Lista „musai de văzut la TIFF 2018” în progres: 10 filme confirmate deja la festival
De când suntem bombardați cu atâtea blockbustere în stil hollywoodian, care ne-au devenit tot mai accesibile, de când abordăm și noi stilul de viață binge-watching, ai crede că toți suntem cinefili înrăiți. Trecerea de la a consuma filme pe bandă rulantă la a selecta cu atenție în ce anume ne investim timpul și atenția necesită un anume grad de maturitate cinematografică.
Festivalul Internațional de Film Transilvania, pe scurt – TIFF, celebru în Cluj, la nivel național și internațional deopotrivă, poate fi și cu siguranță a fost pentru mulți clujeni un bun punct de plecare în călătoria inițiatică prin lumea filmului. Este altceva. Iar selecția de filme pe care TIFF ne-o propune an de an vine și ea cu provocarea de a-ți alege proiecțiile cu atenție înainte de-a uita de tine pe-un scaun, într-o sală de cinema.
TIFF 2018 ajunge în acest an la cea de-a 17 ediție. Da, mereu ni se amestecă numerele-n cap. Deci anul 2018, ediția 17. TIFF.17 în 2018. Festivalul va avea loc în perioada 25 mai – 3 iunie 2018, la Cluj.
Așadar, ce-i de văzut la TIFF 2018?
Până apar vești și detalii organizatorice, s-au aflat deja primele 10 filme confirmate la festival, astfel că adevărații cinefili sau cinefilii în devenire pot să-și pregătească lista de filme musai de văzut la TIFF 2018 😀 Cele 10 filme anunțate vor ajunge la Cluj de la festivalurile de film din Veneția și San Sebastian.
- FOXTROT – „Maoz combină drama pe muchie de cuțit și comedia neagră cu accente absurde într-o fabulă despre destin, prin prisma unei familii isreliene care își pierde copilul în conflict.”
- UNDER THE TREE – „[…] o tragicomedie construită în jurul unui copac mare și frumos din curtea unei familii, care face umbră fix pe locul de bronzat al vecinilor. Războiul e declarat, iar conflictul escaladează dincolo de orice limite.”
- LOVE AND BULLETS – „Plasat în periculosul Napoli și populat de bande rivale, filmul povestește despre înscenarea morții unui șef mafiot și incredibila întâmplare ca singurul martor incriminator să fie iubirea demult pierdută, dar deloc uitată, a ucigașului trimis să facă curățenie.” (muzical)
- NICO, 1988 – „Muzică avem și în Nico, 1988, scris și regizat de Susanna Nicchiarelli, dar filmul biografic despre Christa Päffgen, una dintre muzele lui Andy Warhol și solistă în formația Velvet Underground, este mai mult de atât. Câștigător al premiului secțiunii Orizzonti de la Veneția, filmul se focusează pe ultimul turneu al artistei și “funcționează nu doar ca portretul unei personalități complexe, dar arată și costurile îndrăznelii de a fi nonconformist” (Screendaily). „Preoteasa întunericului” este interpretată magistral de actrița daneză Trine Dyrholm, iar alături de ea o regăsim și pe Anamaria Marinca.”
- CANIBA – „Explorează cu un curaj extraordinar viața canibalului japonez Issei Sagawa și este „o experiență inconfortabilă, dar fascinantă” (The Hollywood Reporter).”
- LONGING – „Povestea unei nunți improbabile și a unui unui bărbat care învață să devină tată, după ce află de moartea fiului pe care nu a știut că îl are.” (comedie neagră)
- CANDELARIA – „Regizorul Jhonny Hendrix Hinestroza pune o cameră de filmat în mâinile unui cuplu de septuagenari care trăiesc de pe azi pe mâine, în Cuba, pe timp de criză economică. Cei doi regăsesc pasiunea privindu-se prin ochiul nou al obiectivului, dar jocul devine problematic atunci când filmulețele lor ajung pe mâna unor dealeri.”
- LIFE AND NOTHING MORE – „Este cel de-al doilea film al regizorului António Méndez Esparza (Aqui y allá) care a decis să lucreze doar cu actori neprofesioniști pentru a face radiografia unei comunități sărace din nordul Floridei, văzută prin ochii lui Andrew, un tânăr de 17 ani, aflat la primele sale audieri după ce a fost prins spărgând mașini.”
- GIANT – Giant / Handia, regizat de Jon Garano și Jose Mari Goenaga, a fost premiat la San Sebastian cu Premiul Juriului pentru povestea plasată în secolul XIX a celui mai înalt om din lume și faima care dezbină chiar și cele mai unite familii.
- A SORT OF FAMILY – Tot despre fragilitatea familiei vorbește și filmul regizat de argentinianul Diego Lerman, A Sort of Family, câștigătorul marelui premiu la Chicago și al premiului pentru cel mai bun scenariu la San Sebastian, cu Bárbara Lennie (Magical Girl) în rol principal.
Și multe altele…
Înscrierile la festival se află încă în plină desfășurare, termenul de înscriere în competiția oficială, precum și în secțiunile Umbre / Shadows (scurt și lungmetraj) și What’s Up, Doc? fiind la 1 februarie 2018. În cazul filmelor înscrise în competiția alocată secțiunii Zilele Filmului Românesc (scurt și lungmetraj), termenul limită de înscriere este 1 martie 2018. Regulamentul oficial al competiției: http://tiff.ro/regulament-inscriere-filme-TIFF-2018.
Pe lângă proiecțiile cinematografice, care vor avea atât în sălile de cinema, cât și în locații mai neconvenționale, în cadrul TIFF 2018 se vor desfășura și în acest an evenimente speciale, conferințe, masterclass-uri și workshop-uri, expoziții foto și lansări de carte, programe de educație media și artă cinematografică pentru tineri și adolescenți, concerte, precum și o secțiune competițională tematică (FIPRESCI) și alte secțiuni necompetiționale (retrospective de autor, best of-uri, focusuri naționale, etc).