Dirijorul Mihail Agafiţa revine pe scena Filarmonicii de Stat

de | | 6 Minute

Dirijorul Mihail Agafiţa revine pe scena Filarmonicii de Stat

 

Filarmonica de Stat „Transilvania” are şi în această stagiune plăcerea de a-l avea la pupitrul Orchestrei Simfonice, pe dirijorul Mihail Agafiţa, din Republica Moldova.
Corul şi Orchestra Filarmonicii vor susţine un Concert vocal-simfonic, joi, 13 noiembrie, la Colegiul Academic, alături de pianiştii Fülei Balázs şi Réti Balázs, tenorul Cristian Mogoşan şi percuţioniştii Emil Simion şi Attila Lászlo. Corul Filarmonicii va fi pregătit de maestrul Cornel Groza.
Din programul serii fac parte Preludiu la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, Concertul pentru două piane, percuţie şi orchestră de Béla Bartók şi Simfonia Glosă semnată de Viorel Munteanu.
În pauza concertului vă invităm alături de Prof. univ. dr. Adrian Pop, la lansarea volumului “A trăi muzica. O povestire autobiografică” semnată de Roman Vlad şi tradusă de Viorel Munteanu, o carte pilduitoare, scrisă cu multă dăruire.
Acest concert este realizat în colaborare cu Festivalul de Muzică de Cameră deCAMERon, desfăşurat în Cluj-Napoca, în perioada 5 – 14 noiembrie 2014.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 19 ani, peste 500 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.
Printre orchestrele pe care le-a condus se numără: Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonicile Naţionale a Republicii Belarus din Minsk şi a Republicii Moldova, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Braşov, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Baletul de Stat pe Gheaţă din Saint Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Harkov şi Dnepropetrovsk (Ukraina).
Născut în 1973 în oraşul Călăraşi din Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 – 2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.
În perioada 2009 – 2013 este dirijor permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, iar din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.
Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media. Printre personalităţile de renume cu care a colaborat se numără Robert Levin, Leontina Văduva, Dana Borşan, Cristina Anghelescu, Valentin Gheorghiu, Daniel Podlovschi, Georg Sava, Csiky Boldizsar, Şerban Lupu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Perényi Miklós, Anatoly Krastev, Philippe Cuper, Alexei Nabiulin, Anton Niculescu, Mihai Ungureanu, Viniciu Moroianu, Maria Bieşu, Mihail Munteanu, Marko Ylönen, Iurie Mahovici, Anatol Lapicus, Ilian Gârneţ, Patricia Kopatchinskaja, Radu Marian, Răzvan Suma, Rolando Saad, Jean-François Antonioli, Balint Janos, Mark Drobinsky, Constantin Sandu, Boris Andrianov, Vlad Dimulescu, Thomas Pandolfi, Marjorie Bagley, Gintaras Janusevicius, Lorene de Ratuld.
Colaborarea sa cu celebra cântăreaţă spaniolă Isabel Pantoja, cu care a susţinut concerte în marile oraşe ale Spaniei, printre care se remarcă trei concerte în prestigioasa sală Palau de la Música din Barselona, reprezintă un punct de reper în activitatea sa profesională. Înregistrările din aceste concerte au fost lansate ulterior sub formă de CD si DVD (Sony).
Un moment inedit al carierei sale îl constituie evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj.
Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.
Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.
Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.
Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în Republica Moldova), dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. Website: http://www.mihailagafita.com/

Născut în anul 1984, la Kecskemét, Balázs Fülei şi-a manifestat interesul pentru muzică şi aptitudinile solistice încă din copilărie. A susţinut primul recital la vârsta de 12 ani. Programele sale alcătuite cu multă sensibilitate au trezit interesul întregii lumi muzicale. A concertat la New York,în prestigioasa sală Carnegie Hall, la Concertgebow, din Amserdam, Kioi Hall din Tokyo, la Consrvatorul diu Snaghai, la Gasteig din München şi bineînţeles în marile săli din ţara sa: la Academia de Muzică şi în Palatul Artelor din Budapesta. A fost solistul celor mai prestigioase orchestre simfonice din lume.
Balázs Fülei a obţinut diploma de merit a Academiei de Muzică Franz Liszt din Budapesta, avîndu-i ca profesori pe György Nádor, Balázs Réti, Gábor Eckhardt, Rita Wagner, Márta Gúlyás, János Devich. Ca bursier al Universităţii din Tel Aviv, a fost stundent la clasa lui Emanuel Krasovsky.
Din anul 2012, predă la Academia de Muzică de la Budapesta, unde, în anul 2013, a obţinut titlul de doctor.
Talentul său muzical a fost răsplătit cu mai multe premii la concursurile internaţionale de la Moscova, Milano, Taranto, Cagliari şi Budapesta.

