Cunoaste povestea imnului!

de | | 2 Minute

Cunoaste povestea imnului!

Din anul 1998, la iniţiativa Senatului României, ziua de 29 iulie a devenit Ziua Imnului Naţional. Până să devină imn național, „Deșteaptă-te române!” a fost un cântec foarte drag romanilor care i-a încurajat în momentele cele mai grele, precum ar fi Războiul de independență (1877-1878), primul și al doilea război mondial.

Dupa 23 august 1944, când România a încetat alianta cu Germania, condusa de Hitler, și s-a alaturat Aliaților, acest imn a fost cântat în mod spontan de toţi şi emis pe toate staţiile radio.

Din păcate, după abdicarea regelui în anul 1947 și instaurarea regimului comunist cantecul-simbol al libertatii romanilor ajunge sa fie interzis ca de altfel orice marș sau cântec patriotic. Intonarea sau fredonarea cântecelor patriotice erau pedepsite cu ani grei de închisoare.

În timpul evenimentelor din 22 decembrie 1989, imnul s-a înălţat pe străzi, însoţind uriaşele mase de oameni, risipind frica de moarte şi unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn naţional a venit de la sine, impunându-se generalizat sub formidabila presiune a manifestanţilor.

zi imnul-romaniei

„Deșteaptă-te române” este compus în contextul Revoluţiei de la 1848. Poetul Andrei Mureşanu (1816-1863), în calitate de profesor la Colegiul Latino-German din Brasov şi redactor la suplimentul literar „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” al periodicului românesc „Gazeta Transilvaniei”, scrie în 21 iunie 1848 versurile publicate sub titlul „Răsunet”.

Cu privire la autorul de drept al melodiei imnului sunt cunoscute mai multe ipoteze. Cea mai încetățenită în randul opiniei publice roânești îl desemnează pe Anton Pann, celebrul culegător şi profesor de muzică veche, ca fiind autorul melodiei. Există o altă ipoteză care consideră ca Andrei Mureşanu, părintele versurilor, ar fi și autorul melodiei.

Ca și curiozități, prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului Ştefan cel Mare din Iaşi au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală.