What’s up, doc?: 10 documentare concurează pentru premiul secțiunii, acordat în premieră la TIFF 2022

de | | 3 Minute

What’s up, doc?: 10 documentare concurează pentru premiul secțiunii, acordat în premieră la TIFF 2022

Pentru prima dată în istoria Festivalului Internațional de Film Transilvania, la cea de-a 21-a ediție a evenimentului, filmul documentar va avea o competiție dedicată lui. 10 opere singulare, realizate de regizori din întreaga lume, aflați la primul sau al doilea lungmetraj documentar din carieră, vor concura anul acesta pentru Premiul secțiunii What’s up, doc?, devenită în ultimii ani tot mai populară în rândul spectatorilor TIFF.

Un documentar autohton deschide lista titlurilor selecționate la prima ediție a competiției dedicate filmelor de gen. Pentru mine tu ești Ceaușescu, debutul regizorului Sebastian Mihăilescu, a fost distins cu două premii importante la Ji.hlava, și se numără printre laureații Festivalului DocLisboa. Un melanj experimental de documentar și ficțiune, filmul urmărește o sesiune de casting pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu – tânăr, la care participă tineri cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani, care doar își imaginează cum putea arăta viața dictatorului în anii ’30.

Frații/ Brotherhood, în regia lui Francesco Montagner, a cucerit un Leopard de aur la ediția din 2021 a Festivalului Internațional de Film de la Locarno cu povestea a trei frați din Bosnia, născuți într-o familie de păstori. Viețile lor au parte de o transformare dramatică atunci când tatăl lor, un predicator al Islamului cunoscut pentru convingerile sale radicale, este condamnat la închisoare.

Bucolic, primul lungmetraj al regizorului Karol Palka, explorează universul unui sat izolat din Polonia, acolo unde Denusia și fiica ei trăiesc în același ritm cu legile naturii, înconjurate de animale și de spiritele celor care nu mai sunt printre noi. Departe de intenția de a idealiza viața rurală, documentarul construiește o imagine hipnotizantă asupra singurătății și nevoii de apartenență. Lumea satului, dintr-o altă perspectivă, este analizată și de regizoarea Morgane Dziurla-Petit, care-și documentează întoarcerea pe meleagurile natale în Ce-i mult nu strică/ Excess Will Save Us. Reapropierea de oamenii de- acasă îi va arăta că mulți dintre împărtășesc un vis comun, acela de a părăsi satul în care au trăit toată viața.

Filmat aproape integral într-o mașină, The Plains/ Câmpiile (r. David Easteal) urmărește conversațiile purtate de un bărbat, în drumul său zilnic către casă, cu cei care îl însoțesc. De la Săptămâna Criticilor de la Veneția ajunge la TIFF Goana după aur/ Mother Lode, debutul regizorului italian Matteo Tortone, despre sacrificiile pe care oamenii din clasa muncitoare le fac pentru a obține un trai mai bun, cu riscul de a-și pune în pericol propria viață.

Odată cu dispariția Uniunii Sovietice, localnicii de pe insula Ostrov – pescari din tată în fiu, au rămas ai nimănui. Izolați și abandonați, astăzi trăiesc din braconaj, riscându-și zilnic viețile și libertatea pentru a putea supraviețui. Ostrov/ Ostrov-Lost Island (r. Svetlana Rodina, Laurent Stoop) le va arăta spectatorilor TIFF o frântură din viața lor.

În Atlantida/ Atlantide (r. Yuri Ancarani) un tânăr își dedică tot timpul obsesiei de a construi o barcă cu motor care să-l ajute să stabilească un nou record în comunitatea pasionaților de barchino. Filmul s-a bucurat de o premieră internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în secțiunea paralelă Venice Horizons.

Mergând pe firul unei transmisiuni radio clandestine, Canal 54/ Channel 54, debutul regizorului argentinian Lucas Larriera, dezvăluie o întreagă serie de personaje bizare și teorii ale conspirației născute în jurul aselenizării.

Cazul misterios al unei crime dintr-o suburbie a Bruxelles-ului pare să pună poliția în dificultate în documentarul Pentru un pumn de cartofi prăjiți/ For a Fistfull of Fries (r. Jean Libon, Yves Hinant), în care o caserolă cu mâncare se va dovedi a fi proba salvatoare.

Filmele din Competiția What’s up, doc? vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, în ediție limitată, pe platforma Eventbook.


Comunicat de presă