De ce avem nevoie de femei în stand-up? | Evenimente de open mic pentru fetele din Cluj

de | | 4 Minute

De ce avem nevoie de femei în stand-up? | Evenimente de open mic pentru fetele din Cluj

În ultimii ani, scena de stand-up din România a început să capete contur și să se dezvolte într-un ritm promițător. Totuși, dezvoltarea parcă nu e prea uniformă, iar prezența feminină în domeniu rămâne încă redusă. Lumea comediei este dominată de bărbați și avem prea puține nume de fete care să reprezinte stand-up-ul. 

Tocmai din acest motiv, crearea unui mediu care să încurajeze și să sprijine femeile să urce pe scenă este esențială pentru diversitatea și evoluția domeniului, iar la Cluj s-a luat inițiativă în această privință! Un demers destul de recent, de a organiza open mic-uri stabile la care se creează contextul potrivit care le încurajează și pe fete să urce pe scenă, oferă o oportunitate importantă pentru comunitatea din Cluj. 

George Mesaroș, comediant pe care probabil l-ai mai văzut pe scenă la Cluj (și nu numai) dacă te mai duci pe la show-uri de stand-up, subliniază necesitatea diversificării stilurilor artistice în stand-up-ul românesc și organizează periodic show-uri de open mic la care a reușit să strângă câteva fete care să urce pe scenă constant. 

„Viziunea mea despre stand-up-ul din România este că este foarte puțin reprezentativă pentru o mare parte din populație. Artistic vorbind mi se pare plictisitor să nu fie diversitate în experiențele reprezentate pe scenă. Plus, e trist faptul ca tu ca femeie să nu poți să ai experiența pe care o am eu ca bărbat care merg la un show de stand-up și nu poți să te simți 100% reprezentată în persoana de pe scenă.”

De ce avem nevoie de femei în stand-up Evenimente de open mic pentru fetele din Cluj

Oportunități noi în stand-up la  Cluj

În ultimele patru luni, Clujul a devenit gazda unui open mic unde și femeile sunt încurajate să-și încerce talentul pe scenă. Desigur că au existat și alte oportunități de-a lungul timpului pentru fetele care și-au dorit să încerce să facă asta, însă nimic stabil sau de durată. Acum, în schimb, evenimentele organizate de George sunt acel prim pas de care era nevoie ca o creștere și dezvoltare a domeniului să fie organică și safe pentru toată lumea.  

„Industria e ok în România, dar din punct de vedere artistic se poate dezvolta”, spune George. 

El consideră că prezența feminină pe scenă este esențială pentru a aduce perspective noi și diverse care să îmbogățească peisajul artistic al comediei românești și care creează un context mai bogat și mai reprezentativ pentru o mai mare parte din populație. 

„Creativitatea și varietatea lipsesc adesea. Unul dintre principalii factori pentru această lipsă, mi se pare, este că nu sunt femei în stand-up”. 

Diana Maluțan, una dintre fetele care au urcat pe scenă la evenimentele de open mic la Cluj, ilustrează perfect această nevoie. Deși face stand-up de doar două luni, experiențele ei inițiale demonstrează importanța unei comunități care să le ofere femeilor suport pentru a-și pune ideile pe scenă. 

„Nu am avut curajul să mă apuc pentru că nu am văzut femei făcând asta. La alte show-uri nu am mai văzut alte fete pe scenă și nici nu știam că la Cluj se poate”, povestește Diana. 

De-ce-avem-nevoie-de-femei-in-stand-up-Evenimente-de-open-mic-pentru-fetele-din-Cluj-3

Chiar și într-un cadru unde alături de ea la show au fost prezente și alte fete, emoțiile și teama inițială au fost copleșitoare, însă feedbackul pozitiv primit după primele reprezentații au încurajat-o pe Diana să continue, iar azi se gândește că asta e ceva ce și-ar dori să facă pe termen lung. 

„Contează foarte mult expunerea. Așa scapi de emoții, așa prinzi curaj,” spune Diana.

De ce vrem fete în stand-up? 

Crearea unei comunități de stand-up feminin la Cluj și, în general, în România, este esențială pentru diversificarea și dezvoltarea domeniului. Inițiativele de open mic și suportul unei comunități incluzive sunt pași importanți în această direcție pe care George deja i-a făcut pentru Cluj. Prin încurajarea femeilor să urce pe scenă să-și împărtășească perspectivele, putem construi o scenă de stand-up mai variată, mai creativă și mai reprezentativă pentru toți membrii comunității. 

„Unde suntem mai multe puterea o să crească. Și putem construi ceva frumos!”, spune Diana.

Totuși, inițiativele de la Cluj sunt doar începutul. Cu mai multe fete urcând pe scenă, puterea comunității va crește treptat, iar diversitatea va aduce noi perspective și stiluri în stand-up. E esențial însă să continuăm să creăm oportunități și să susținem femeile în stand-up, nu doar pentru echitate, ci și pentru îmbogățirea culturală a acestui domeniu în România.

Prin susținerea unei comunități de stand-up feminin, putem asigura că vocea tuturor este auzită și că scena comediei devine un loc divers și incluziv, reflectând experiențele și perspectivele variate ale societății noastre. 🙂


Dacă vrei să participi la evenimentele de open mic din Cluj, pe pagina de Facebook Stand-up Comedy Events poți găsi detalii despre viitoarele evenimente. Iar dacă te gândești să urci și tu pe scenă alături de Diana și celelalte fete care fac stand-up în Cluj, te poți înscrie pe [email protected]

📷 Alexandru Sfarghi
🎥 Laszlo Spielmann