De 10 mai, șase expoziții noi la Fabrica de Pensule

de | | 4 Minute

De 10 mai, șase expoziții noi la Fabrica de Pensule

Clujenii iubitori de artă, și nu numai, sunt invitați marți, 10 mai, ora 18.00, la Fabrica de Pensule la vernisarea a șase noi expoziții de artă contemporană. Expozițiile vor fi adăpostite de SPAȚIU INTACT, Atelier Irina M, Spațiul de artă contemporană BAZIS, Galeria BARIL, Galeria SABOT și Galeria NANO. Evenimentul face parte din proiectul „Artă vizuală pentru comunitate la Fabrica de Pensule”, derulat de Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

În cadrul expoziției ‘’Cut with the Kitchen Knife through the Raw Future of 100 Years Before’’, care va fi găzduită de SPAȚIU INTACT din 10 mai până în 28 august, vor expune lucrări artiștii Guy Ben-Ner, Luchezar Boyadjiev, Paul Buck, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Ivars Gravlejs, Yoshua Okón, Larisa Sanssour, W. Mark Sutherland și Kenneth Tin-Kin Hung. Expoziția cu titlu inspirat din celebrul colaj al artistei Hannah Höch, expus în 1920 la târgul Dada de la Paris, urmărește să probeze că spiritul Dada e la fel de incisiv azi, ca o lamă de cuțit cu două tăișuri, în stare să penetreze straturile dense ale puterii și să-i expună practicile de influență și control. Organizatorii nu doar că propun vizitatorilor expoziției o pauză de reflecție Dada, pe teme contrare bunului-simț – autonomie, rezistență, curaj, invenție, utopie, dar și oferă 50 euro recompensă celei mai bune definiții Dada.

Expoziţia „Agonie Vitală” va putea fi vizitată în Spațiul de artă contemporană BAZIS până în data de 8 iunie și cuprinde lucrări ale artiştilor Győrffy László, Kis Róka Csaba şi Szenteleki Gábor, artişti ai aşa-numitei „scene de horror din Budapesta”. O lucrare a artistului clujean Felix Deac completează viziunea picturală a artiştilor unguri. „Spaţiul expoziţiei devine un laborator de cultivare a formelor, unde fragmente ale corpului uman apar în geneza unei istorii a naturii alternative. Acest laborator nu este însă atelierul doctorului Frankenstein, întrucât el vroia să reconstruiască fragmentele de carne mutilate în forma unui om. Agonia vitală pune capăt traumei umanităţii, deoarece încearcă să elibereze viaţa de sub dictatura figurii umane, pentru a sărbători contrarevoluţia cărnii”, spune curatorul Nemes Z Márió din Budapesta.

Galeria SABOT prezintă a doua expoziție personală a artistului Răzvan Botiș, după „Going Twomblysh, Woolish, Foolish” din 2014. Interesat de experiment și de „rescrierea” limbajului plastic, Răzvan Botiș, unul dintre numele importante ale scenei de artă tânără din România, discută în expoziția „Cashmere thoughts” despre picturalitate, materie și poezie, folosindu-se de un mediu artistic așa-zis minor – ceramica. O incursiune aparent nostalgică într-o lume a obiectelor mici desprinse dintr-o idee mare. Expoziția este deschisă publicului în perioada 10 mai – 25 iunie 2016.

Expoziția ”The Wide Open Skin” a tânărului artist Mihai Plătică va fi adăpostită de Galeria BARIL din 10 mai până în 15 iunie 2016. ”Lucrările lui Mihai Plătică sunt o investigație a corpului ca un dat cultural. Simplu în cel mai tulburător mod posibil și complex în același timp, corpul este interesul principal al acestor lucrări, iar observarea și documentarea lui metoda de lucru a artistului. Expoziția ne lasă la răscrucea dintre obiecte, corpuri și reguli în spațiul cultural, social și spiritual al existenței noastre fizice”, consideră Anna Keszeg.

La Galeria NANO va expune Florin Marin, expoziția sa ’’Spuma zilelor/The Foam of Days’’ urmând a fi deschisă până în 10 iunie 2016. Florin Marin propune lucrări într-o materie inedită: moale, delicată, carnală, spre deosebire de bronz, piatră sau lut. E vorba de burete/spumă sintetică, pe care le abordează cu gesturi de sculptor, dar cu o viziune de peisagist. Rezultă basoreliefuri fragile, privelişti enigmatice sau mici lumi prezentate în stilul dioramelor.

Atelier Irina M, spațiul artistei Irina Dumitrașcu Măgurean, găzduiește în perioada 10 mai – 1 iulie 2016 expoziția ’’Grădina Zmeilor’’ a artistei Anca Brânzaș. Pornind de la una dintre legendele despre cum a luat naștere formațiunea “Grădina Zmeilor” din satul Gâlgău Almașului, județul Sălaj, prin transformarea zmeilor în stânci deoarece au furat Soarele, Anca Brânzaș continuă o legendă despre dialogul nudului și al peisajului. În lucrările artistei, ființe umane și divine sălășluiesc în grădini încâlcite în care „zmei” și tinere se dedau unor jocuri erotice mai degrabă subînțelese decât manifestate. Ludicul, copilăreala, misterul conviețuiesc și animă o lume a interiorului uman, o lume vie, în care realitatea este uneori abstractizată tocmai pentru a-i permite o libertate cât mai mare artistei.

Cele șase expoziții vor putea fi vizitate de luni până vineri, între orele 16.00-20.00. Pentru tururi ghidate sau vizite de atelier, clujenii pot sunata la numărul de telefon 0721.076.909 cu cel puţin o zi înainte de vizită.

Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) a fost înființată în ianuarie 2016 și are în componența sa atât galerii care au pus, în 2009, bazele spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, cât și asociații care s-au alăturat pe parcurs acestui spațiu de creație. Membri fondatori ai Federației sunt Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule. Scopul FGAFP este de a asigura o mai bună reprezentare locală, națională și internațională a proiectelor generate de comunitatea artiștilor plastici din Fabrica de Pensule. Organizația își dorește continuarea programului cultural al Fabricii de Pensule și speră să ofere artiștilor și asociațiilor clujene de artă contextul potrivit pentru dezvoltarea unor proiecte mai ample, cu adevărat reprezentative pentru sectorul artelor vizuale. De asemenea, FGAFP își propune să devină un partener-cheie în proiectele strategice ale orașului.

Site
Pagină de Facebook