Dosarul nomad: O femeie de 75 de ani așteaptă încă din copilărie să își primească pădurea de 800 hectare moștenită de la bunicul său într-un proces în care dosarul a fost strămutat deja de două ori

de | | 4 Minute

Cazul a fost mutat de la Tribunalul Alba la Tribunalul Cluj care va da decizia finală

Simona Andreia Păun, o femeie în vârstă de 75 ani, ar fi trebuit ca în luna martie să afle decizia finală pentru un teren de pădure de 760 de hectare pe care l-a moștenit de la bunicul său și pentru care se judecă din 2009 cu Răzvan Grigorescu, un om de afaceri cunoscut pentru problemele pe care le-a avut cu legea. Însă de 14 ani dosarul se mută de la o instituție la alta, devenind un adevărat “dosar nomad”.

Când credea că povestea se apropie de final și se va bucura în sfârșit de terenul moștenit de la bunicul său, Simona Andreia Păun a dat de un nou obstacol. Completul de judecători a decis ca procesul să fie strămutat la Tribunalul Cluj, astfel de decizii fiind date de obicei în cazuri extrem de rare.

Un dosar nomad pe ruta Argeș, Alba- Iulia, Cluj

Deși o strămutare este un caz rar și are loc doar cu argumente foarte puternice, pentru cazul Simonei Andreeei Păun strămutarea nu a avut loc o dată, ci de două ori, cazul fiind mutat de la Curtea de Argeș la Alba Iulia și acum la Cluj.

Motivele invocate pentru strămutări sunt foarte clare, în mod normal sunt motive legate de nereguli, dar în cazul nostru s-a ajuns aici pe criterii subrede”, explică Simona Andreia Păun.

Una dintre cele trei judecătoare implicate în proces este sora lui Ştefan Ponea, fostul şef al Inspectoratului de Poliție Mehedinţi arestat, dar achitat în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, fost președinte al PSD Mehedinti și al Consiliului Județean Mehedinți – acesta din urma a fost condamnat definitiv în 2020 la un an şi şase luni închisoare cu suspendare pentru mai multe fapte de corupţie.

O poveste de peste 100 de ani

Povestea terenului de pădure din zona Nucșoara, județul Argeș, are o vechime de mai bine de 100 de ani. Pământul a fost confiscat de comuniști spre finalul anilor 40, iar în 2009, după ce i-a fost retrocedat, Simona Andreia Păun a intrat în vizorul lui Răzvan Grigorescu, un om de afaceri controversat și interesat de obținerea de păduri în județul Argeș.

„Nu am apucat să ne bucurăm foarte mult pentru că tot în 2009, un domn pe nume Răzvan Grigorescu a dat în judecată Romsilva și Primăria Nucșoara pentru ca mi-au retrocedat terenul”, spunea în vara anului trecut Simona Andreia Păun.

Grigorescu a fost arestat pentru interceptări ilegale în cazul lui Gheorghe Davidescu, fost prefect a Argeșului, cu acuzația de infracțiuni informatice și la legea siguranței naționale. În procesul cu Simona Andreia Păun, Răzvan Grigorescu a apelat la consultanța lui Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. De altfel, Florin Costiniu a și fost avocatul lui Grigorescu în acest caz.

Povestea procesului a început în 2007, cu doi ani înainte de startul procesului la tribunal.

Răzvan Grigorescu a cumpărat în 2007 drepturile litigioase pentru moștenirea lui Paul Gheorghe Dimitrie – un bătrân despre care se credea că are demență senilă – obținând în acest mod 670 de hectare de pădure. Paul Gheorghe Dimitrie moștenise acest teren de la tatăl său, Paul N. Paul.

În 2007, Simona Andreia Păun a obținut și ea moștenirea de la bunicul său: un teren de 760 de hectare de pădure care i-a fost retrocedat după naționalizările din perioada comunistă.

În 2009 lucrurile au luat cu totul alt drum și s-a ajuns la proces. Răzvan Grigorescu a dat în judecată Romsilva și Primăria Nucșora pentru că i-a dat terenul înapoi Simonei Andreiei Păun. Bunicul acesteia se numea Anton N. Paul și era fratele lui Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie – cel de la Răzvan Grigorescu a obținut drepturile litigioase pentru terenul de 670 de hectare de pădure.

Momentul care a declanșat procesul

Simona Andreia Păun a moștenit terenul ca urmare a unui partaj din 1929, prin care frații Paul N. Paul și Anton N. Paul își împărțeau proprietatea de aproximativ 1.500 de hectare.

Răzvan Grigorescu a contestat aceste fapte revendicând tot terenul. El a început procesul utilizând un act de confiscare a pădurii conform căruia pâmântul a fost preluat de autoritățile comuniste de “Paul și N. Paul”. Mai exact, Răzvan Grigorescu a intentat proces pretinzând că Paul și N. Paul sunt aceeași persoană – Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie, cel de la care a cumpărat drepturile litigioase. Însă vorbim despre doi oameni diferiți: frații Paul Paul N. Paul (tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie) și Anton N. Paul (bunicul Simonei Andreiei Păun).

Procesul pe care l-a început Răzvan Grigorescu ar fi trebuit să înceapă în 2009 la Curtea de Argeș, dar a fost suspendat și strămutat la Judecătoria Alba-Iulia de către Florin Costiniu, fost judecător condamnat pentru corupție.

Un caz în care Simonei Andreia Păun a avut câștig de cauză încă de la început

Judecătorii au dat încă de la început câștig de cauză Simonei Andreia Păun, dar Răzvan Grigorescu a contestat continuu deciziile.

În 2011, la prima înfățișare, Simona Andreia Păun a câștigat la Judecătoria Alba-Iulia, cererea fiind considerată nefondată. Răzvan Grigorescu a făcut recurs.

În martie 2012, completul de judecători a hotărât să fie casată decizia inițială și cazul să fie trimis din nou la judecătorie.

Procesul a fost rejudecat și în aprilie 2022, după ani de expertize topografice complicate, Simona Andreia Păun a câștigat din nou procesul la Judecătoria Alba-Iulia.

Simona Andreia Păun se aștepta ca totul să se apropie de final după ce în ultimele luni a primit o decizie de câștig în apel, neambiguă și foarte bine argumentată.

Răzvan Grigorescu a făcut din nou recurs, dar Simona Andreia Păun nu a reușit să se judece la instanța superioară -Tribunalul Alba pentru că Răzvan Grigorescu a făcut din nou cerere de strămutare și…surpriză – ICCJ a strămutat din nou dosarul, de data asta la Tribunalul Cluj. Deci cazul este unul rar – un dosar nomad care s-a plimbat de la Curtea de Argeș la Alba Iulia și acum la Cluj.

Simona Andreia Păun și familia ei se așteptau ca în martie să primească decizia finală pentru procesul în care se judecă de peste 14 ani și pentru a desluși o poveste care datează de peste o sută de ani. Însă încrederea și speranțele le-au fost din nou zdruncinate.

„Credeam că judecătorii vor vedea cât de nedrept a fost acest proces, credeam că vor decide ceea ce a fost atât de evident încă de la început pentru mulți judecători care au citit acest caz. Ne-a fost foarte dificil de-a lungul acestor ani, dar continuăm să luptăm pentru că știm că avem dreptate și ne dorim ca judecătorii să vadă clar acest adevăr”, spune Simona Andreia Păun.