Descoperire deosebita: primul sarcofag roman din Salaj

de | | 2 Minute

Descoperire deosebita: primul sarcofag roman din Salaj

A fost descoperit primul sarcofag roman din Salaj, la Porolissum (Moigrad). Sarcofagul nu a fost gasit, asa cum era de asteptat, in necropolele din complexul arheologic Porolissum, ci in zona sacra, informeaza arheologii salajeni.

Mormantul din calcar a fost descoperit in aceste zile intamplator in zona sacra, cu prilejul lucrarilor din cadrul proiectului de restaurare a complexului arheologic de la Porolissum, initiat de Consiliul Judetean Salaj.

„Se lucra la retelele de iluminat nocturn, iar sarcofagul a fost descoperit la doar jumatate de metru, sub pamant”, afirma șeful secției Cercetare din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, arheologul Horea Pop.

sarcofag porolissum

Din pacate, sarcofagul din calcar a fost jefuit, dar chiar si asa acesta reprezinta o descoperire deosebita, mai cu seama ca acesta a stat sub pamant cel putin 1800 de ani. „A fost jefuit poate in secolulu al III-lea, cand nu mai existau autoritati romane. Au spart capacul si au furat tot ce era de valoare”, precizeaza arheologul Horea Pop.

De asemenea, din primele evaluari, persoana ingropata in sarcofag nu este una importanta care sa fi avut anumite competente militare sau politice: „Persoana pare sa fi avut o inaltime de 1,60 maxim 1,70 metri si pare sa fie o femeie mai in varsta”.

Dupa lucrarile de resturare a proaspatului monument descoperit, sarcofagul va fi integrat in frumoasa expozitie creata de Muzeul de Istorie si Arta Zalau care poate fi vizitata de cei interesati in fiecare zi.

Reamintim faptul ca Porolissum, vechi oraş roman la marginea Daciei, a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124, după ce în 106 s-a stabilit aici o tabără militară. Traian a înfiinţat un punct fortificat pentru a supraveghea principala trecere prin Munţii Carpaţi, dinspre muntii Carpati (Meses) spre Dacia Porolissensis.

redactor Cluj.com

Tia Sîrca