Cum poți trăi o experiență altfel departe de aglomerația urbană | Proiectul ,,Hai în Sat”

de | | 4 Minute

Cum poți trăi o experiență altfel departe de aglomerația urbană | Proiectul ,,Hai în Sat”

Dincolo de monumentala expresie a lui Lucian Blaga – un elogiu adus vieții rurale și a valorilor lumii țărănești – noi, oamenii acestei ere, resimțim tot mai mult dorul originilor noastre. Nu am fost făcuți să trăim între betoane, tehnologizarea, pe lângă beneficiile evidente și îmbunătățirea calitativă a vieții, devine responsabilă și de alienarea noastră, de formarea unei realități în care ne este greu să ne regăsim și, mai mult decât atât, de o modificare indezirabilă a realității. Drept urmare, o prăpastie adâncă se cască între generații, copiii cunosc o stare de fapt în care vaca este de culoare mov iar legumele cresc în supermarketuri.

Există viață și dincolo de oraș 

Principala provocare reișită din acest context rezidă nu în a ne înstrăina de viața urbană, de beneficiile tehnologiei, de a respinge modernizarea, ci de a cunoaște alternativele, de a face cunoștință cu realitățile aflate la doar câțiva kilometri distanță de aglomerațiile urbane, de a lua act de poveștile care coexistă cu realitatea citadină. Cum va arăta viitorul și cum vor fi copiii noștri? Aici se află marea dilemă.

,, …În tumultul vieții noastre active, prea puțin timp ne rămâne pentru a materializa dorința de a le arăta copiilor noștri cum crește o floare, cum cade o frunză, cum te dai cu sania sau cu sacul, cum se cultivă roșiile, căpșunii sau cum crește calul, vaca, oaia sau găina.” 

departe de aglomerația urbană Proiectul ,,Hai în Sat”

Proiectul ,,Hai în sat” sau o invitație spre a descoperi oameni minunați, obiceiuri vechi și rare și istorii și povești nespuse 

,,Proiectul ,,Hai în Sat” este unic, derulat în premieră în România și este construit pe ideea de a oferi tinerilor o alternativă la viața pe care cei mai mulți dintre aceștia o trăiesc în mediul urban… Tot ce e comun în traseele și excursiile noastre, este că ele se fac cu mașina, cu microbuzul sau cu autocarul doar acolo până unde se termină asfaltul… de unde se termină ,,civilizația urbană” ne urcăm în căruțe trase de cai…  de boi sau bivoli și începem Aventura…” 

departe de aglomerația urbană Proiectul ,,Hai în Sat”

Structurat pe două dimensiuni – Junior (5 – 19 ani) și Family & Team (1-101 ani) – abordarea Asociației Culturale ,,Hai în Sat” ne propune să facem o incursiune interactivă în viața oamenilor de la țară, să cunoaștem eroii și personalitățile locurilor pe care le vom vizita, povești frumoase, obiceiuri, tradiții uitate și să gustăm din autenticitatea lumii rurale. De fapt, acest proiect lansează o provocare, fie și de o zi, de a ne reintoarce în universul părinților sau a bunicilor noștri, cel pe care l-am abondonat cândva pentru posibilitățile și facilitățile oferite de orașele țării noastre sau de cele ale altor țări.

Pe lângă aceste activități educațional-recreative, proiectul ,,Hai în Sat” își mai propune să înființeze, în parteneriat cu primăriile din mai multe localități, Muzee ale Satului, care vor deveni nu doar păstrătoarele patrimoniului material al comunităților rurale, ci și spații dedicate întrunirilor cultural-artistice. Primul Muzeu al Satului se intenționează a se înființa în localitatea Suceagu, județul Cluj.

O a doua direcție pe care se axează proiectul se referă la revitalizarea căminelor culturale, prin organizarea unor evenimente artistice deosebite – spectacole de muzică populară, ușoară, jazz, clasică, și teatru – reintegrând aceste spații în cadrul comunității rurale.

,,Proiectul este unul la care lucrăm de un an și jumătate… Ideea a venit în urma conștientizării unei realități pe care o conștientizăm cu toții dar nu facem nimic pentru a o depăși rezumându-ne doar la a o dramatiza, și anume: copiii pe care-i avem îi vedem că-și trăiesc viața într-un mod mai mult virtual decât într-o lume reală. Or, a ne rezuma cu toții la a ne face griji că uite ce se întâmplă, asta nu rezolvă problema. Problema o rezolvă cei care vin cu soluții. Noi am venit cu o soluție pe această componentă de turism rural, de aducere a copiilor în zonele rurale astfel încât să vadă viața reală pe care o trăiesc oamenii de la sat…”Alin Pop 

departe de aglomerația urbană Proiectul ,,Hai în Sat”

Jocul Ielelor în Pădurea Hoia-Baciu 

A treia dimensiune a proiectului ,,Hai în Sat” se bazează pe demersul de  reconstituire a vechilor obiceiuri. Primul eveniment a unei serii lungi de evenimente va avea loc în data de 24 iunie, de Sânzâiene, în Pădurea Hoia-Baciu.

,,Următoarea destinație, foarte probabil, va fi un câmp de lavandă. Vom duce copiii să atingă lavanda, să o miroase… să vadă că o lavandă poate să crească, dacă noi o îngrijim, chiar și acasă, nu neapărat într-o fermă mare cultivatoare de lavandă. Putem să o avem și în ghiveci. 

… O altă destinație va fi Țara Călatei. …Vom duce copiii în zona Munților Rodnei, unde există niște pășuni de redodendroni… sunt niște plante pentru care noi dăm foarte mulți bani să le-avem acasă în ghiveci. Ei bine, acolo cresc în mod spontan… Noi le-avem acolo și nu știm să le promovăm.”Alin Pop 

departe de aglomerația urbană Proiectul ,,Hai în Sat”

Departe de oraș, mai aproape de noi 

De ce merită să acceptăm o asemenea provocare? Fiecare își va găsi propria motivație care îl va face să își poarte pașii departe de străzile asfaltate și încinse ale Clujului și să se îndrepte spre covoarele de iarbă verde, spre norii de praf, spre drumurile abrupte, șerpuite din sate. În pofida unei imagini ce ar putea părea neprietenoasă în mintea citadinului, veți găsi o minunată lume nouă, vie, plină de contradicții fascinante și de povești nemaiauzite. După o zi de ,,explorări” vă veți întreba nedumeriți, la fel cum am făcut-o și noi: de ce nu cunosc aceste lucruri, unde am trăit până acum?

Foto: Cluj.comGhid Local