Discul artificial, soluția optimă pentru hernia de disc cervicală

de | | 2 Minute

Discul artificial, soluția optimă pentru hernia de disc cervicală

Pe lângă durerile de spate, durerile cervicale (alături de simptome la nivelul brațelor) se află în topul celor mai comune simptome ale unor afecțiuni ale coloanei vertebrale, pe care o persoană le poate trăi de-a lungul vieții. Din estimările actuale, mai bine de 20% din populație experimentează la un moment dat dureri cervicale.

Toată activitatea zilnică, munca de birou sau la calculator, activitățile sportive de performanță și recreative pot deveni factori declanșatori sau agravanți pentru patologii cervicale determinând astfel simptome ca slăbiciune, amorțeală și dureri cronice de gât și cap.

Când durerea cervicală devine problematică, este recomandat să consultați un medic neurochirurg cu experiență. Imagistica, împreună cu o examinare fizică amănunțită a gâtului și a stării generale de sănătate, oferă informații valoroase care culminează cu un diagnostic precis. Când înțelegem cauza durerii cervicale, ne putem ocupa și de îngrijirea corectă a acestor simptome.

Când vorbim de o îngrijire corectă a durerilor cervicale nu ne rezumăm imediat la o intervenție chirurgicală. De obicei, terapiile nonchirurgicale, infiltrațiile sub ghidaj radiologic, medicamentele antiinflamatorii, kinetoterapia și odihna sunt recomandate ca forme inițiale de tratament. În cazurile în care hernia este suficient de voluminoasă și comprimă cordonul medular sau nervii, este indicată intervenția chirurgicală pentru a preveni sechele neurologice dureroase și permanente. 

Din punct de vedere istoric, standardul de îngrijire chirurgicală pentru durerea cronică cervicală a fost de a fuziona două sau mai multe vertebre împreună. Tehnicile de fuziune spinală sunt folosite și astăzi în România și în Europa și continuă să fie sigure și eficiente în unele cazuri, însă reduc dramatic mobilitatea la nivelul gâtului și cresc perioada de recuperare.

Acum, la marile centre de excelență din Europa și din SUA, pentru astfel de intervenții se folosește o tehnică de vârf numită artroplastie cervicală sau înlocuirea discului cervical cu o proteză mobilă (disc artificial), după cum ne explică și medicul neurochirurg Ștefan Mindea, specialist in Neurochirurgia Spinală Minim Invazivă, medic cu o experiență vastă în această tehnică, cu peste 500 de proteze mobile Mobi C și ESP-C implantate până acum fără complicații.

Câteva aspecte cheie legate de această inovație sunt relatate de Dr. Ștefan Mindea:

Am făcut parte din prima echipă de neurochirurgi din Chicago care au testat primul disc artificial (structură artificială care imită caracteristicile unui disc natural), în 2006. Este incredibil cum s-a dezvoltat această tehnologie într-o perioadă de 15 ani. În foarte multe cazuri, se pot evita intervenții chirurgicale de fuziune sau osteosinteză, intervenții care cresc foarte mult riscul viitor pentru alte intervenții spinale.

Proteza reduce riscul pentru alte intervenții, păstrează mobilitatea gâtului, oferă o viață normală și oferă inclusiv posibilitatea de a reveni la practicarea unui sport de performanță.” 

Din fericire, astfel de proteze ca Mobi-C și ESP-C sunt disponibile și în Romania, la Constanța, fiind aduse în exclusivitate de dr. Ștefan Mindea. Intervențiile de artroplastie cervicală sunt executate de dr. Mindea prin tehnica ULTRA™Minim Invazivă, tehnică proprie dezvoltată în perioada în care a fost Coordonatorul Secției de Neurochirugie Spinală Minim Invazivă la Stanford, SUA. 

Această tehnică a adus beneficii majore pentru pacient, precum: intervenție sigură, extrem de scurtă (aproximativ 20 de minute), recuperare rapidă și mobilitate normală postoperator.


Articol publicitar