Curtile interioare ale Clujului: Iedera si nunta ei de aur
Verdele iti da impresia de racoare, mai ales intr-o zi fierbinte de vara. Pe Horea, noul look urban a retezat copacii, a ucis adierea de vant si umbrele sub care omul isi mai tragea sufletul. Curtile interioare nu au fost atinse de batjocura culcarii la pamant a orice are radacina adanc infipta in pamant.
Pe Eroilor 31, o cladire veche cu geamuri si usi din lemn se imbratiseaza indraznet cu iedera ametitor de curgatoare. Relatia dintre cele doua pare sa fie una de lunga durata si foarte apropiata, ca intre doi soti care tin unul la altul.
Fara iedera casa nu ar avea respiratie, nu ar mai fi ea, iar iedera daca nu ar avea ce sa stranga intre ramuri s-ar simti inutila. Fiecare da intai celeilalte pentru a putea avea sens. Si ca-n orice relatie iedera este partenerul care da un pic mai mult, care se implica mai mult, se catara pe acoperis, se intinde de-a lungul si de-a latul, curge in valuri lovind aerul. Ea este partenerul patimas.
In aceeasi curte interioara, timpul nu se exprima in minute si secunde. Aici ceasul bate in verde. Zidurile gardului sunt si ele napadite de verdele catarator si umbros. Langa una dintre usile cladirii, o ramura se incapataneaza sa ascunda peretele scorojit de vreme, ferindu-l de eventualele remarci sarcastice ale trecatorilor.
In fundul curtii, o scara ancorata la un zid foarte inalt, precum cel al caselor din Clujul de odinioara, zid acaparat in intregime de iedera, da perceptia ca intri intr-o noua dimensiune, aceea a gradinilor suspendate.
De pe pamant, privind spre cer, scara te urca la nunta de aur a iederei. La nunta asta nu vor suna obisnuitele sunete. Muzica o compune iedera, scara, casa cu usile si geamurile ei vechi, cu peretele acoperit de discurile de vinil. Doar sa ai urechi s-o asculti.
Redactor Cluj.com
Tia Sîrca