„Dați 1 ban pentru pian”, campanie în cadrul evenimentului Jazz Day.
Pianul buclucaș este din anii ’60 la dispoziția tinerilor artiști ai Clujului în Casa de Cultură, fiind instrumentul pe care au cântat și s-au specializat toate generațiile de studenți ajunse până în prezent la școlile clujene de muzică.
În cadrul campaniei organizate cu ocazia ediției a 5-a a evenimentului Jazz Day, clujenii sunt invitați să dea 1 ban pentru pian, într-o campanie de strângere de fonduri pentru recondiționarea pianului studenților de la Casa de Cultură.
Pianul, model Forster (grand piano), necesită o urgentă recondiționare, vechimea mecanismului intern împiedicând păstrarea acordajului pe termen mai lung de câteva zile, iar aspectul exterior al acestuia lasă de dorit.
2.500 de euro sunt necesari pentru recondiționarea pianului, iar cei doi parteneri își propun să strângă această sumă până în 1 iunie și, chiar să organizeze un recital de pian în această dată, dacă suma se strânge mai repede iar pianul iese din procesul de recondiționare.
„Dați 1ban pentru pian / #1banpentrupian este modalitatea prin care noi dorim să îi răsplătim pe cei care ne înfrumusețează viața prin muzică. Oricât de talentat este un artist, fără repetiții, muncă și formare continuă nu o să aibă șanse reale pe piață. Campania noastră este un apel la susținerea tinerelor valori locale. E incontestabilă valoarea culturală pe care o are acest pian, pe ale cărui clape și-au format mâna muzicieni cu reputație ai Clujului, ca Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Dima Belinski, Marius Pop sau generații întregi de studenți. Ar fi păcat să-l neglijăm până în momentul în care recondiționarea lui nu ar mai fi posibilă”, a declarat Tudor Vesa, manager Jazz Day.
„Salutăm inițiativa organizatorilor Zilei Internaționale a Jazzului de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de care dispun studenții care ne calcă pragul zilnic, pentru că studenții de astăzi sunt artiștii de mâine, iar acest proiect nu este altceva decât o investiție în viitor, care contribuie la un potențial succes al tinerilor artiști formați de școala clujeană de muzică”, spune Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.
Suma necesară pentru recondiționarea pianului este de 2.500 de euro și este colectată astfel:
– donație directă în contul Asociației Beard Brothers, cont deschis la Banca Transilvania, numărul: RO58BTRLRONCRT0249735201, cu mențiunea donație pentru campania #1banpentrupian
– donație în urna mobilă pe care Beard Brothers o vor aduce pe 22 aprilie la concertul dedicat Zilei Internaționale a Jazzului de la CCS;
– 20% din vânzările de bilete de la Ziua Internațională a Jazzului se vor duce către campania #1banpentrupian;
– achiziționarea unuia din cele 10 bilete VIP JAZZ DAY. Prețul unui bilet VIP este de 150 de lei, iar contravaloarea celor 10 bilete VIP va fi donată integral campaniei #1banpentrupian
Concert de Gală de Ziua Internațională a Jazzului
Cu ocazia Zilei Internaționale a Jazzului, 22 aprilie 2016, va avea loc un concert aniversar de gală care va reuni pe scena de la Cluj într-un show unic, peste 50 de muzicieni, maeștri ai improvizației în jazz.
Provocarea ediției a 5-a Jazz Day va fi prima parte a showului, dedicată celor doi compozitori ai standardului de jazz „Take Five”, Paul Desmond și Dave Brubeck. Pentru prima dată „Take Five” va fi pus în scenă cu influențe simfonice, tradiționale, folclorice naționale, lăutărești. Pentru interpretarea îndrăznețului Take Five, pe scena Casei de Cultură vor urca Fanfara Transilvania, Gaio Big Band, condus de dirijorul Ștefan Vannai, Swing Mob Quartet și Orchestra Concertino formată din muzicienii Orchestrei Naționale Române din Cluj-Napoca și ai Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijoarei Mihaela Cesa-Goje.
Seara dedicată jazzului se încheie cu două recitaluri de jazz – funk – groove – soul – electronic, pregătite de oaspeți de peste hotare Michele Villari Quartet (IT) și Sir Waldo Weathers (USA).
Bilete pentru concertul de gală dedicat Zilei Internaționale a Jazzului sunt disponibile online pe biletmaster.ro.