Născut la Budapesta, în anul 1974, Réti Balázs a absolvit cursurile Liceului de Muzică Bartók Béla, apoi pe cele ale Universităţii de Muzică Ferenc Liszt, unde a obţinut, în anul 2007 şi titlul de doctor, avându-i ca profesori, printre alţii, pe Gábor Echardt şi Nádor György. A participat la cursurile de măiestrie ale unor artişti de talie mondială, cum ar fi: Lev Naumov, András Schiff, Dimitri Baskirov.
Din anul 1999, este profesor de pian la Academia de Muzică din Budapesta, iar, din anul 2008, şeful catedrei de pian a Institutului de Muzică din cadrul Universităţii Bartók Béla din Miskolc.
A susţinut recitaluri şi concerte în numeroase centre muzicale din Europa, SUA, Mexic, Peru şi Chile. A fost profesor invitat la Consercatorio Nacional de Musica din Lima (2004) şi la Conservatorio di Musica – A Bonportiâ din Trento (2008).

Născut în anul 1983, tenorul Cristian Mogoşan s-a format la şcoala muzicală clujeană, fiind absolvent al Liceului de Muzică Sigismund Toduţă şi al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Facultatea de Artă Scenică, unde s-a bucurat de îndrumarea tatălui său, Gheorghe Mogoşan. După absolvire, în anul 2006, a urmat cursurile de masterat în cadrul aceleiaşi facultăţi, sub îndrumarea lui Ionel Pantea. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea, Rockwell Blake şi Viorica Cortez.
În prezent, este angajat al Operei Naţionale Cluj şi colaborator permanent al Operei Naţionale Bucureşti, fiind un invitat constant al operelor şi filarmonicilor din Romania. A susţinut spectacole de operă şi concerte în Elveţia, Franţa, Rusia şi Finlanda.
A interpretat cu succes rolurile Don Jose din Carmen de Bizet, Rodolfo din Boema şi Pinkerton din Madame Butterfly de Puccini, Canio din Paiaţe de Leoncavallo, Alfredo din La Traviata de Verdi, Lensky din Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Erik din Olandezul zburător de Wagner, Macduff din Macbeth Verdi şi Ismaele din Nabucco de Verdi, Orfeu din Orfeu în Infern de Offenbach, Cassio din Otello de Verdi, Pang , Pong din Turandot de Puccini.
În premieră naţională interpretează la Opera Română din Cluj-Napoca, în 2007, Candide din opera Candide de Bernstein , iar în 2009 Tom Rakewell din opera The Rake’s Progress de Stravinski.
În repertoriul vocal-simfonic al tenorului Cristian Mogoşan se regăsesc Recviemul şi Misa Încoronării de Mozart, Creaţiunea de Haydn, Simfonia a IX-a de Beethoven, Messa di Gloria de Puccini, Petite Messe Solennelle de Rossini, Theresienmesse by Haydn, Die erste Walpurgisnacht de Mendelssohn Bartholdy sau Le Déluge de Saint-Saëns.
Palmaresul său cuprinde Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Hariclea Darclée (Brăila, 2010), Premiul I la Concursul de Interpretare al Liedului Românesc (Braşov, 2004), Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Sabin Drăgoi (Timişoara, 2011).

Născut în 1973 la Cluj, Simion Emil şi-a început formarea muzicală, studiind vioara la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj Napoca. A început studiul instrumentelor de percuţie în clasa a X–a de liceu, sub îndrumarea doamnei profesoare Rodica Gruian şi a distinsului prof. Univ. Dr. Grigore Pop. În anul 1992, a fost admis în cadrul studiilor de licenţă la Academia de Muzică Gheorghe Dima, unde a urmat cursurile clasei de percuţie conduse de prof. Univ. Dr. Grigore Pop. Din 1993 a devenit membru al prestigiosului Anasamblu de Percuţie al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, cu care a participat la turnee în ţară şi străinătate şi cu care a efectuat numeroase înregistrări radio-tv. Colaborează cu diferite formaţii camerale: Antifonia, Ars Nova sau Anonymus.
În 1996 devine percuţionist al orchestrei Filarmonicii „Transilvania”, din 2007 ocupă funcţia de şef-partidă al compartimentului percuţie, iar din 2009 până în prezent este prim-timpanistul Filarmonicii, cu care susţine turnee în ţară şi străinătate: concerte în Spania, avându-i ca solişti pe: José Carreras, Montserrat Caballé, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, participarea la Festivalul Internaţional de la Santander (Spania), orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, fiind numită orchestra festivalului, ediţii la rând, turneu european cu formaţia Deep Purple, susţinut în toamna anului 2000, participarea la Festivalul Internaţional George Enescu, ediţiile: ediţiile XVII, XVIII, XIX, XX, XXI.
În anul 2011 este admis în cadrul studiilor doctorale la Academia de Muzică Gheorghe Dima, ocupând în prezent postul de asistent universitar doctorand la clasa de percuţie.

László B. Attila s-a născut în 1971 la Cluj-Napoca. A urmat studiile liceale la Cluj-Napocaşi Târgu-Mureș, apoi a continuat studiile superioare și masteratul la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof.univ.dr. Grigore Pop. În anul 1993 a participat la cursuri de formare profesională în cadrul clasei de percuţie la Academia de Muzică Liszt Ferenc, Budapesta.
Ca percuţionist a participat la numeroase concerte de interpretare camerală în cadrul unor ansambluri ca Ars Nova, Anonymous, Ansamblul de Percuţie al Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi altele.
Este percuţionist în Orchestra Operei Maghiare Cluj-Napoca din anul 1991 şi în Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” din 2010.