Cumperi sau construiești o casă? Află ce trebuie să știi 

de | | 2 Minute

Oamenii care visează la propria casă se întreabă adesea care este o soluție mai bună: construirea sau achiziționarea unei case gata făcute? Iar când se decid asupra celei de-a doua soluții, se confruntă cu o altă decizie: să opteze pentru o casă de pe piața secundară sau primară? Descoperă mai jos ce este mai profitabil! 

Ce este mai avantajos: construirea sau cumpărarea unei case? 

În cele mai multe cazuri, construirea unei case este o soluție mult mai accesibilă decât cumpărarea uneia gata făcute. Mai ales că ai control deplin asupra locației și a prețurilor cu care vor fi achiziționate materialele de construcție. Cu toate acestea, există câteva aspecte importante de luat în considerare. 

În primul rând, puțini oameni au timpul și oportunitatea de a începe construcția pe cont propriu. Uneori se dovedește că, în ciuda dorinței, unele etape de construcție sunt prea complicate și trebuie să angajezi o echipă specială pentru asta. Prin urmare, costul construirii unei case va depinde nu numai de materialele în sine, ci și dacă „manopera” este făcută de profesioniști sau nu. Dacă optezi pentru această variantă ar trebui să te informezi cu privire la ce review au lăsat alte persoane unei echipe de profesioniști înainte de a alege cu cine vei colabora. 

De asemenea, trebuie să știi și să poți negocia tarifele. Nu numai în cazul angajării de muncitori în construcții, ci și în cazul comenzii de materiale – de multe ori cel mai bine este să ceri o ofertă, pentru a putea compara unde este cel mai ieftin. 

Pe de altă parte, prețurile caselor finite pot fi foarte diverse, ceea ce poate fi verificat pe site-uri web cu anunțuri imobiliare. Uneori, când cauți suficient de bine, poți găsi oferte favorabile, de exemplu atunci când vânzătorul dorește să vândă terenul cu imobilul cât mai curând posibil. 

O casă de pe piața primară sau secundară? 

Ce se întâmplă dacă decizia de a cumpăra o casă gata făcută a fost deja luată? Unde să cauți oferte și ce să alegi: o proprietate de pe piața primară sau secundară? 

Începând cu locul unde să cauți oferte, poți folosi site-uri specializate legate de piața imobiliară, poți contacta agenții imobiliari sau poți căuta pe cont propriu. În fiecare dintre aceste cazuri, poți găsi case de la diverși constructori Cluj, dar este cel mai simplu să găsești o ofertă direct de la vânzător pe site-urile de publicitate locale. Avantajul unei astfel de soluții este o posibilitate mai mare de negociere a prețurilor.  

Și acum întrebarea de bază: ce este mai bine să cumperi? Nu se poate nega că locuințele de pe piața primară sunt mult mai scumpe, dar standardul finisajului clădirii este adesea mai ridicat. Sunt și case noi pentru care dezvoltatorii oferă garanție. Necesită finisarea de la zero, ceea ce este asociat cu costuri suplimentare, dar poți aranja totul de la început conform propriei viziuni. 

Casele de pe piața secundară nu numai că sunt mai ieftine, dar poți găsi oferte care nu necesită costuri mari. Pe de altă parte, cele mai atractive ca preț sunt acele proprietăți în care, pentru a putea locui confortabil, trebuie mai întâi renovate.  

Ce aleg majoritatea? Deși sunt mai multe avantaje ale construcției de dezvoltare, ei decid în cele din urmă asupra caselor de pe piața secundară – costurile de achiziție afectează acest lucru, căci totul se rezumă într-adevăr la posibilitățile financiare.