Iată că putem ieși din clișeul ,,de sărbători, fii mai bun”. Dacă privim în jurul nostru, putem observa că există oameni cărora la pasă de alții în fiecare zi, oameni care nu rămân indiferenți la suferința celorlalți.
Cumva, pentru un oraș de dimensiunile Clujului (căci este, totuși, un oraș mare), legăturile care se formează între locuitorii lui sunt impresionante. Unul dintre dezavantajele marilor centre urbane este acea răceală a oamenilor, izolarea și singurătatea în aglomerație, dacă vreți. Iar Cluj-Napoca nu este tocmai orășelul liniștit de provincie, deși ne place să ne credem ardeleni calmi și molcomi. Devine tot mai aglomerat și mai dinamic pe an ce trece.
Tocmai de aceea, zâmbim plăcut impresionați și ne restaurăm încrederea în oameni când vedem cât de mult își doresc aceștia să se implice în bunăstarea celor mai puțin norocoși. Cel mai adesea, e nevoie doar de un mic imbold, un mic semnal de alarmă, căci, nu-i așa, fiecare dintre noi uităm să-i privim cu adevărat pe oamenii de lângă noi.
Acest imbold a venit, zilele acestea, de la Raluca Ciornea – o tânără care își păstrează ochii larg deschiși, care știe că, dacă vrei cu adevărat, ai timp și pentru ceilalți. Și că putem și noi da mai departe (vezi Pay it forward), printr-un efort comun de ajutorare a familiilor defavorizate financiar aflate în imediata noastră apropiere.
Raluca a cunoscut-o pe tanti Elena, în timp ce aceasta vindea ghiocei în față la McDonald’s. Poate mulți am trecut pe-acolo și nici măcar nu am observat-o. Raluca s-a oprit însă, din drumul ei, și a stat de vorbă cu femeia venită tocmai din Bonțida pentru a câștiga bani de mâncare pentru ea și copiii ei. Există atât de multe familii aflate în situații atât de triste. Preferăm să nu știm și să nu ne gândim prea mult la asta. Dar iată că, din când în când, ceva ne scoate din cotidianul nostru călduț și confortabil și ne mobilizează – asta a reușit Raluca și toți cei care au decis să facă ceva, în mod concret și activ.
Astfel, duminică, 17 ianuarie, de la ora 11:00, va avea loc o întâlnire la Sala Sporturilor pentru a aduna ultimele lucruri necesare familiei din Bonțida pentru a trece cu bine peste iarnă. Mai mult, Raluca, alături de Flaviu și Marcel, au fost și au ,,verificat” situația familiei. Adesea, avem rețineri în a face donații înspre diverse asociații sau persoane deoarece nu știm unde ajung banii sau lucrurile noastre. În acest caz, nu există dubii.
Iată mai jos mesajul care a mobilizat o întreagă comunitate clujeană. Iar pentru detalii și o cât mai eficientă organizare pentru ziua de duminică, dar și pentru cazuri sociale viitoare, alăturați-vă grupului ,,Da mai departe”. Există acolo deja și o listă de necesități și stadiul organizărilor.
,,Am cunoscut-o pe tanti Elena astazi in fata la Mac’ul din P-ta Mihai Viteazul. Vindea ghiocei si m’a rugat sa cumpar un buchetel pt ca i-a strans chiar ieri din padure. Venise din Bontida cu cursa de dimineata ca sa faca bani de mancare pentru ea si copiii de acasa: o fata de 16 ani, una de 14, un baiat de 18 ani la Liceul de Mecanica in Cluj (!!!) si baietelul cu probleme de 9 ani. I-a murit barbatul acum 6 luni si nu mai stie incotro sa o ia. Cand am intrebat-o de ce ar avea nevoie mi-a raspuns plangand: „lemne ca murim de frig, mancare si cateva haine ca nu mai au cu ce se incalta pe frigul asta..” As vrea sa organizez o strangere pentru duminica sa ma duc cu o masina la Bontida (de preferat o masina mai mare -de care inca nu dispun- ca sa incapa lemne, haine si ceva de invelit). Daca o poate ajuta cineva cu un loc de munca, va rog mult sa ma anuntati! Voi anunta o ora exacta iar toti cei ce aveti ceva de trimis lui tanti Elena va rog sa scrieti intr-un comentariu apoi revin cu detalii. Va multumesc tare mult! P.S daca o vedeti maine pe acolo, cumparati un buchetel!
,,Impreuna cu Flaviu si Marcel am fost, „am verificat” si asta am gasit. Doar Andrei s-a lasat fotografiat iar din restul pozelor va las pe voi sa trageti concluziile. Este clar ca au nevoie de ajutorul nostru dar trebuie sa DOZAM EFORTURILE in asa fel incat sa ajutam pe termen lung si nu doar pe ei, ci pe toti cei aflati in astfel de situatii. Voi posta pe grup o lista cu ce au nevoie pentru ca SPATIUL NU PERMITE DEPOZITARE. Ce vedeti in poze este 1 camera + 1 hol unde locuiesc 7 suflete. Va rog pe toti cei interesati SA INTRATI PE GRUP pentru ca acolo vom avea toate discutiile legate de pasii urmatori! Mii de multumiri! Din suflet.”
Felicitări Raluca pentru inițiativă și pentru că ai reușit să mobilizezi atât de mulți oameni! E nevoie de implicarea noastră, a tuturor, dacă ne dorim o societate mai bună.