De ce merită să cureți laptopul doar într-un service laptopuri? 

de | | 2 Minute

Ca orice dispozitiv electronic, laptopul are nevoie de întreținere din când în când. Pe lângă software, este vorba despre partea mecanică – curățarea și verificarea sistemului de răcire al acestuia. De ce ar trebui să îți cureți computerul? Ce poate face întreținerea neglijată? Și cum să procedezi? 

Sistemul de răcire al notebook-ului funcționează pe principiul unei conducte de căldură care transferă căldura emisă de procesor și adaptorul grafic către un schimbător de radiator. Acesta este echipat cu un ventilator radial, care aspiră aer rece prin orificiile de aspirație ale dispozitivului și apoi îl împinge prin schimbătorul de căldură, răcindu-l astfel. Cu utilizarea regulată a laptopului, praful prezent în aer se depune pe răcitor, reducând astfel eficiența acestuia. Acest lucru are multe efecte negative. 

De ce trebuie curățat regulat laptopul? 

Un sistem de răcire curat și neînfundat este o condiție prealabilă pentru durata lungă de viață a laptopului tău. Notebook-ul acționează ca un aspirator și atrage constant aerul din jur, inclusiv toate impuritățile, cum ar fi particulele de praf, părul, blana de animale etc. Aceste impurități înfundă răcitorul și reduce astfel eficiența răcirii.  

Eficiența mai mică de răcire duce la o probabilitate mai mare de defecțiune din cauza supraîncălzirii, zgomot mai mare și uzură a ventilatorului. În funcție de utilizare, se recomandă să optezi pentru curățare laptop de 1-2 ori pe an. Acest lucru va preveni deteriorarea plăcii de bază din cauza stresului termic. 

Pentru majoritatea modelelor, trebuie să scoți placa de bază, apoi să scoți și să cureți sistemul de răcire. În momentul curățării, se schimbă și pasta termoconductoare între cooler si procesor (eventual placa grafica), care își pierde proprietățile odată cu trecerea timpului. 

Cum se curăță sistemul de răcire al laptopului? 

Dacă vei duce laptopul într-un service calculatoare, procedura de curățare necesită îndepărtarea ventilatorului, aripioarele de răcire și curățarea și îndepărtarea ulterioară a grăsimii. Pasul următor este curățarea suprafeței cipului și aplicarea unei noi paste termoconductoare, iar dacă este necesar, înlocuirea plăcuțelor termice. 

Se trece la verificarea funcționării ventilatoarelor, verificarea temperaturilor în timpul testului de stres și la curățarea părților din plastic ale laptopului, tastaturii și lustruirea ecranului LCD.

De ce să cureți laptopul într-un service laptopuri? 

  • viteza – curățarea se face foarte rapid, de cele mai multe ori într-o zi; 
  • utilizarea unor instrumente și ustensile de calitate; 
  • controlul atent al ieșirii și verificarea temperaturilor în timpul testului de stres; 
  • curățarea părților din plastic ale laptopului, tastaturii și lustruirea ecranului LCD; 
  • preț favorabil. 

După cum poți observa, dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de laptopul tău, merită să apelezi la serviciile profesionale de curățare disponibile într-un centru specializat. 


Articol publicitar