Care sunt diferențele dintre transportoarele pneumatice și mecanice?

de | | 2 Minute

Transportoarele mecanice și pneumatice. Ce sunt și prin ce se diferențiază?

Zilnic, în foarte multe și diverse industrii se utilizează numeroase aparaturi cu scopul de a crește productivitatea muncii. Transportorul face parte din categoria celor mai des utilizate echipamente, datorită eficientei sporite pe care o oferă.

Fiecare industrie este diferită și presupune sarcini și cerințe specifice, motiv pentru care există mai multe tipuri de transportoare potrivite pentru nevoile celor care activează în domeniul industrial. Două dintre acestea sunt reprezentate de transportoarele mecanice și cele care funcționează pe bază de actionari pneumatice. Ce sunt și cu ce se diferențiază ele? Află în rândurile care urmează!

Ce sunt transportoarele?

Transportoarele sunt mecanisme sau mașinării care permit transportul continuu al unei încărcături, precum cutii, coșuri sau alte produse sau materiale pe un traseu prestabilit.

Acestea pot funcționa pe bază de acționări pneumatice, mecanice sau hidraulice, iar transportarea materialelor poate fi făcută folosindu-se curele, lanturi și nu numai.

Diferențele dintre transportoarele pneumatice și cele mecanice

Principala diferență dintre cele două tipuri de mecanisme este reprezentată de modul în care acestea sunt proiectate. În timp ce sistemele pneumatice folosesc un flux de aer comprimat, cele mecanice transportă sarcinile cu role, lanțuri, curele sau motoare.

Totodată, acestea se regăsesc, de regulă, în industrii diferite. Spre exemplu, transportoarele pneumatice sunt cel mai adesea preferate în domeniul alimentar și al băuturilor, farmaceutică și nu numai, datorită siguranței sporite pe care o oferă.

Pe de altă parte, natura robustă a transportatorului mecanic face ca acest echipament să fie ideal pentru industriile grele, precum cea minieră, auto, de ambalare, în agricultură sau în cele care trebuie transportate cantități mari și grele de produse.

Mai mult decât atât, aceste două echipamente se diferențiază prin prisma modalității acestora de instalare. Mai exact, un sistem mecanic de transportare este mai inflexibil decât cel pneumatic, ceea ce presupune mai mult efort și timp pentru montarea acestuia la instalație.

Atât transportorul pneumatic cât și cel mecanic au avantajele și dezavantajele lor. Concluzia este că ambele echipamente, indiferent că funcționează prin motoare, lanțuri, acționări pneumatice ș.a.m.d, asigură un transport eficient, iar alegerea dintre cele două depinde, în totalitate de materialele care trebuie manipulate și de nevoile activității.


Articol publicitar