrumut cu Banca Mondială

Achiziţiile de echipamente de radioterapie sunt realizate în baza Acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014, în valoare totală de 250 de milioane euro. Pentru că acordul a fost blocat până anul trecut, fondurile au început să fie accesate abia după deblocarea lui, respectiv în anul 2017.

IOCN

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA), asftel încât toate achiziţiile de echipamente de radioterapie realizate în cadrul Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanţă din partea experţilor acestei Agenţii. După vizita experţilor AIEA la Ministerul Sănătăţii, care a avut loc în luna decembrie 2017, urmează să fie primit în scurt timp un raport care va sta la baza definitivării politicilor de investiţii în activitatea de radioterapie din cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială.

Ministrul Florian Bodog a declarat:

„Dacă anul trecut am demarat investiţiile pentru construirea unei reţele publice de radioterapie în România, anul acesta continuăm demersurile în acest sens, astfel încât să putem asigura accesul pacienţilor la radioterapie în cele mai importante spitale publice din ţară. Serviciile de radioterapie sunt decontate prin contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a scădea timpii de aşteptare al pacienţilor care au nevoie de aceste servicii. Am convingerea că doar prin crearea unui sistem public de radioterapie vom reuşi să atingem acest obiectiv .