De ce este Italia cel mai mare producator de vinuri din lume

de | | 3 Minute

De ce este Italia cel mai mare producator de vinuri din lume

Productia de vin a Italiei, acum, reprezinta aproape 20% din productia mondiala de vin aflandu-se astfel in fruntea clasamentului. Istoria lor in acest sens este foarte bogata si foarte veche deoarece romanii au adus cele mai mari contributii viticulturii europene. Ei au raspandit si dezvoltat podgoriile si calitatea vinului, au descoperit ca vasele inchise ermetic pastreaza vinul mai mult timp si ca atunci au un gust mai bun. Ei au fost primii care au folosit vase din lemn, vase din sticla si se pare ca si dopul de pluta. Propagarea cunostiintelor in intreg Imperiul Roman a dus la dezvoltarea zonelor viticole in restul Europei, unele din ele pastrandu-se si astazi.

Peste 500 de soiuri autohtone de vita de vie
Vinul italian este atat de cunoscut in parte pentru ca Italia se afla pe locul 1 atat ca productie cat si ca export, dar si pentru ca ofera cea mai variata paleta de soiuri si sortimente de vin. Italia este tara cu cele mai multe soiuri autohtone de vita de vie: peste 500. Datorita consumului intern ridicat mare, parte din vinurile produse nu parasesc tara.

O alta cauza a succesului vinului italian este adoptarea de legi care reglementeaza foarte clar si strict piata vinului pentru a protejarea produselor, producandu-se tot mai multe vinuri de calitate superioara. Deci nu numai ca se produce mult dar se produce si calitativ.

Se produce vin in toate colturile Italiei
In peninsula exista 20 de regiuni viticole distincte, care pot fi impartite in trei zone geografice: regiunea nordica, centrala si de sud. In zona de nord cea mai cunoscuta regiune este Piemont, vinurile vedeta fiind Barolo si Barbaresco produse din strugurii Nebbiolo cu potential ridicat de invechire dar si cu preturi pe masura. Mai accesibile sunt vinurile Barbera si Dolcetto. Cea mai cunoscuta si vizitata regiune a Italiei ramane insa tot Toscana cu ale sale Brunello di Montalcino, Montepulciano d’Abruzzo sau Chianti. In Toscana apar in fiecare an mai multe vinuri decat in orice alta regiune a tarii. Toscana, alaturi de Piemont, este considerata a doua regiune de vin superior din Italia.

Sudul Italiei inregistreaza ponderea cea mai mare din cantitatea de vin produsa la nivel national.
Regiunea Apulia furnizeaza cea mai mare cantitate de vin dintre toate regiunile Italiei si este numita “Crama Italiei” sau “Pivnita de vinuri a Europei”. Vita de vie este plantata in aceasta zona de mai bine de 3.000 de ani de catre greci si fenicieni. Clima previzibila, calda de “amiaza vesnica”, soarele arzator de sud, solurile bogate dau vinuri corpolente si cu grad de alcool mai ridicat decat in alte regiuni. Soiurile Negroamaro, Primitivo, Sangiovese sau Malvasia Nera dau vinuri de multe ori dure, aspre cand sunt tinere, dar care devin armonioase si catifelate odata cu invechirea.

Pe cea de-a doua insula mediteraneana, Sardinia, sunt produse numeroase tipuri de vin. Istoria turbulenta sub influenta cartaginezilor, romanilor,vandalilor, bizantinilor, musulmanilor si genovezilor au dus la un stil propriu care iese in mod clar in evidenta. Aici se pot aminti Cannonau di Sardegna, Vermentino di Sardegna sauVermentino di Gallura

Sicilia este una dintre cele mai importante regiuni viticole din Italia. Cand grecii au colonizat insula in secolul al VIII-lea, au adus cu ei cultura vinului. Cu un climat cald, teren deluros si soluri de cele mai multe ori vulcanice, Sicilia este o regiune propice cultivarii viei. In mod traditional Sicilia este indisolubil legata de vinul Marsala, “inventat” in 1773 de englezul John Woodhouse si exportat in Insulele Britanice, unde a devenit repede popular.

Vinul in scoli
Italia intentioneaza sa isi pastreze locul in fruntea clasamentului productiei de vin si face tot posibilul sa nu il piarda. De ceva timp se discuta de introducerea in programa scolara a unei noi materii: prin urmare copiii ar putea primi in curand lectii cu privire la aceasta parte importanta din mostenirea lor culturala: cum se bea vinul,

cu scopul de a invata copiii sa savureze alcoolul fara a-l consuma abuziv, dar si pentru a le oferi informatii cu privire la cultura tarii.
Deci cam asta pare sa fie reteta locului 1 in lume: istorie, traditie, set de legi clare si stricte, dezvoltare, educatie si mai mult ca sigur multa pasiune si multa munca.

La Cluj, pasiunea pentru vin si pentru mancare gustoasa, ne-o putem trai din plin la Osteria del buon vino,  iar atmosfera si aromele Italiei le putem avea si noi acasa datorita magazinului online VINOMANIA. Chianti, Prosecco, Brunello,vinuri din Sicilia sau Sardinia, Barolo dar si Champagne, vinuri de Bordeaux sau vinuri romanesti de cea mai buna calitate, le gasesti cel mai usor pe VINOMANIA. Afla mai multe despre cele Osteria del buon vino & Vinomania, aici.

Contact:
Adresa: Calea Dorobanților, nr. 7, Cluj-Napoca
(vis a vis de Tribunalul Cluj)
Orar: Luni-Vineri: 11:00-16:00 & 18:00-23:00; Sambata: 18:00-23:00

Rezervari la:
Telefon: +40 371 153 442
Mail: [email protected][email protected]
Website: www.osteriadelbuonvino.ro

osteria del buon vino vinomania cluj restaurant crama vinuriVINOMANIA – magazin online de vin
Website: www.vinomania.ro
Tel: +40 731 036 516
Mail: [email protected]