De vazut: Spargatorul de Nuci
In casa presedintelui Silberhaus este agitatie de nedescris. Copiii, Marie si Fritz, alaturi de prietenii lor s-au strans in jurul bradului pentru a primi cadourile minunate pregatite de misteriosul unchi Drosselmayer. Micuta Marie primeste un Spargator de Nuci, pe care neastamparatul de Fritz il strica. In timp ce toti ceilalti s-au retras in camerele lor, Marie se reintoarce in sufragerie pentru a-si ingriji jucaria draga, insa adoarme in fotoliu …
Din colturile cele mai intunecate ale camerei ies soarecii condusi de grotescul lor rege si se apropie de fata. Speriata, incearca sa-i goneasca, insa soriceii sacaitori nu se sperie atat de usor. Atunci se trezeste Spargatorul de nuci care, alaturi de soldati se lupta cu maleficii slujitori ai Regelui Soarece. Batalia nu e deloc usoara, insa Marie intervine si reuseste sa-i invinga pe soricei. Blestemul Spargatorul de Nuci este indepartat, iar acesta se transforma intr-un print tanar si frumos. Pentru a-i multumi ca l-a salvat, el o invita pe tanara in minunata imparatie a dulciurilor, unde totul este facut din turta dulce, bezea, crema de zahar ars si bombonele.
In onoarea Mariei, toti locuitorii din Imparatia Dulciurilor au pregatit un bal, unde vor participa cele mai nostime si incantatoare personaje: figurile de ciocolata cu dansul spaniol, figurinele de cafea interpretand dansul arab, figurinele de ceai cu al lor dans chinezesc. N-au lipsit nici micii cazaci de turta dulce. Momentul culminant a fost marcat de minunatul „pas-de-deux” executat de Clara si Print, fiind apoi angrenati in marele Vals al Florilor din final.
Insa Marie se trezeste… Imparatia Dulciurilor, soldateii din turta dulce, Zana Bombonica, fulgii de nea, Spargatorul de Nuci, toti au disparut. Totul a fost doar un vis…
… iar pe mine m-a readus la realitate ropotul de aplauze si lumina puternica care a inundat sala de spectacole. Cu inima plina de magie si emotie, cu muzica lui Pyotr Ilyich Tchaikovsky rasunandu-mi in urechi m-am intors acasa, unde, in secret speram ca ma va astepta unchiul Drosselmayer cu una din inventiile sale traznite sau o poveste…
Libretul „Spargatorul de Nuci” este inspirat dupa versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann, „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor”. Muzica a fost compusa de Tchaikovsky intre februarie 1891 si martie 1892, si prezentata pentru prima oara in concert public la Sankt Petersburg, odata cu uvertura-fantezie Romeo si Julieta, la 7 martie 1892. Suita de balet s-a bucurat de un succes imens, cinci din cele sase numere care o compun fiind atunci bisate. Cu toate acestea, Tchaikovsky nu era multumit de muzica pe care o compusese, considerand ca baletul este « infinit mai prost » decat Frumoasa din padurea adormita.
Urmatoarea reprezentatie:
Opera Nationala Romana, 16 ianuarie – 18:30
Redactor: Iulia Iancu
Fotograf: Nicu Cherciu