Dincolo de limite: încă 157 km de parcurs pentru Tibi Ușeriu

de |

Dincolo de limite: încă 157 km de parcurs pentru Tibi Ușeriu

Dacă nu sunteți la curent cu traseul fenomenal pe care omul acesta îl face – din nou – în condiții meteo greu de imaginat pentru cei mai mulți dintre noi, vă oferim un scurt rezumat. Cuvintele sunt, în genere, în astfel de cazuri, oricum de prisos. Nu putem decât să fim alături de el, dar și de toți ceilalți Oameni care s-au înhămat nebunește la o astfel de provocare personală. Ușor nu poate fi.

La momentul la care tastăm, Tibi a trecut deja de primii… 430 de km (!!) ai cursei 6633 Arctic Ultra. Se află pe primul loc, este singurul român rămas în cursă și a depășit porțiunea cea mai problematică a traseului. Au mai rămas încă 157 km de parcurs. Pe pagina de Facebook Tasuleasa Social mii de oameni urmăresc cu emoții ultimele noutăți, așteptând vești și raportul zilnic.

„Sănătos nu cred că vine niciunul încoace. Și nu se întoarce niciunul sănătos” – Tibi Ușeriu

E inevitabil să nu te întrebi ce-i determină pe acești oameni să participe la o astfel de cursă, ce anume îi motivează apoi să rămână și ce resorturi interioare îi împing până la final.

6633 Arctic Ultra este cel mai extrem ultra maraton din lume, la ora actuală. În 2018, ca ediție specială aniversară (10 ani), traseul a fost lungit la 617 km, dintre care 280 km trebuie parcurși pe un fluviu înghețat: Ice Road. Cursa este una contra-cronometru, căci participanții trebuie să parcurgă cei 617 km în maxim 215 ore (adică 9 zile, non-stop).

La început: 23 de concurenți înscriși în total, dintre care patru români: Florentina Iofcea, Levente Polgar, Avram Iancu și Tibi Uşeriu.

Ziua 1: Tibi se află pe primul loc în cursă, la 4 ore distanță de el este irlandezul Patrick O’Toole. Ceilalți trei români au abandonat, de altfel și alți concurenți au abandonat cursa. Cum spuneam, ușor nu poate fi. În loc de motto:

L-am întrebat cum se simte, dacă e totul ok, și a răspuns : „Păi e început de cursă, de ce mă întrebaţi aşa ceva acum? – Tasuleasa Social

tibi ușeriu ultimii km (2)

Ziua 2: Temperaturile scad pe timpul zilei la -25° spre -30°C! Distanța dintre Tibi Ușeriu și Patrick O’Toole crește la 8 ore. Se intră pe Ice Road. Opt dintre cei 23 concurenți inițiali au abandonat. Cum vede cineva mai din exterior toată experiența, un cameraman de exemplu?

Când l-am întrebat cum e acolo, s-a bâlbâit secunde întregi, nu știa ce să zică, și în final a zis ceva de genul „Este incredibil de brutal! Nu am cuvinte să descriu cum e aici! Nu am crezut că există așa ceva!” – cameramanul Mircea Gherase

Ziua 3: Temperaturile pe timpul nopții: -30°, -37°C! Aflăm că Tibi Ușeriu s-a ales cu un deget de la picioare degerat, dar că „l-a reparat” el. Distanța dintre el și irlandez a crescut la 11 ore. Tibi a trecut de kilometrul 300.

tibi ușeriu ultimii km (3)

Ziua 4: O zi cu adevărat grea pentru super-omul acesta care e Tibi Ușeriu. Zăpada este foarte mare, sania este copleșitor de greu de tras. Probleme cu picioarele umflate, fața lui Tibi devine de nerecunoscut, se întreabă dacă cineva chiar poate să termine cursa asta. Tibi ajunge la kilometrul 370. Au mai rămas doar 10 concurenți în concurs.

Ziua 5: Tibi a parcurs cea mai grea etapă din 6633 Arctic Ultra: 120 km pe Ice Road fără vreun punct de control, fără vreun fel de ajutor! Irlandezul Patrick O’Toole a fost oprit la ultimul punct de control din Aklavik din cauza degerăturilor care erau prea grave pentru a continua concursul. Al doilea în cursă, după Tibi Ușeriu, este acum Paul Deasy, aflat la minim 21 de ore în spatele românului.

„Am urmărit cu sufletul la gură o bulină cum se mişcă pe o hartă, pas cu pas, apoi pauză, apoi iar pas cu pas, fără să ştim ce face, fără sa ştim ce e în sufletul lui. Studiam graficul cursei și comparam cu planul lui de cursă, iar cele două potriveau perfect. Indiferent ce s-a întîmplat acolo, Tibi a mers perfect. A ajuns in Inuvik cu 3 minute mai devreme decât planul. Incredibil!” – Tasuleasa Social

Ziua 6: la ultimul raport al zilei (ziua 5), Tibi Ușeriu se afla Inuvik, la kilometrul 460. Au mai rămas două etape, de 70 km și de 87-88 km. Epuizat, dar ok din punct de vedere medical – adică apt de-a continua cursa, Tibi își continuă drumul. Așteptăm cu sufletul la gură raportul cursei după ziua de azi. Cu emoții cât cuprinde! Nu putem decât să vă îndemnăm să urmăriți direct Tasuleasa Social pentru informații „calde”. Și să învățăm ce-avem de învățat de la Tibi și de la toți oamenii aceștia înscriși în cursă, chiar și așa de la căldură și confortul casei, de la distanță.

Informații și imagini: Tasuleasa Social

tibi ușeriu ultimii km (4)